BM, saldırıyı araştıracak

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin araştırma yapmak üzere Ban Ki-Mun nezaketinde komisyon kurulacak.

Abone ol

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un, BM'nin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin araştırma yapmak üzere komisyon kurulacağını bildirdiği öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, yaklaşık 15 dakika süren bir görüşme yaptı.

Görüşmede Ban Ki-Mun, daha önce Türkiye'nin, yardım gemilerine yapılan operasyonu araştırmak üzere uluslararası bağımsız bir araştırma komisyonu kurulması talebine ilişkin, kendi nezaretinde 5 kişilik bir uluslararası araştırma komisyonu kurulacağını belirtti.

Başkanı Ban Ki-Mun tarafından tayin edilecek komisyonun başına atanması eski Yeni Zelanda Başbakanı Geoffrey Palmer'in getirilmesinin düşünüldüğü öğrenildi. 

5 kişilik komisyona, İsrail ve Türkiye birer üye verecek. Biri uluslararası hukuk uzmanı, biri de asker olmak üzere 2 üye de Ban Ki-Mun tarafından atanacak.

Başbakan Erdoğan'ın görüşmede, bu komisyonun işleri sürüncemede bırakmaması için süre tayin edilmesi gerektiğini belirterek, en fazla 2 ay içerisinde bunun sonuçlandırılması gerektiğini ifade ettiği kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un da komisyonun görev süresinin 2 ay olacağını söylediği öğrenildi.

Komisyon, bu süre içerisinde çalışmalarını tamamlayarak nihai raporunu verecek.

Erdoğan: Gazze'ye ablukalar bir an önce kaldırılmalı

Erdoğan'ın, Gazze'ye ablukanın bir an önce kaldırılması, altyapı eksikliğinin giderilmesine yönelik yardımların BM eliyle bir an önce ulaştırılması ve Refah sınır kapısının sürekli açık tutulması gerektiğini söylediği belirtildi.

Görüşmede Başbakan Erdoğan'ın Ban Ki-Mun'a, bugüne kadar yaptığı çalışmalar dolayısıyla, Ban Ki-Mun'un da Erdoğan'a sadece Türk vatandaşlarının değil diğer ülke vatandaşlarının da ülkelerine geri dönmelerinin sağlanması konusunda yaptığı katkılar ve bu konuda gösterdiği liderlikten ötürü teşekkür ettiği öğrenildi.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını araştırmak üzere görev yapacak BM komisyonunun en kısa zamanda oluşturulacağı kaydedildi.

BM: İştişareler devam edecek

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili soruşturma açılması konusunda taraflarla istişarelerinin devam edeceği bildirildi.

BM Sözcülüğünden, Genel Sekreter Ban'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile dün yaptığı telefon görüşmeleriyle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Genel Sekreterin Erdoğan ve Netanyahu ile ayrı ayrı yaptığı telefon konuşmalarında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1 Haziranda kabul ettiği başkanlık bildirisinde öngörülen soruşturmanın açılmasına yönelik seçeneklerin üzerinde durulduğu belirtildi.

BM Sözcülüğünün açıklamasında, "Genel Sekreter, bu konuda ilgili taraflar ve Güvenlik Konseyi üyeleriyle danışma görüşmelerine devam edecektir" denildi.

Genel Sekreter Ban'ın Başbakan Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin  haberlerde, Genel Sekreterin Erdoğan'a, İsrail'in saldırısını soruşturmak üzere 5 kişilik uluslararası araştırma komisyonu kurulacağını söylediği belirtilmişti.

BM Güvenlik Konseyi'nin kabul ettiği başkanlık bildirisinde, olay kınanmış ve İsrail'in gemilere saldırısına ilişkin olarak "uluslararası standartlara uygun, acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi" çağrısında bulunulmuştu. Türkiye bu kapsamda uluslararası bir soruşturma komisyonunun kurulmasını istiyor.

Galatasaray Devler Ligi'ne veda etti İkinci el araç satışı sil baştan yenilendi Çelik: Turizm bölgelerindeki doluluk endişe verici Avrupa'nın talebi demir-çelikte Türkiye'ye ihracat rekoru getirdi DiafonBox ile 250 bin evi akıllandıracak