Altı günde ölü sayısı 100'ü geçti

Mısır'da gösteriler 6. gününde de devam ediyor. Kahire Müzesi'ne giren yağmacılar iki mumyanın kafasını kopararak kaçtı.

Abone ol

KAHİRE - Mısır'da yönetime karşı gösteriler altıncı gününde de devam ediyor. Mısır'da ordu başkent Kahire ve diğer birçok kentin tamamının kontrolünü sağladı.

Ordu birlikleri sokağa çıkma yasağının tam uygulanması için yolları trafiğe kapatıyor. Bu arada Hakimler Kulübü üyesi binlerce hakim Tahrir meydanına yürüdü.

Göstericilerin sayısının arttığı Tahrir meydanına takviye askeri araçlar gönderildiği bildirildi.

Ordunun başkent Kahire'de kontrolü ele alması sırasında savaş uçakları da Kahire, İskenderiye, Süveyş, Minye gibi büyük kentlerin üzerinde uçuş yaptı.

Mısır ordusuna ait büyük askeri konvoyların Kahire'nin dışından içine doğru ilerledikleri belirtildi.

Başkent Kahire'nin merkezine öğle saatlerinde sloganlar eşliğinde binlerce kişinin akın ettiği bildirildi. Kalabalık, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, dün Devlet Başkanı Yardımcısı olarak atanan İstihbarat Şefi Ömer Süleyman ve Başbakan olarak atanan Ahmed Şefik'in ülkeyi terk etmesi yönünde sloganlar atarken, tankların da kent merkezinde mevzi aldıkları ifade ediliyor.

Kent merkezinde görülen büyük bir pankartta, "Ordu, Mısır ile Mübarek arasında seçim yapmalıdır" yazısı dikkat çekti.

Bu arada, ABD, Mısır'daki vatandaşlarını yarından itibaren tahliye edeceğini bildirdi.

ABD'nin Kahire Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Mısır'daki Amerikan vatandaşlarına, isteyenlerin Avrupa'daki güvenli yerlere taşınacağı yönünde bilgi verildiği belirtildi.

Açıklamada, Amerikan vatandaşlarının tahliyesine ilişkin uçuşların yarın başlayacağı kaydedildi.

Ölü sayısı artıyor

Mısır'da gösterilerin başladığı Salı gününden bu yana ölenlerin sayısının 100'ü aştığı bildirildi.

Güvenlik ve hastane kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 33'ü dün olmak üzere beş günde toplam 102 kişi öldü.

Arap ülkeleri arasında 80 milyon nüfusuyla en kalabalık ülke olan Mısır'da, 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimine karşı geniş çaplı gösteriler düzenleniyor.

Refah sınır kapısı kapandı

Mısır'ın, Gazze Şeridin'deki Refah sınır kapısını kapattığı bildirildi. Sınırın Gazze tarafındaki Filistinli sınır yetkilisi Gazi Hemad, normalde hafta sonları 2 günlüğüne kapatılan ve pazar günleri açılan sınırın 4-5 gün boyunca kapalı kalacağını söyledi.

Günde 400 ila 600 Filistinli, tıbbi tedavi, eğitim ve ailelerini ziyaret etmek gibi nedenlerle Refah kapısından Mısır'a geçiş yapıyor.

Gelişmeler üzerine açıklamada bulunan Hamas yetkilileri, örgüt liderlerinin, uzun bir süreden beri Hamas'ın elinde bulunan İsrailli askerin serbest bırakılması konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Mısır üzerinden Suriye'ye geçme planlarının da ertelendiğini duyurdu.

Öte yandan Gazze'ye ulaşan haberlerde Mısır'ya yaşanan ayaklanmadan yararlanarak ülkedeki hapishanelerden kaçan 3 Filistinlinin, Mısır'dan Gazze'ye mal kaçırmak amacıyla kullanılan gizli tünellerden geçerek Gazze'nin sahil kesimine geldiği kaydedildi.

