Borç krizi için ikinci zirve

Avrupa'daki mali kriz için bir araya gelen liderler, görüş ayrılıkları nedeniyle henüz ortak bir plan üzerinde anlaşmaya varamadı.

Abone ol

BERLİN -  Euro Bölgesi liderleri, görüş ayrılıklarının pazar günü yapılacak AB zirvesinde bölgenin borç krizine çözüm bulunmasını zorlaştırması nedeniyle gelecek hafta çarşamba günü ikinci bir zirve düzenleyecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dün telefonla yaptığı görüşmeden sonra yaptıkları açıklamada, "Pazar günü AB zirvesinde Euro Bölgesi'nin kriz stratejilerinin tartışılacağı, ancak en geç çarşamba günü yapılacak ikinci toplantıdan önce hiçbir kararın kabul edilmeyeceği" belirtildi.

Euro Bölgesi'nin iki büyük ülkesinin, bölgenin borç krizinin aşılmasındaki planın ana noktaları konusunda anlaşamaması nedeniyle daha fazla zamana ihtiyacı olduğu bildirilen açıklamada, iki liderin, 23 Ekim'de yapılacak AB zirvesinden önce ilerleme sağlanabileceği umuduyla cumartesi günü biraraya geleceği ifade edildi.

Merkel ve Sarkozy, "Yunanistan'ın, borç sürdürülebilirliğini düzeltecek bir anlaşmaya varması için özel sektörle derhal görüşmeleri başlatması gerektiğini" kaydetti.

Merkel, Yunanistan'ın borcunun büyük kısmının silinmesinden yana

Federal Meclis'te bugün yapılması öngörülen AB zirvesiyle ilgili hükümet açıklamasını iptal eden Merkel'in, Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Federal Meclis Grubunda yaptığı konuşmada, Yunanistan'ın borçlarının yüzde 21 oranında silinmesinin de yeterli olmayacağı şeklinde açıklamada bulunduğu bildirildi.

Bazı CDU milletvekilleri, Merkel'in konuşmasında ayrıca Avrupa Finansal İstikrar Fonuyla ilgili kararların ertelenmesini istediğini, bu konuda ayrıntılı bir şekilde düşünülmesi gerektiğini ve Çarşamba günü karar alınmasının da yeterli olacağını söylediğini ifade etti.

Milletvekilleri, Merkel'in, sorunların Fransa'yla olan anlaşmazlıklardan çok teknik konulardan kaynaklandığını belirttiğini kaydetti.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin de toplantıda yaptığı konuşmada, Almanya'nın, Fransa tarafından Avrupa Finansal İstikrar Fonu için istenilen banka lisansını hiç bir şart altında kabul etmeyeceğini söylediği belirtildi.

Obama, Merkel ve Sarkozy ile görüştü

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Sarkozy ve Merkel ile yaptığı video konferans görüşmesinde, Euro Bölgesi'nin borç krizinin küresel ekonomi için tehdit oluşturduğuna dikkat çekti ve soruna, Fransa'nın Cannes kentinde 3-4 Kasım'da yapılacak G-20 zirvesinde çözümün bulunacağını umduğunu dile getirdi.

Almanya ve diğer birkaç zengin ülke, Euro Bölgesi borç batağındaki Yunanistan için ikinci kurtarma paketini onaylamadan önce bankaların ve diğer özel sektör kuruluşlarının ellerindeki Yunan tahvilleri konusunda daha fazla kaybı kabullenmesini istiyor.

Fransa ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise bankaların Yunanistan'ın borcunu daha fazla silmeye zorlanmasına, bunun bankacılık sektörünü istikrarsızlaştıracağı ve piyasadaki dalgalanmayı kötüleştireceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır