Borç krizindeki Yunanistan AB'ye başvurdu

Yunanistan, AB'nin 30 milyar euroluk yardım paketinden faydalanmak için uygulanacak ekonomik programı müzakereye hazır olduğu belirtti.

Abone ol

BRÜKSEL - Borç krizindeki Yunanistan, Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının 11 Nisan'da kararlaştırdığı 30 milyar euroluk yardım paketini görüşmek için başvuruda bulundu.

Yunanistan Maliye Bakanı George Papakonstantinu tarafından AB Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) gönderilen mektupta, Atina yönetiminin Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının 11 Nisan'da kararlaştırdığı 30 milyar euroluk yardım paketinden faydalanmak için uygulanacak ekonomik programı müzakereye hazır olduğu belirtildi.

2010-2012 dönemini kapsaması beklenen ekonomik program çerçevesinde Yunanistan'ın geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 12,9'una ulaşan bütçe açığını 3 yıl içinde, yüzde 3'ün altı olan AB limitine çekmesi gerekiyor.

AB'nin 11 Nisan'daki kararının ardından hızla düşüşe geçen Yunan tahvil faizleri, Alman meclisinin krediye onay vermeyeceği endişesiyle tekrar yükselmeye başlayarak önceki rekoruna yaklaştı. Uluslararası piyasalardaki son verilere göre 10 yıllık tahvillerde Euro Bölgesi'nde en düşük faizle borçlanan Almanya'ya göre yıllık yüzde 4 daha fazla faiz ödemesi gereken Yunanistan'ın, uluslararası yardım almadan borçlarını döndürebilme ihtimali bulunmuyor.

Yunanistan'ın 240 milyar euroluk gayri safi yurtiçi hasılasını hayli aşarak 300 milyar euroya ulaşan borçlarını çevirebilmek için mayıs ayı sonuna kadar 11,6 milyar euro ve yılın geri kalan 7 ayında 20 milyar euro borçlanması gerekiyor.

AB maliye bakanlarının ilk yıl için 30 milyar euro olarak belirlediği Yunanistan'ı kurtarma paketinin, IMF'nin prensipte üçte bir oranındaki katkısıyla 45 milyar euroya yükselmesi bekleniyor.

Yunanistan'ın 2010-2012 döneminde Euro Bölgesi ve IMF ortaklaşa programı çerçevesinde 90 milyar euroya kadar kredi kullanabileceği belirtiliyor.

Euro Bölgesi üyelerinin Yunanistan'a açacağı ikili kredilerde faiz oranın yüzde 5 civarında olacağı açıklanırken IMF çok daha düşük faiz oranlarıyla kredi veriyor.

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır