Çağlayan: Merkez Bankası faiz indiriminde geç kaldı

Devlet Bakanı Çağlayan, Kırgızistan'daki olaylarlarda 50 Türk firmasının zarar gördüğünü söyledi.

Abone ol

ALMATI/ASTANA- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz indiriminde geç kaldığını belirtti. Çağlayan dün gece Ata uçağıyla Almatı'dan Astana'ya geçerkenuçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çağlayan, yeni ihracat stratejisi hakkında bilgi verirken, Türk ihracatçısının günün rekabet koşullarına ayak uydurması ve katma değeri yüksek üretim yapabilmesi gerektiğini söyledi. Stratejilerinin temelinde ihracat odaklı üretimin yer aldığının altını çizen Çağlayan, "Sanayi stratejisi de bunun altına girecek ve Türkiye'nin dış ticaret stratejisi de bu olacak" dedi.

Avrupa'nın çalışma saatleri ve yaşlanan nüfusu nedeniyle Türkiye'nin Avrupa'nın üretim üssüne döndüğünü, coğrafi konumunun önem taşıdığını, 19 milyonu bulan 14 yaş altı genç nüfusuyla dinamik bir yapısı bulunduğunu anlatan Çağlayan, tüm bu fırsatları iyi değerlendirmek istediklerini, hangi sektörlerde rekabet gücü oluşturulabileceğini belirleyerek, bunların üzerinde yoğunlaşacaklarını söyledi.

Çağlayan bu çalışma kapsamında girdi-tedarik stratejisi de hazırlamakta olduklarını ifade ederek, ara malı ithalatını azaltmayı, ihracatı ithalata bağımlılıktan kurtarmayı amaçladıklarını kaydetti. Bu noktada Merkez Bankasının faiz politikasını eleştiren Çağlayan, ABD'nin rekabet gücünü artırabilmek amacıyla Çin'e yuan'ın değerini artırması için "bastırdığını" söyledi ve Türkiye'nin bunu, "kendi kendine yaptığını" kaydetti. Türk Lirasındaki aşırı değerlenmenin üreticiyi rekabet edemez hale getirdiğini belirten Çağlayan, özetle şöyle konuştu:

"Sene 2007, ABD Merkez Bankası (FED) faizleri düşürmeye başladı. Merkez Bankası faizleri yüzde 16,75'e çıkardı. Dünyanın faiz düşürmeye başladığı bir ortamda, biz faizleri 16,75'e çıkardık. Faizin yükselmesiyle dünyanın dövizi Türkiye'ye geldi. Bu döviz TL'ye çevrildi, faize yatırıldı. Hem aşırı faiz ödedik hem dövizimizi baskı altında tuttuk, çünkü döviz bollaştığı için döviz fiyatları düştü.

Şu an faizin seviyesi 'çok yüksek' demeyeyim. Merkez Bankası faiz indiriminde geç kaldı. ABD 2007'de faiz düşürmeye başladı, biz 2008 Kasım'ında faiz düşürmeye başladık. Takdiri size bırakıyorum aradan geçen 1 yılda Türkiye ne bedeller ödedi."

Merkez Bankası Başkanının aldığı uluslararası ödüllere dikkat çekilerek, "Burada bir çelişki oluşmuyor mu" denilmesi üzerine Çağlayan, "(Başkan) insan olarak fevkalade bir insan. Ben Para Politikası Kurulunun yapmış olduğu hatalı faiz kararlarından bahsediyorum, şahıstan bahsetmiyorum" dedi.

Çağlayan, konuya ilişkin diğer soruları yanıtsız bıraktı ve Merkez Bankasının bağımsız bir yapısı bulunduğunu, hükümetin müdahalesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Kırgızistan'daki olaylarlarda 50 Türk firması zarar gördü

Kırgızistan'daki olaylar sırasında yatırımları zarar gören iş adamlarının durumuna yönelik soru üzerine Çağlayan, Almatı'da, Kırgızistan'da görevli ticaret müşaviriyle görüştüğünü, aldığı bilgiye göre Bişkek'te büyük alışveriş merkezlerinde sıkıntılar yaşandığını, depolardan beyaz eşyaların yağmalandığını söyledi.

"Firmalarımız, Emniyete intikal ettirmeye başlamışlar, Emniyet birer birer envanterini çıkartmaya, onların kayıtlarını ifadeye almaya başlamış. Bunlar toparlandıktan sonra ben tekrar konuyu ele alacağım. Tabii ki Kırgızistan'daki siyasi sistemin yerine oturması gerekiyor. Kimlerle muhatap olacağımızı tespit ettikten sonra kendileriyle temasa geçeceğiz ve oradaki firmalarımızın bu işten zararlarını tazminini isteyeceğiz. Bu son derece doğal bir davranıştır. Bunların mutlaka tazmin edilmesi gerekiyor.

Çağlayan, Kırgızistan'daki olaylarlarda 50 Türk firmasının zarar gördüğünü söyledi.

MSB'den bedelli askerlik ücreti açıklaması Türk Lirası reel anlamda yaklaşık son 3 yılın zirvesinde Erdoğan, Hollanda maçı için Almanya'ya gidecek Berlin Büyükelçisi, Almanya Dışişleri'ne çağrıldı Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı azaldı