Cameron'ın son hedefi: Göçmenler

İngiliz hükümeti, ülkeyi göçmen işçiler için daha az çekici bir ülke haline getirmeyi amaçlıyor

Abone ol

LONDRA - Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden İngiltere'ye gelen göçmenlerin sayısının kısıtlanmasına yönelik İngiliz hükümetinin hazırladığı planlar açıklandı. Göçün kontrol altına alınmasını isteyen İngiltere Başbakanı David Cameron, AB'den endişelerini dikkate almalarını istedi. 

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkenin Batı Midlands bölgesini ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, AB ülkelerinden İngiltere'ye gelen göçmenlerin sayısına sınırlama getirilmesiyle ilgili hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı planlarını anlattı. Hükümet, yeni planlarıyla İngiltere'yi göçmen işçiler için daha az çekici bir ülke haline getirmeyi amaçlıyor. 

Yeni önlemlere göre, AB ülkelerinden İngiltere'ye gelen göçmenler ülkeye girişlerinden itibaren altı ay içinde iş bulamazlarsa sınır dışı edilebilecek. Göçmenler ayrıca, ülkede dört yıl yaşamadan toplu konut gibi sosyal yardımlardan faydalanamayacak. Çocukları İngiltere dışında yaşayan göçmenler de İngiltere'de ne kadar uzun yaşarlarsa yaşasınlar artık çocuk yardımı alamayacak. Birleşik Krallık'a AB'den gelen göçmenler halihazırda ülkedeki maddi sistemden ve devlet yardımlarından faydalanabiliyor. 

Cameron, uzun süredir beklenen konuşmasında göçmenliğin İngiltere'ye fayda sağladığını ancak artık kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. Cameron, şunları söyledi: 

"Hep beraber çok ırklı, başarılı bir demokrasi yarattığımız için bundan büyük gurur duyuyorum. Göç sayesinde Büyük Britanya olduk. Konu AB'ye gelince, çoğu İngiliz vatandaşı mevcut durum ve birlikten ayrılma arasında yanlış bir seçim yapmak istemiyor. Reform ve referandum istiyorlar. Göç konusunda ise sınırsızlık istemiyorlar. Hiç göçmen olmamasını da istemiyorlar. Kontrollü göç istiyorlar ve haklılar." 

Ülkeden çıkışlar kontrol edilecek 

Cameron, İngiltere'ye gelen göçmen sayısının düşürülmesi ve kontrol altına alınması için Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin, sahte dil okullarının kapatılması, yurt dışındaki eşlerini İngiltere'ye getirmek isteyen göçmenlere yönelik uygulanan mali durum kontrol programları, ev kiralama, banka hesabı açma ve ehliyet almanın zorlaştırılması gibi uygulamaları hali hazırda uyguladığını hatırlattı. Cameron, 2015 yılının nisan ayından itibaren ülkeden çıkış yapılan noktalarda, çıkış kontrolleri uygulamasına başlanacağını duyurdu ve böylece İngiltere'den ayrılan göçmenlerin sayısına ilişkin daha net verilerin elde edileceğini söyledi. Mevcut halde İngiltere'den çıkışlarda herhangi bir pasaport kontrolü yapılmıyor. 

Mayıs ayında İngiltere'de yapılacak genel seçimlerden sonra lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin göçmenliğin kontrol altına alınması için daha fazla plan üzerinde çalışacağını belirten Cameron, bunları aktarırken, "Sponsor oldukları göçmenlerin vizelerinin bitiminde ülkeden ayrılmalarını önlemede başarısız olan okul ve işyerlerinin lisanslarını iptal edeceğiz. 'Önce sınır dışı et sonra temyize başvur' politikamızı, tüm göçmen temyiz başvurularına uygulanması için genişleteceğiz. Ev sahiplerinden, evlerini kiralayacak göçmenlerin göçmenlik statülerini kontrol etmeleri konusundaki uygulamayı hızlandıracağız" diye konuştu. 

Hükümetin yeni planları arasında ayrıca AB'den İngiltere'ye çalışmak için gelenlerin tercihen "iş teklifi üzerine" ülkeye gelmesi yer alıyor. Cameron, hükümetin bu planına yönelik, "İngiltere'de iş arayan AB vatandaşlarının bu ülkede yasal kalış sürelerini kısıtlamak istiyoruz. Eğer iş arayan bir AB vatandaşı, ülkeye gelişinden itibaren 6 ay içerisinde iş bulamazsa ülkeyi terk etmeleri istenecek" dedi.  

Mevcut halde AB ülkelerinden İngiltere'ye gelenlerin yüzde 40'ı herhangi bir iş teklifi olmadan ülkeye giriyor.  

Sosyal yardımlar kısıtlanacak 

Hükümetin bir diğer planı ise "İngiltere'de dört yıl yaşamayan AB göçmenlerinin vergi kredisi ve toplu konut yardımları" alamayacak olması. Cameron, ayrıca, planlar çerçevesinde mevcut halde kendisi İngiltere'de yaşayan ve çocuğu başka bir AB ülkesinde bulunanların, İngiltere'de ne kadar süredir yaşadıklarının ve ne kadar vergi ödediklerinin hiçbir önemi olmadan artık çocuk için devlet yardımından faydalanamayacaklarını kaydetti. 

David Cameron, AB'den gelen göçmenlerin sayısını kısıtlayacak bir başka planın ise AB'ye katılacak yeni ülkelerin vatandaşlarının serbest dolaşımlarının kısıtlanabilmesi olduğunu bildirdi. İngiltere Başbakanı, AB üyesi olacak ülkelerde ortalama kişi başı gelir mevcut üyelerin gelir seviyesine yaklaşmadığı sürece yeni üye ülkelerin vatandaşlarına serbest dolaşım ve başka bir ülkede iş bulma hakkı verilmemesi gerektiğini söyledi. 

Cameron, ülkeye gelen göçmenlerin sayısının azaltılması için alınacak önlemler çerçevesinde ayrıca İngiliz gençlerin becerileri iyileştirilerek, yabancı işçi talebinin düşürülebileceğini söyledi. Cameron, "Genç İngiliz halkının daha eğitimli, daha becerili olmasını istiyorum. Çalışmaya hevesli oldukları sürece yabancı işçilere talep azalacak. Bizim işimiz gençleri eğitmek, böylece boşluğu dolduracak göçmenlere daha az bağımlı olacağız" ifadesini kullandı. 

 AB'ye serbest dolaşım çağrısı 

İngiltere'de mayıs ayında yapılacak genel seçimlerde yeniden başbakan seçilmesi halinde uygulanması beklenen hükümet planlarını "radikal reformlar" olarak tanımlayan Cameron, şöyle konuştu: 

"Avrupalı ortaklarımıza gerçek endişelerimiz olduğunu söylüyorum. Endişelerimiz garip veya mantıksız değil. Duyulmayı hak ediyoruz. Duyulmak zorundayız. Eğer endişelerimiz duyulmazsa ve AB ile olan ilişkimizi daha iyi duruma getiremezsek işte o zaman tabii ki her şeyi silerim. Brüksel'e giderek değişikliği başarmak istiyorum. Eğer mayısta beni başbakan seçerseniz AB'nin reforma sokulmasını ve İngiltere'nin AB ile ilişkisini müzakere edeceğim. Serbest dolaşım konusu bu müzakerenin kilit parçası olacak. Eğer başarırsam daha önceden dediğim gibi bu ülkeyi reformlaşmış bir AB'de tutmak için mücadele edeceğim." 

İlk olarak serbest dolaşımın "sömürülmesiyle" baş etmek gerektiğini dile getiren Cameron, bunun için AB'deki en zorlu sistemi yaratmak istediklerini kaydetti. Cameron, " Bu, suçluların sınır dışı edilmesi ve ülkeye geri gelmelerinin engellenmesi için güçlü yetkileri kapsıyor. Dilenciler, sokakta yaşayanlar, dolandırıcılar, sahte evliliğe göz yumanlar da dahil olmak üzere serbest dolaşım sistemini sömürenlere yönelik uygulanacak daha çetin kurallar olacak, ülkeye geri gelmek için daha uzun süre bekleyecekler" şeklinde konuştu. 

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron, gelecek yıl yapılacak genel seçimde partisinin iktidar olması halinde, AB ile ilişkilerde müzakereler yürütmek ve 2017 yılının sonuna kadar birlikten ayrılmakla ilgili referandum yapmak istiyor. İngiltere Başbakanı, birliği iyileştirmek ve geliştirmek için değişiklikler yapılabileceğini savunuyor. 

Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan istifa açıklaması Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi AFAD 1000 personel alacak! Başvuru tarihi belli oldu Türkiye Şeker Fabrikaları 133 işçi alacak! İşte başvuru tarihi ve şartları... AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı