Bombardıman başladı

Fransız savaş uçaklarının Libya ordusuna bağlı bir zırhlı aracı vurduğu bildirildi.

Abone ol

PARİS - Libya'ya harekat başladı. Muammer Kaddafi yönetimine karşı uluslararası koalisyonun bu ülkede başlattığı operasyonlar kapsamında ilk ateş açıldı.

Fransa Savunma Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Fransız uçakları bugün TSİ 18.45'te bir Libya askeri aracına ateş açtı.

Fransa'nın Charles De Gaulle uçak gemisinin de Libya'ya doğru yarın yola çıkacağı kaydedildi.

Yabancı haber kaynakları Fransız savaş uçağının Libya ordusuna bağlı bir zırhlı tankı vurduğunu bildirdi. Operasyona 20 uçağın katıldığı açıklandı. Kanada'nın operasyona destek vereceği belirtildi.

 Clinton da hazırız dedi

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya'da Muammer Kaddafi güçlerine karşı operasyonlara ülkesinin de "Kanada ve Avrupa ülkelerine destek şeklinde" katılacağını söyledi.

Paris'teki Libya zirvesinin ardından bir açıklama yapan Clinton, ABD'nin özgün güçlerinin, "Kanada ve Avrupalı müttefiklerin güçlerine katkı yapacağını" belirtti. Clinton, bu ülkeye ABD kara kuvvetleri gönderme planlarının bulunmadığını ifade etti.

Hedefin Kaddafi'yi devirmek olup olmadığını soran bir gazeteciye Clinton, "Hedef, sivilleri korumak" yanıtını verdi. 

Clinton, Bingazi'de kurulan ve Fransa'nın tanıdığı muhalif hükümeti tanıyıp tanımayacakları sorusuna karşılık da "Henüz karar vermedik" dedi.

Clinton'ın açıklamalarından konu başlıkları şöyle:

- BM  eylem istedi, tek bir sesle istikrarlı mesaj vermek için biraraya geldi. BM'de verilen oylarla ateşkesin bir an önce uygulanması ve saldırıların hemen durdurulması kararı çıktı.

-1973 nolu kararı gerçekleştireceğiz.

- ABD'nin tutumu açık. Uluslararası koalisyonu destekleyeceğiz. Koalisyon kararı gerçekleştirecek. Biz Avrupalı ve Kanadalı müttefiklerimize yardımcı olmak üzere bu sürecdahil olacağız. Kara kuvvetlerimizi harekete geçirmeyeceğiz.

-Kararın çıkmasında hem Fransa hem İngiltere öncü oldular. Belçika, Kanada, Almanya, Yunanistan, İspanya, Polonya ve Türkiye olmak üzere birçok ülkeyle görüşmeler gerçekleştridik.Arap Birliğe de bu görüşmelere dahil.

-Su elektrik doğalgaz kaynakları sağlanmalı, insani yardımlar Libya'ya ulaştırılmalı.Başkan Obama Kaddafiyi uyarmıştı. Ataşkes kararı geldi. Ancak albay Kaddafi dünyaya karşı çıkmaya sivil halka saldırı gerçekleştirmeye devam ediyor. Kaddafi kontrolsüz bırakılacağı sürece korkmakta haklıyız dedi

Askeri müdahaleye hazırız

Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen Libya zirvesinde AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerini ağırlayan Sarkozy basın toplantısı düzenledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya üzerinde uçuş yapan savaş uçaklarının, Kaddafi'ye bağlı birliklerin saldırısını önlemekte olduğunu söyledi.

Sarkozy,  uçakların, Libya ordusuna bağlı zırhlı araçlara müdahale etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, "BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararı hor gördüğünü ve dinlemediğini" kaydeden Sarkozy, "Cani deliyi durdurmak için Arap halklarını desteklemek bizim görevimizdir" dedi.

Sarkozy'nin Libya Zirvesi'nde alınan kararlar hakkındaki konuşmasından satır başları şöyle:

- Kaddafi için kapı açık, saldırganlığını durdursun. Kaddafi uyarımızı gözardı etti sivillere saldırıları sürdürdü

- BM kararı ile Libya'ya müdahaleyi gerçekleştiriyoruz

-Şiddeti durdurmak için askeri adımlar atılacak

-Kaddafinin Bingazi halkına yönelik şiddetini durdurmak istiyoruz.

Obama da hazırız dedi

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin ve Libya ile ilgili diğer koalisyon ülkelerinin, bu ülkede sivillere karşı şiddetin durdurulmasına yönelik olarak acilen harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.

