Ban'dan 'cesaret' telefonu
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail ve Filistin liderlerini, barış görüşmelerinin devamına teşvik etmek amacıya telefonla aradı
Abone olNEW YORK - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, İsrail veFilistin liderlerini telefonla arayarak, barış görüşmelerinin devamı konusunda teşvik ettiği bildirildi.
BM Genel Sekreterliği Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, pazar günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı iki ayrı telefon görüşmesinde, İsrail veFilistin arasında nihai bir barış anlaşması yolunda müzarkerelerin devam ettirilmesini istediği belirtildi.
Açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın liderlere, iki devletli çözüm için ABD'nin ortaya koyduğu son çabaların başarıya ulaşması fırsatını kaçırmamalarını umudunu ilettiği kaydedildi.
İran Ban'dan yardım istedi
İran, yeni BM Daimi Temsilcisi olarak atadığı büyükelçi Hamid Ebutalebi'ye ABD'nin vize vermemesi üzerine BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a başvurarak, duruma doğrudan müdahale etmesini istedi.
Tahran yönetimi, olayla ilgili ''Obama yönetiminin reddinden dolayı ciddi endişe duydulduğunu'' ifade etti.
İran'ın BM Daimi Temsilcisi Ghollamhossein Dehghani'nin Genel Sekreter Ban'a gönderdiği mektupta, konunun BM Genel Kurulu'nda ele alınması istendi.
Mektupta, BM üyesi bir devletin bir daimi temsilciye vize vermemesinin, ''devletlerin eşit egemenlik prensipleri ve siyasi bağımsızlığına saygı dahil, uluslararası hukuk prensiplerine ve BM Şartı'na aykırı olduğu'' belirtildi. Mektupta ayrıca, konunun ''olağanüstü ve acil bir şekilde'' Genel Kurulun ev sahibi ülke ile göçmenlik, vize ve güvenlik konularına bakan İlişkiler Komitesi'nde ele alınması talep edildi.
İran'ın BM Daimi Temsilciliği Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada da ''ABD'nin kararının uluslararası hukuka göre yasal hükümlülüklerin ihlali'' olduğu belirtilerek, ''kararın çok taraflı diplomasi için olumsuz etkileri olacağı'' ifade edildi.
1947 Genel Merkez Anlaşmasına göre, ABD yönetimi BM diplomatlarına izin verirken, ''güvenlik, terör ve dış politika'' konularını vize vermemeye gerekçe gösterebiliyor.
ABD yönetimi, Hamid Ebutalebi’ye 1979 yılında ABD’nin Tahran Büyükelçiliğini basan ve 52 Amerikalıyı 444 gün boyunca rehin tutan öğrenci grubunun üyesi olduğu gerekçesiyle vize vermeyeceğini açıklamıştı.