Avrupa'ya bir deflasyon uyarısı daha
IMF Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’na tüketici fiyatlarını artırmak için para politikasını biraz gevşetme uyarısında bulundu
Abone olWASHINGTON - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, "Dünya ekonomisi uzun sürecek düşük büyüme riski altında. Sorunların çözümü için uluslararası işbirliği gerekli" dedi.
Lagarde, Washington'daki Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası İlişkiler Okulu'nda (SAIS) yaptığı konuşmada, gelecek hafta düzenlenecek IMF bahar dönemi toplantıları öncesi dünya ekonomisinin genel görünümüyle ilgili görüşlerini açıkladı.
Uluslararası işbirliğinin önemine işaret eden Lagarde, ülkelerin bir araya gelerek doğru politikaları işbirliği içinde alıp uygulamadığı takdirde dünya ekonomisinin uzun yıllar sürecek düşük ve potansiyel altı büyüme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Dünya ekonomisinin "büyük resesyonun" yol açtığı tahribatı geride bıraktığını ancak hala yıllık yüzde 3 düzeyinde seyreden büyümenin çok yavaş ve çok düşük olması yüzünden arzu edilen düzeyde istihdam yaratılamadığı ve kitlelerin yaşam standardında iyileşme sağlanamadığını kaydetti.
Gelişmiş ülkelerde Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) artmaya başlamasını sevindirici olarak değerlendiren Lagarde, ABD'deki büyümenin tüketici talebindeki artıştan meydana geldiği, Avro Bölgesi'nde ise merkez ülkelerdeki toparlanmaya çevre ülkelerin henüz karşılık veremediği saptamasını yaptı.
Küresel ekonominin karşılaştığı sorunlara da değinen Lagarde, çok düşük enflasyonla yaşama olasılığının deflasyon riskinden daha fazla olduğunu bildirdi. Düzenli, sürekli ve kalıcı düşük enflasyonun kişilerin talebini bastırmaya ya da ertelemeye yol açtığını dile getiren Lagarde, bu durumun ekonomideki toparlanmayı olumsuz etkilediğini belirtti.
Lagarde, gelişmekte olan piyasalardaki firma borçluluğunun yüksek olmasını da risk kapsamında değerlendirerek, özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımını azaltmasıyla şekillenen süreçte finansal ortamın uygunluğunu kaybedeceğine dikkati çekti.
Küresel ekonominin yaşadığı sorunlar ve karşılaştığı risklerle başa çıkabilmek için önerilerini de paylaşan Lagarde, kapsamlı yapısal reformların yapılmasını, mali sorumluluğun sürdürülmesini ve finansal sektör reformunun tamamlanmasını özellikle vurguladı.
İçinde bulunulan süreçte IMF'nin rolünü "ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirmek" olarak tanımlayan Lagarde, dünya ekonominin sıkıntılı dönemi geride bıraktığını ancak yerine getirilmesi gereken işler için kararlılık gerektiğini sözlerine ekledi.