Bankaların yarım trilyon euro alması bekleniyor

ECB'nin ikinci üç yıllık likidite ihalesinde 492 milyar euro kaynak kullanacağı tahmin ediliyor.

Abone ol

LONDRA - Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Çarşamba günü ikinci kez gerçekleştireceği üç yıl vadeli likidite sağlayıcı ihalede, bankaların sistemde likidite sıkışıklığına dair belirti olmamasına rağmen yine de yaklaşık yarım trilyon euro kaynak kullanması bekleniyor.

Reuters'in anketine katılan 60 ekonomistin beklentilerinin medyanına göre bankalar üç yıl vadeli ve yüzde 1 sabit maliyetli ikinci ihalede ECB'den 492 milyar euro isteyecek.

Ekonomistlerin 13 Şubat haftası içinde yanıt verdiği ankete gelen cevaplar ise 200 milyar euro ile 1 trilyon euro arasında değişiyor.

Yine Reuters tarafından işlemciler arasında yapılan ayrı bir ankete cevap veren 29 katılımcının beklentilerinin medyanı ise 470 milyar euro. Tahminler 200 ile 750 milyar euro arasında değişiyor.

Anketlerde ortaya çıkan medyan değerler ikinci ihalenin ilk ihale gibi bir büyüklüğe ulaşacağını gösteriyor. Bankalar Aralık ayındaki ilk ihalede ECB'den 489 milyar euro almıştı.

Bankaların ilk ihalede aldıkları kaynak, euro ülkelerinin borçlanma piyasalarında oluşan baskıları azaltmış ve başta İtalya ve İspanya olmak üzere euro ülkelerinin borçlanma maliyetlerini düşürmüştü.

Reuters'e görüş bildiren analist ve işlemciler, bankaların eşi bulunmayacak derecede ucuz maliyetli likidite fırsatını kaçırmak istemediklerini, ancak bu seferki ihalede alınacak paranın bankalar için daha çok bir sigorta işlevi göreceğini belirtiyorlar. Görüş belirten 63 analistten sadece 15 tanesi bankaların gerçekten nakde ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

Analistlerin 27'si finans sisteminde yeterli likidite bulunduğunu ancak bankaların güvenlik tamponu oluşturmak istediğini belirtirken, 25'i ise bankaların ECB'nin tanıdığı bu fırsatı kaçırmak istemediğini ifade ettiler.

(Reuters)

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor