Avrupa Merkez Bankası faiz için toplanacak

Avrupa Merkez Bankası'nın yarın gerçekleştireceği toplantıda gösterge faiz oranını ve acil kredi programlarını değiştirmesi beklenmiyor.

Abone ol

FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası (ECB) yarın Frankfurt'ta toplanıyor. ECB'nin yarınki toplantıda, yüzde 1 olan gösterge faiz oranını ve acil kredi programlarını değiştirmesi beklenmiyor.
Avrupa'da piyasaların istikrarlı ve enflasyon seviyesinin hala bankaların görmek istediğinden yüksek olduğu dönemde birçok piyasa uzmanı, ECB'nin 23 üyeli yönetim kurulunun gösterge faiz oranını yüzde 1'de bırakacağını ve daha fazla kredi olanağı sağlamaktan uzak duracağını tahmin ediyor.
ECB ilki 21 Aralık'ta ikincisi 29 Şubat'ta olmak üzere düzenlediği Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) kapsamında euro Bölgesi bankalarına 3 yıl vadeyle yaklaşık 1 trilyon euro tutarında kredi imkanı sağlamıştı. ECB'nin bu operasyonu kredi krizinden çıkmayı kolaylaştırmış, yatırımcı güvenini desteklemiş ve finansal olarak zor durumdaki İspanya ve İtalya gibi ülkeler için borçlanma oranlarının gevşemesine sebep olmuştu.
ECB'nin yönetim kurulunda bir sandalyesi bulunan Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), bankanın ikinci LTRO operasyonuna destek vermişti. Ancak Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, ECB'yi, ikinci operasyonunda bankalara 529,53 milyar euro kredi imkanı sağlamasının riskler içerdiği konusunda uyarmıştı. Bundesbank Başkanı Weidman, Meksika'da düzenlenen G-20 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları toplantısında da, ''krizlerin sadece para saçarak çözülemeyeceğini'' söylemişti.
Euro Bölgesi'nde enflasyon oranı yüzde 2,7 ile ECB'nin yüzde 2 olan hedefinin üstünde bulunuyor.
Euro Bölgesi ekonomisi geçen yıl dördüncü çeyrekte yüzde 0,3 oranında daraldı.
Avrupa Komisyonu, Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 oranında küçülmesini bekliyor.

İngiltere Merkez Bankası da yarın toplanacak

Bu arada İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi de yarın faiz kararı için toplanıyor.
Bankanın yarınki toplantıda yüzde 0,5 olan gösterge faiz oranını ve varlık satın alma programını değiştirmesi beklenmiyor. İngiltere Merkez Bankası geçen ay yaptığı toplantıda Mart 2009'da başlattığı varlık satın alma programını 50 milyar sterlin artırarak 325 milyar sterline çıkardığını açıklamıştı.
İngiltere Merkez Bankası, küresel ekonomik kriz sırasında ekonomiyi resesyondan çıkarmayı desteklemek amacıyla Mart 2009'da yüzde 0,5'e indirdiği gösterge faiz oranını o tarihten bu yana değiştirmedi.

(AA)

ecb
Dünyanın en zengin 5 ailesi: İşte servetleri... İstanbul'da yarın kuvvetli sağanak bekleniyor Uber'e 290 milyon Euro'luk para cezası Ziraat'ten İş Bankası'nın 100. yaşına özel kutlama... Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Tuncay Özkan’a tazminat davası