Avrupalı şirketlerin 400 milyarı eridi

Avrupa borsaları, Çin borsalarındaki keskin düşüşün ardından bugün yüzde 5'in üzerinde gerilerken, Avrupalı şirketlerin piyasa değerinde sadece bugün meydana gelen düşüş 400 milyar euroyu aştı.

Abone ol

Avrupa'nın 300 büyük şirketini izleyen FTSEurofirst 300 endeksi seans ortası itibariyle yüzde 5'in üzerinde gerilerken, endeksteki şirketlerin piyasa değerindeki kayıp 400 milyar euroyu aştı. Endeks en son Mart 2009'da yüzde 5.2 gerileyerek bu derecede yüksek değer kaybetmişti.

Ayrıca Ocak ayından bu yana en düşük düzeyi gören FTSEurofirst 300 endeksinde ay başında Çin'in yuanı devalüasyonunun ardından küresel deflasyon nedeniyle piyasa değerindeki kayıp 1 trilyon euroyu aştı.

Çin borsalarında geçen hafta kaydedilen yüzde 11'lik düşüş sonrasında yetkililerin düşüşün önüne geçecek herhangi bir adım atmamasının ardından küresel hisse senedi ve emtia piyasaları sert düşüş kaydediyor. Çin hisse senedi piyasası sadece bugün yüzde 8'in üzerinde gerileyerek 2007 yılındaki küresel finansal krizden bu yana en sert tek günlük kaybı kaydetti.
              
Madencilik şirketlerini izleyen STOXX 600 Basic Resources endeksi  ve enerji sektörü endeksi emtia fiyatlarındaki keskin düşüşü izleyek sırasıyla yüzde 7.2 ve yüzde 6.3 geriledi.
              
Bankacılık ve varlık yöneticileri endeksleri de keskin şekilde gerilerken, Euro STOXX volatilite endeksi 10 puan yükselerek Kasım 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Özel'den Erdoğan'a belediye borcu tepkisi   Meclis'te kavga: Vekiller birbirine girdi Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' CrowdStrike, küresel yazılım sorununa neden olan hatayı açıkladı Ali Koç, Kulüpler Birliği Vakfı başkanlığına yeniden seçildi