”Bölgesel Kürt Yönetimi'yle anlaştık”

Hüseyin el Şehristani, çıkarılacak petrolün giderlerini karşılamada Bağdat yönetimiyle, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin anlaştığını söyledi.

Abone ol

BAĞDAT- Irak Merkezi Yönetimi ve Bölgesel Kürt Yönetimi arasında Kuzey Irak'ta petrol üretiminin yeniden başlaması için anlaşmaya vardı.

Irak Petrol Bakanı Hüseyin el Şehristani düzenlediği basın toplantısında, petrol gelirinin Irak Hükümeti Petrol Şirketi Somo'ya transferi ve hükümetin Kuzey Irak'tan çıkarılacak petrolün tüm giderlerini karşılaması konusunda Bağdat yönetimi ile Bölgesel Kürt Yönetiminin anlaştığını söyledi.

Şehristani, Kuzey Irak'ta üretilen petrolün Irak petrol boru hattı üzerinden geçmek zorunda olduğunu ve tüm petrol gelirinin merkezi yönetime tahsis edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kuzey Irak'taki petrol üretimi 2009 yılı Ekim ayında durdurulmuştu. Her iki yönetimde durdurulma konusunda farklı gerekçeler sunmuştu.

Danimarkalı DNO ve Türk şirketi olan Genel Enerji tarafından işletilen bölgedeki petrol sahalarından günlük ortalama 60 bin varil üretim yapılıyordu.

Kuzey Irak Yönetimi, Merkezi yönetimin onayını almadan yaptığı anlaşma gereğince 1 Haziran itibariyle tarihinde ilk kez petrol ihraç etmeye başlayacaktı. 

Merkezi yönetim ise Kuzey Irak Yönetiminin yabancı şirketlerle yaptığı sözleşmeleri tanımayı reddetmişti.

Irak Hükümetine göre, petrol gelirlerinin merkezi yönetime aktarılması gerekiyor.

Bölgesel Kürt Yönetimi, DNO ve Genel Enerji'nin her birinin petrol sahalarına yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yaptığını belirtti.

Yönetim, Dohuk yakınlarındaki Tawke petrol sahasının günlük ortalama 50 bin varil, Tak Tak petrol sahasının ise günlük ortalama 10 bin varil petrol kapasitesine sahip olduğunu ifade ediyor.

'Kudüs'e biz sırtımızı nasıl dönebiliriz?' İmamoğlu'ndan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'a 'Atatürk' tepkisi Selvi'den Kılıçdaroğlu yazısı: Dava CHP'de taşları yerinden oynattı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nden Dilruba açıklaması Sahte burs mesajlarına dikkat! YÖK uyardı