Bağdat-Erbil anlaşması yürürlükte
Bağdat ve Erbil petrol ihracatı konusundaki anlaşmayı uygulamaya başladılar
Abone olBAĞDAT - Irak merkezi hükümeti ile Bölgesel Kürt Yönetimi, Bağdat'ın Kürt bölgesinde kamu maaşlarını ödemesi, Erbil'in de ihraç ettiği petrolden Bağdat'a
pay vermesini öngören anlaşmayı uygulamaya başladılar.
Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, geçen hafta varılan anlaşmanın ardından Kürt yönetiminin toplam petrol sevkiyatının yaklaşık yarısı olan günlük 150,000 varil petrolü, Ceyhan terminalinde Irak devletine ait depolara sevk etmeyi kabul ettiğini söyledi.
Anlaşmaya göre Bağdat hükümeti de Kürt kamu hizmetlilerinin maaşlarının ödenmesi için Erbil'e 500 milyon dolar vermeyi kabul etti.
Zebari Bağdat'ın payı olan petrolün Ceyhan'daki Irak devlet kurumu SOMO'nun depolarına pompalanmasının başladığını, Bağdat'ın da 500 milyon doları dün transfer ettiğini söyledi.
Zebari dün Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Bu ödemeyi diğer ödemeler izleyecek" dedi.
Bağdat, kendi izni olmadan petrol ihraç ettiği için özerk Kürt bölgesine bütçeden yaptığı ödemeleri durdurmuştu. Ancak Bölgesel Kürt Yönetimi içine düştüğü mali sıkıntıya rağmen, Türkiye üzerinden petrol ihraç etmeyi sürdürmüş hatta, miktarı günde 300,000 varile çıkarmıştı.
Iraklı liderler, ülkenin ve komşu Suriye'nin büyük bölümlerini ele geçirmiş olan İslam Devleti militanlarına karşı mücadelede birlikte hareket etmeleri için baskı altındalar.
Temmuz ayında, o tarihte dışişleri bakanı olan Zebari, dönemin başbakanı Nuri el Maliki'nin Kürtleri Sünni isyancıları Erbil'de barındırdıkları suçlaması üzerine hükümetten çekilmişti.
Kürtler daha sonra koalisyon hükümetine geri döndüler ancak Maliki'nin yerine yine Şii ancak ılımlı olarak bilinen Haydar el Abadi'nin gelmesine rağmen Bağdat-Erbil gerilimi tam anlamıyla yatışmış eğil.
30 milyonu askın Irak nüfusu içinde 5 milyon kadar Kürt var. Ülkenin kuzeyinde kendi özerk yönetimlerine sahip olan Kürtlerin, yine de merkezi hükümet bütçesinden pay almaları gerekiyor.