Avrupa Birliği'nde rüzgar ve güneş enerjisi ilk kez fosil yakıtları geçti

Avrupa Birliği'nin (AB) elektrik üretiminde bu yılın ilk altı ayında bir ilk yaşandı. Rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimi fosil yakıtları geride bıraktı. Rüzgar ve güneşin payı ilk kez yüzde 30'u geçti.

AA | Abone ol

Britanya'nın başkenti Londra merkezli uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember'in analizine göre, yılın ilk yarısında Avrupa Birliği'nin (AB) elektrik üretiminin yüzde 30'u rüzgar ve güneş enerjisinden karşılandı.

Fosil yakıtların elektrik üretimindeki payı ise yüzde 27 seviyesinde gerçekleşti.

İlk kez fosili geçtiler

Böylece, AB'de yılın ilk yarısında rüzgar ve güneş enerjisi ilk kez fosil yakıtlardan daha fazla elektrik üretti. Almanya, Belçika, Macaristan ve Hollanda dahil olmak üzere 13 AB üyesi ülkede, rüzgar ve güneş fosil yakıtlardan fazla elektrik üretir hale geldi.

Kömürde sert düşüş

Kömürün elektrik üretimindeki payı bu dönemde yıllık bazda yüzde 24 ile sert düşüş gösterirken, doğal gazın payı da yüzde 14 geriledi.

Ember Analisti Chris Rosslowe, analize ilişkin değerlendirmesinde, rüzgar ve güneşten üretim yükselirken fosil yakıtlardan üretimin düşüşte olduğunu belirterek, "Elektrik sektöründe tarihi bir dönüşüm görüyoruz ve bu dönüşüm çok hızlı gerçekleşiyor." ifadesini kullandı.

Bakan duyurdu: Aydın'da heyecanlandıran keşif Şeyma Subaşı'na da 'gizli reklam' cezası Olimpiyat'ta atıcılıkta gümüş madalya geldi İstanbul yönü 50 gün trafiğe kapatılacak Bozuk para sorununa ilginç çözüm: 100 TL getirene 110 lira veriyor