Doğu Akdeniz gazında en kârlı yol Türkiye

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Birol, Doğu Akdeniz'deki enerjinin ihraç edilmesinin en mantıklı yolunun Türkiye güzergahı olacağını söyledi

Abone ol

LONDRA - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, ekonomik açıdan bakıldığında İsrail ve Kıbrıs açıklarındaki enerji kaynaklarının ihraç edilmesinin en mantıklı yolunun Türkiye olduğunu belirterek, "İsrail için baktığımız zaman Türkiye hattı ile diğer hatları kıyasladığımız zaman Türkiye hattından enerjinin taşınması diğerlerine göre yedi misli daha ucuz” dedi.

Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının daha düşük maliyetle uluslararası enerji pazarlarına iletilmesinin satıcıların karını da artıracağını dile getiren Birol,  bölgede politik içerikli sorunların çözüme kavuşturulması halinde Türkiye’nin bölgenin enerji transferini sağlama konusunda büyük rol oynayabileceğini vurguladı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin bir kez daha enerji arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gündeme getirdiğini vurgulayan Birol, “Enerji arz güvenliği Avrupa için ne kadar önemli olursa Türkiye’nin önemi de o kadar artacak. Türkiye’nin var olan önemi Avrupalılar tarafından daha iyi anlaşılacak. Türkiye’nin Hazar'dan olsun, Irak’tan olsun belki ilerde İran’dan olsun enerjiyi Avrupa’ya getirebilecek en güvenilir kaynaklardan ve hatlardan biri olduğunun altı bir kez daha çizildi” diye konuştu.

Irak’ın zengin enerji kaynaklarının uluslararası piyasalara ulaştırılması konusunda merkezi hükümetle bölgesel yönetim arasındaki anlaşmazlığın ciddi bir sorun olduğunu belirten Birol, sorunların çözülmesinin en çok Türkiye’ye fayda sağlayacağını ifade etti.

Birol, şöyle devam etti:

“Irak’ta petrol üretiminin ciddi olarak hem kuzeyde hem güneyde, hem merkezde artması son derece kolay. Çünkü Irak’ta petrolün üretim maliyeti 5  doların altındayken, ABD’de bu maliyet 80 dolar civarında. Rusya’da 75 dolar civarında... Bu bakımdan Irak’ın son derece ekonomik ve zengin rezervleri  var. Şu anda Irak’taki en büyük sorun Bağdat’la Erbil arasındaki sorunların çözülememiş olması. Bu sorunlar çözüldüğü zaman Irak bir bütün olarak dünyaya ciddi anlamda petrol ve doğalgaz sevk edebilir. Burada da Türkiye son derece önemli rol oynayabilir.”

Türkiye’nin Irak’taki sorunların çözülmesinden en çok faydalanacak ülkelerin başında geldiğini kaydeden Birol, "Irak’ta yeni hükümet kurulduktan sonra umuyorum, bu hükümetin yapacağı ilk işlerden biri Bağdat-Erbil arasındaki sorunlara çözüm bulmaktır. Çünkü bu ortamda Irak’ta kazan-kazandan ziyade bir kaybet-kaybet durumu var. Bu kimsenin işine gelmeyen bir durum” dedi.

Türkiye’nin dev şirketi Dardanel'den flaş karar! KAP'a bildirildi Rusya'dan Batı'ya yönelik gıda yaptırımlarına devam kararı Türkiye teknik resesyona mı girdi? Cevdet Yılmaz cevapladı Taksi ve okul servislerine kamera zorunluluğu SPK'dan 10 şirketin sermaye artırımı talebine onay çıktı