Draghi'nin varlık alımları tartışma başlattı
ECB, ekonomiyi desteklemek ve deflasyonla mücadele etmek için harekete geçti. Faizleri 10 baz puan düşüren ECB, parasal genişleme programını da gelecek ay başlatacak. Ancak uzmanlar 150 milyar euroluk ABS pazarındaki alımlarla ilgili kuşkulu
Abone olEVRİM KÜÇÜK
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, birçok analisti yanıltarak faiz silahını kullanmaya karar verdi. Piyasaların merakla beklediğini dünkü toplantı öncesinde birçok finans kuruluşu faizlerin sabit kalmasını beklerken, sadece Nomura ve JP Morgan faizlerde düşüş beklediğini bildirmişti. ECB, politika faizini sabit bırakılması beklentisine karşılık yüzde 0.15’ten yüzde 0.05’e düşürdü. ECB mevduat faizini eksi yüzde 0.10’dan eksi yüzde 0.20’ye çekerken, borç verme faizini de bulunduğu yüzde 0.40 düzeyinden yüzde 0.30’a düşürdü. Kararın ardından euro, dolar karşısında 1.3024 ile son 14 ayın en düşük seviyesini görürken, İsviçre Frangı karşısında da 1.2053 frank ile 21 ayın en düşük değerini aldı. ECB toplantısı sonrasında konuşan Draghi, şu açıklamalarda bulundu:
“Varlık alımları özel sektör varlıklarına ya da kamu sektörü varlıklarına ya da her ikisine birden dayalı olabilir. Varlığa dayalı menkul kıymet (ABS) alacağız. ABS’nin yanı sıra ipotekli tahvil alımlarının başlamasına karar verdik. İpotekli tahvil alımları Ekim 2014’ten itibaren başlayacak. Hedefl i LTRO’ların yanı sıra yeni önlemlerin ECB’nin bilançosu üzerinde belirgin etkisi olacak. Alınan tedbirler enflasyonun yüzde 2’ye yaklaşmasına katkı sağlayacak.”
Varlık alımı işe yarayacak mı?
Avrupa’da 2014 1. çeyreği itibariyle 1 trilyon euro tutarında menkul kıymetleştirilmiş varlık stoğu (seküritizasyon) bulunuyor. Bunun 600 milyar eurosu konut kredisine dayalı. 150 milyar eurosu ABS. Konuya yakın kaynaklara göre toplam 500 milyar dolarlık bir varlım alımı tartışıldı. Avrupa’daki yüksek kaliteli ABS piyasası oldukça küçük. ECB’nin bir kredi havuzu tarafından desteklenen ABS alımları uzmanlara göre KOBİ’lere kredi akışını hızlandırabilir. ECB, bu programın hayata geçirilmesi için BlackRock ile anlaşmaya varmıştı. Ancak Avrupa’nın ABS pazarı finans krizinden bu yana haraketsiz bir dönem geçirdi, bu da ECB’nin programı devam ettirmesi halinde alabileceği tahvil miktarının az olduğu anlamına geliyor. O zaman ABS nasıl işleyecek? Royal Bank of Scotland’dan Alberto Gallo, KOBİ kredileriyle desteklenen ABS alım programının reel ekonomiye kredi akışını canlandıracağını ve nakit sıkıntısı çeken bankaların yükünü hafifl eteceğini söylüyor ancak bi tip borçlanmadaki zayıf talep nedeniyle işe yaramasının zaman alacağına dikkat çekiyor. Teknik zorluklar nedeniyle programın hayata geçirilmesinin zaman alacağına dikkat çeken Gallo, ABS alımlarıyla ekonomiye hızlı bir çözüm bulunmasını bekleyenlerin hayal kırıklığı yaşayabileceğini belirtiyor. JP Morgan kredi analisti Gareth Davies, ECB’nin sadece Kobi borçlanmasına dayalı ABs alması halinde bunun etkisinin fazla olmayacağı görüşünde. Programın başarılı olması için ECB’nin, ipoteke dayalı varlıklar gibi şirket tahvilleri dışında alım yapması gerektiğini söyleyen Davies, sadece ABS’nin yeterli olmayacağını belirtiyor.
Nomura’nın ABS stratejistleri de tahvil miktarının az olması nedehiyle ABS’nin tek başına işe yaramayacağı, ancak program genişlese bile ECB’nin hedefl erini tutturmakta zorlanacağını düşünüyor.
Fed yakın zamanda harekete geçebilir
ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından açıklanan Beige Book raporunda da, ekonomideki ılımlı büyümenin ülkenin büyük bölümünde devam ettiği belirtildi. Raporda, otomotiv sanayiinde görülen güçlü büyüme ve bankacılık alanında koşulların iyileştiğine dikkat çekildi. Bu arada, ABD’nin Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, ekonominin oldukça iyi bir durumda olduğunu ve yakın zamanda kademeli faiz artırımlarına başlanacağına inandığını belirtti, ancak bununla ilgili bir tarih vermekten kaçındı.