Latin Amerika turunun ilk durağı Brezilya'da bulunan Obama, Paris'te yapılan Libya zirvesini değerlendirerek, ilgili ülkeler arasındaki anlaşmanın çok güçlü olduğunu belirterek, "kararlılığımız da oldukça açık. Libya halkı korunmalı" dedi.     

Öte yandan Kanada Başbakanı Stephen Harper de katıldığı zirve sonrasında yaptığı açıklamada, "Libya'daki hava operasyonları çok yakında başlayacak" dedi ve ülkesinin de bunda yer alacağını belirtti. Harper, deniz yoluyla ablukayı da uygulamak amacıyla Libya çevresinde donanma operasyonlarının başlatılacağını kaydetti.

F16'lar operasyon için hazır

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya'ya yönelik operasyona sadece, üs sağlayarak destek verdiklerini söyledi. Ansa ajansının haberine göre Berlusconi, gerekli olursa hava akınlarına katılabileceklerini de belirtti.

Berlusconi, Napoli'deki NATO üssünün, Libya'ya yönelik hava operasyonunun komuta merkezi olarak kullanılabileceğini kaydetti. 

El Arabiye televizyonu, İtalyan uçaklarının Libya üzerinde gözlem uçuşunda olduğunu duyurmuştu.

Uluslararası haber ajanslarına düşen fotoğraflarda, bugün İtalya'nın Sicilya bölgesinde bulunan Sigonella NATO askeri üssüne çok sayıda savaş uçağı iniş yaptığı ve saldırı hazırlıklarına hız verildiği görülmüştü. Olası saldırı için İtalya'daki Sigonella üssünde F16'ların Libya'yı vurmaya hazır olarak bekletildiği de belirtildi.

İngiltere: Acil olarak harekete geçilmeli

Sarkozy'nin ardından İngiltere de 'Kaddafi ateşkese uymadı acil olarak harekete geçilmeli' açıklamasında bulundu.

İtalyan savaş uçakları da Libya üzerinde

AP haber ajansı da Bingazi üzerindeki Fransız savaş uçaklarının, tankları her an vurabileceğini belirtti. Öte yandan El Arabiya televizyonu ise  İtalya savaş uçaklarının da Libya üzerinde keşif uçuşlarına başladığını duyurdu.

 Fransız ve Kanada uçakları Libya semalarında 

Fransız ordusuna bağlı birçok savaş uçağının, "Libya toprakları" üzerinde keşif uçuşu yaptığı bildirildi.

Fransız askeri kaynakları, uçakların Fransa'nın doğusundaki Saint-Dizier üssünden kalktığını belirtti.

Kaynaklar, bu "keşif görevinin" bugün akşam üzeri boyunca devam etmesinin beklendiğini, uçakların Libya üzerindeki birkaç saatlik uçuş esnasında hiçbir zorlukla karşılaşmadığını kaydetti.

Öte yandan Kanada uçakları da Libya toprakları üzerinde keşif uçuşu yaptığı bildirildi.

Kanada askeri sözcüsü, Libya'ya yönelik operasyon için iki günlük bir süreye ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Libya için kritik saatler başladı

Libya'daki durumun ele alınacağı zirve Paris'te başladı.

Zirve öncesi ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kanada Başbakanı Stephen Harper'la biraraya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, zirvenin diğer katılımcılarını Elysee'de karşıladı.

Zirveye katılan 22 lider arasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani, Irak, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları bulunuyor.

Askeri müdahaleyi konuşacaklar

ABD, AB ve Arap Birliği üyesi ülkeler, Paris'te düzenlenen toplantıda, Muammer Kaddafi'ye bağlı askerlerin Libya'daki muhalif güçlere yönelik saldırısını durdurmak amacıyla BM'nin verdiği yetki uyarınca, bu ülkeye yapılacak askeri müdahale konusunda görüşmelerde bulunacak.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ABD Dışişleri Bakanı Clinton ile İngiltere Başbakanı Cameron, Fransa'nın başkenti Paris'te, Libya konusunda düzenlenecek olan geniş katılımlı toplantı öncesinde birararaya geldiler.

ABD'li bir yetkili, Nicholas Sarkozy, Hillary Clinton ve David Cameron'un Paris'teki geniş katılımlı toplantıdan 1 saat önce, TSİ 13.30'da biraraya geldiler.

NATO üslerinde hareketlilik

BM Güvenlik Konseyinin, Libya'da sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren, Libya'da derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan ve rejime yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını ve genişletilmesini öngören karar tasarısının kabul edilmesinin ardından NATO üslerinde de hareketlilik yaşanıyor.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Eylem Tok yeniden hakim karşısına çıkacak Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı İzmir açıklarında 196 düzensiz göçmen yakalandı