Doğrudan müdahale yurt dışında yankılandı

Wall Street Journal, TCMB'nin 5 yılı aşkın sürede ilk defa döviz piyasasına doğrudan bir müdahalede bulunduğuna dikkat çekerken, şimdiye kadar piyasaya en açık mesajın verildiği yorumunu yaptı.

Abone ol

NEW YORK - Merkez Bankası'nın Türk lirasını güçlendirmek amacıyla döviz piyasalarına gerçekleştirdiği doğruda müdahale, yurt dışında da yankı buldu.

Wall Street Journal, Merkez Bankası'nın beş yılı aşkın bir sürede ilk defa döviz piyasasına doğrudan müdahale ettiğine dikkat çekerek müdahaleyi bankanın piyasalara şimdiye kadar gönderdiği "en açık mesaj" olarak yorumladı.

WSJ, Merkez Bankası'nın sabah 8'den kısa bir süre sonra lirayı almaya başladığını, böylece liranın dolar ve euroya karşı yükselmesinin sağlandığını kaydederken "İktisatçılar, bu adımın bankanın liranın daha da zayıflamasını önlemek için harekete geçeceği yönündeki en açık mesajı göndermeyi amaçladığını söylediler" diye yazdı.

"Merkez Bankası bir süre daha piyasada kalacak"

ING yetkilisi Simon Quijano-Evans'ın "Piyasaları onları test etmeyi sürdürecek ve Banka bir süre daha piyasada kalmaya mecbur olacak" değerlendirmesine yer veren WSJ, "Türkiye'nin döviz rezervleri, Banka'nın para birimi güçlendirmek için dolar satmaya devam ettiği için sürekli düşüyor" yorumunu yaptı.

"Şimdiye kadar doğrudan müdahaleden kaçınmıştı"

Liranın küresel ekonomi kaygıları ve euro bölgesinin tırmanan borç kaygılarının nedeniyle son haftalarda yoğun baskının altında bulunduğuna işaret edildiği haberde şunları da yazdı:

"Şimdiye kadar Banka, döviz piyasasına doğrudan müdahale etmekten kaçınmıştı. Bunun yerinde liranın değer kaybını durdurmak için günlük ihalelerde dolar satmıştı.

Ancak devam eden lira satışlarının, 848 milyon dolar sattığı Mayıs 2006'dan bu yana ilk defa müdahale etmesine neden oldu."

ABD'li gazete, Merkez Bankası'nın alışılmış olmayan para politikasını başlattığı Kasım 2010'dan beri liranın dolara karşı yüzde 30 zayıfladığına da dikkat çekti.

>> Merkez Bankası'ndan müdahale

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır