Çavuşoğlu: Sivillerin yaşadığı yerlerde farklı strateji lazım
Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen Suriye konulu toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Teröristleri etkisiz hale getirme konusunda özellikle sivillerin ağırlıklı yaşadıkları yerde değişik stratejilerimizin olması lazım" dedi.
Abone olDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de Beşar Esad rejiminin ablukada tuttuğu ve saldırılarını sürdürdüğü Doğu Guta'daki insani felaketi Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla ele aldıklarını belirterek, teröristleri yok etme bahanesiyle sivillerin hedef alınmaması ve özel bir strateji geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Çavuşoğlu, Astana'daki Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısında bir yılın değerlendirmesini yaptıklarını ifade etti.
"Soçi ruhunu devam ettirmek istiyoruz" diyen Çavuşoğlu, bir sonraki zirvenin 4 Nisan'da İstanbul'da gerçekleşeceğini anımsattı. Sahadaki şiddetin azaltılmasına değinen Çavuşoğlu, "Özellikle Doğu Guta'daki durum insani bir felaket düzeyindedir. Doğu Guta'da rejimin neden olduğu durumu iyileştirmek için iki dışişleri bakanı arkadaşımla konuştuk. Teröristleri sivillerden ayırmak gerektiğinin altını çizdik" ifadesini kullandı.
Kesinlikle terör örgütleri ile ılımlı muhalefetin bir arada olmaması gerektiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, ayrışmanın yapılması için sonuç alıcı stratejilerin olması gerektiğini vurguladı.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Doğu Guta'da ateşkes rejimi ve 4 Mayıs 2017 muhtırasıyla uygun şekilde çatışmaların durdurulması acil bir ihtiyaçtır. Türkiye olarak terörle mücadele bahanesi altında ayırt etmeksizin sivil halkın bombalanmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Halep senaryosunun Doğu Guta'da tekrar yaşanmasını önlemek için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Teröristleri elbette etkisiz hale getirmek önemlidir. Teröristlerin herhangi bir ülkenin veya Rusya'nın misyonuna saldırmasını kabul etmek de mümkün değildir. Fakat buradaki teröristleri yok etmek için Doğu Guta'daki tüm sivil halkı bombalamak kadın, çocuk hepsini öldürmek, doğru bir anlayış ve strateji değil."
Lavrov: Ülkeyi bölmek isteyen güçler var
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Suriye'nin bazı bölgelerinde gerginliği artması nedeniyle Türkiye, Rusya ve İran'ın ortak çabalarının daha da önem kazandığını söyledi.
Lavrov, "Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemeyen, ülkeyi bölmek, kaos ortamına sürüklemek isteyen, jeopolitik amaçları takip eden güçler var" dedi.
Rus Bakan Lavrov, Batılı jeopolitik aktörlerin bazı grupları provokasyon için korumak istediğini, Doğu Guta'dan Şam'da ateşler açıldığını, sivillerin öldüğünü öne sürerek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Hatta Rus temsilciliklerine ateş açıyorlar. Şam'a karşı herhangi bahane ve asılsız gerekçeler üzerinden güç kullanılması kabul dilemez. ABD, geçen yıl kimyasal silahların kullanılması yönündeki asılsız gerekçeyle güç kullanılmıştı. Bugün yine benzer bir şekilde tehdit ediyorlar. Bu kesinlikle kabul edilemez. Doğu Guta'dan şimdiye kadar 12 bin sivil çıkarıldı, 140 ton yardım gönderildi."
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de rejim ve destekçilerinin Nusra Cephesi ve El Kaide ile ilişkili diğer gruplarla mücadelede büyük yol kat ettiğini ileri sürdü. Zarif, "Astana sayesinde insanlar Suriye topraklarına geri dönmeye başladı" dedi.