BM, büyüme tahminini düşürdü
BM, 2015 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,1'den 2,8'e düşürdü. Raporda Türkiye'nin düşük petrol fiyatı ve döviz kurundan yararlanarak dış ticaret açığını azaltıp büyümesini sürdüreceği öngörüldü
Abone olBM Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentileri 2015 Yarıyıl Raporu'nda, bu yıl için küresel ekonomik büyüme beklentisi yüzde 3,1'den 2,8'e revize edilirken, 2016 büyüme beklentisinin 3,1 olduğu kaydedildi.
BM Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı'nın hazırladığı raporun ocak basımında bu yıl için küresel büyüme beklentisi 3,1 olarak açıklanmıştı.
Raporda aşağı yönlü revizyonun nedeni olarak, dönüşüm içindeki ekonomilerle gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki bozulma gösterilerek Güney Amerika ülkelerindeki sorunlar vurgulandı.
BM raporunda ABD Merkez Bankası'ndan faiz artırımı beklentisi, Yemen, Ukrayna ve Suriye'deki çatışmalar ile Yunanistan'ın borçları konusundaki belirsizliğin endişe kaynağı olabileceği belirtildi.
Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkilerine de yer verilen raporda, bu düşüşten en fazla zarar gören ülkelerden Rusya'nın bu yıl yüzde 3 küçüleceği, gelecek yıl ise büyümesinin yüzde 0,1 olacağı öngörülüyor.
Raporda Hindistan'ın büyümede Çin'i geçmesi de bekleniyor. Bu yıl 7,6 gelecek yıl ise 7,7 büyümesi beklenen Hindistan'ın, bu yıl 7,0 gelecek yıl ise 6,8 büyüyecek Çin'i geçeceği öngörülüyor.
Gelişmiş ekonomilerde ise düşük büyüme beklentileri var. ABD'nin bu yıl 2,8; 2016'da 2,7; Avrupa Birliği'nin ise bu yıl 1,9; gelecek yıl 2,1 büyümesi bekleniyor.
Türkiye için hem olumlu hem olumsuz beklentiler
Raporda Türkiye için hem olumlu hem de olumsuz ihtimaller yer alıyor. Buna göre, Türkiye'nin düşük petrol fiyatları, rekabetçi döviz kuru ve para politikaları için daha fazla esnekliği olumlu yönde kullanarak bu yıl daha fazla büyüme sağlayıp dış ticaret açığını azaltılacağı öngörülüyor.
Türkiye'nin çevresindeki istikrarsızlık ve çatışmalara rağmen özellikle Avrupa ve Asya'ya ihracatıyla diğer ülkelerden ayrışacağı ve büyümesini sürdüreceği vurgulandı.
Öte yandan raporda yükselmekte olan ekonomilerle ilgili endişeler arasında ise "özellikle Türkiye ve Brezilya'da zayıf makro ekonomik temeller, finansal kırılganlık ve ülkeden para çıkışının" kur üzerinde aşağı yönlü güçlü baskı oluşturmaya devam etmesi gösterildi.