Batı'nın başedemediği adam
İngiliz basını Libya'daki eylemleri ve sivil halka saldırıları ve Kaddafi ailesine geniş yar ayırdı.
Abone olLONDRA - İngiliz Guardian gazetesi, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin İngiltere'nin önde gelen üniversitelerinden London School of Economics'de (LSE) doktora eğitimi aldığına dikkati çekerek, "Batı'nın başedemeği LSE eğitimli adam" başlığını attı.
Açıklamaları batıyı memnun etmedi
Gazete Seyfülislam Kaddafi ile ilgili geniş bir habere yer vererek, "mükemmel İngilizcesi, giydiği pahalı İtalyan takım elbiseleri ve LSE'deki eğitimiyle, oğul Kaddafi Batıyla iş yapacak kişi olarak görülüyordu" yorumunu yaptı. Ancak oğul Kaddafi'nin yaptığı "son kurşun bitene kadar, son dakikaya kadar mücadele edeceğiz" açıklamasının Batıyı memnun etmediğine dikkati çeken Guardian, bir zamanlar öğrencisi olduğu LSE'nin de Batı gibi Seyfülislam Kaddafi ile arasına mesafe koyduğunu bildirdi.
LSE'nin konuya ilişkin bir açıklama yaptığını kaydeden Guardian, Libya'daki olayların ardından üniversitenin bu ülkeyle bağlarını "gözden geçirdiğini" açıkladığını kaydetti.
Libya'dan alınan yardım durduruldu
Seyfülislam Kaddafi'nin başında olduğu "Kaddafi Uluslararası Yardım Derneği"nin LSE'ye, üniversitede "sanal demokrasi merkezi" kurulması için 1,5 milyon sterlin yardımda bulunduğu belirtilirken, olayların ardından üniversitenin Libya'dan alınan bu yardımı dondurduğu ve bu miktarın şimdiye kadar sadece 300 bin sterlininin alındığını açıkladığı bildirildi.
Oğul Kaddafi'nin önceki akşam yaptığı konuşmayı dinleyen ve LSE'de doktora yaptığı dönemde akademik danışmanlığını yapan Profesör David Held'in sözlerine de haberinde yer veren Guardian, Profesör Held'in "Bu konuşmayı yapan Seyfülislam benim yıllar içinde iyi tanıdığımı düşündüğüm Seyfülislam değildi" dediğini aktardı.
Trablus'un zorbası alevler arasında çöktü
İngiliz gazetelerinin çoğu Libya'daki olaylara bugünkü sayılarında manşetlerinden yer verdi.
The Independent gazetesi, deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'in Kaddafi ile ilgili yazısını yayımlayarak, Fisk'in "Zalim, mağrur, kana bulanmış ve 40 yıldan fazla terör ve baskının ardından acaba şimdi kesinlikle gidiyor mu?" sözlerini manşetine taşıdı.
Fisk "Trablus'un zorbası" olarak nitelendirdiği Kaddafi rejiminin "silah sesleri ve alevler arasında çöktüğünü" yazdı.
'Lanet olası albay'
Independent başyazısında ise Kaddafi'nin, İngiltere'nin "konfor için biraz fazla sarıldığı" bir lider olduğu belirtildi. İngiltere-Libya ilişkilerinin 1984'te, Lonra'daki Libya Büyükelçiliği'nden açılan ateş sonucu bir İngiliz polisinin ölümünden sonra gerildiği anımsatılan yazıda, ilişkilerin 2004'te eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Libya ziyaretiyle yeniden düzeldiği kaydedildi.
Times gazetesi "Lanet olası Albay" manşetiyle, "Kaddafi rejiminin, göstericilere ateş açıp, daha fazla kan dökülmesi sözü vererek, zalimliğini gösterdiğini ve Batının Kaddafi'ye, gecikmeksizin görevi bırakması için baskı yapması gerektiğini" belirtti.
Guardian, "Kaddafi, iktidarı elinden giderken, etrafa saldırıyor" derken, Daily Mail, "Zalim kaçışta", Financial Times ise "Çaresiz Kaddafi zar zor dayanıyor" manşetlerini attı.