Yağmacılar mumyaları parçaladı

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarına karşı gösteriler  sürerken yağmacılar, başkent Kahire'deki ünlü müzeye girerek, 4 bin yıllık firavunlar devrine ait iki mumyanın kafasını kopararak kaçtı.

Mısır'ın kıdemli Eski Eser Yüksek Kurulu'nun Başkanı Zeki Havas, "Güvenlik güçleri müzeyi koruyor. Başka zayiat yok" dedi.

New York Metropolitan Sanat Müzesi'nin Müdürü Thomas Campbell, "Kahire'nin 4 bin yıllık eşsiz müzesi tam manasıyla hazinedir. Onun için çok iyi korunması gerekiyor" uyarısında bulundu.

Bu arada, Mübarek'e karşı gösteriler bir haftayı doldururken ülkenin önde gelen bazı iş adamları, 10 özel jet uçağıyla ülkeden ayrıldı.

Kahire uluslararası havalimanına gelen uçaklardan İngiltere-Londra-Heahtrow bağlantılı olan, rota değiştirdi. Yarısı Mısırlı yarısı turist yaklaşık 2 bin kişi ülkeyi terk edebilmek için Kahire havalimanına akın etti.

Türklerin dönmesi için uçak gönderilecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi(AFAD) Başkanı Mehmet Ersoy, Mısır'da yaşayan Türk vatandaşların tahliyesi için Türk Hava Yollarına ait üç uçağın sabah saatlerinde, Mısır'a gönderileceğini bildirdi.

Ersoy yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'da kamu düzeninin sağlanmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu ülkede yaşayan 750 Türk vatandaşının tahliyesi için yapılan planlamalar çerçevesinde sabah saatlerinde üç uçağın Mısır'a gönderileceğini belirtti.

Uçaklardan birinin Kahire'ye diğer ikisinin de İskenderiye'ye gönderileceğinin belirtildiği açıklama şöyle:

"30 Ocak Pazar günü öğle saatlerinde, Kahire ve İskenderiye'de bulunan El Nozha ve Borg Al-Arab havaalanlarında hazır bulunacak şekilde Türk Hava Yolları'na ait uçaklar Mısır'a gönderilecek. Başkanlığımızca Dışişleri Bakanlığı ve THY Genel Müdürlüğü ile yürütülen koordinasyon sonucunda, şu an itibarıyla Kahire ve İskenderiye'de bulunan yaklaşık 750 vatandaşımızın Mısır'dan tahliyesi gerçekleştirilecektir."

Mübarek'e protestolar devam ediyor

New York'ta yaşayan Mısırlılar, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti.

BM binasının karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'nda toplanan grup, Mısır'da protesto gösterileri düzenleyen soydaşlarına tam destek verdiklerini belirterek, "Halk rejimin değişmesini istiyor" diye  slogan attı.

New York ve New Jersey'de yaşayan Mısır asıllılar, uluslararası toplumun ve ABD yönetiminin Mısır'daki rejime değil halka destek vermesini istedi. Ellerinde Mısır bayraklarıyla Mübarek'i istifaya çağıran protestocular, "Mübarek, git ve insanların yaşamasına izin ver" yazılı pankart taşıdı.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mısırlılar, Mübarek'in 30 yıldır başlarında olmasından usandıklarını kaydederek, Mısırlıların daha iyisini hak ettiğini ifade etti. Bazı protestocular, ABD yönetiminin Mısır halkını daha çok desteklemesini, Başkan Obama'nın daha güçlü mesajlar vermesini beklediklerini söyledi.

El Cezire Televizyonunun faaliyetleri askıya alındı

Mısır'ın resmi haber ajansı Mena'nın verdiği haberde, "Mısır Enformasyon Bakanı, El Cezire televizyonunun Mısır'daki tüm faaliyetlerinin askıya alınmasını, tüm lisanslarının iptal edilmesini ve ülkedeki tüm El Cezire çalışanlarının akreditasyonlarının geri alınmasını emretti" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Mısır İçişleri Bakanlığı binasını koruma görevini Mısır ordusunun üstlendiği bildirildi.

El Arabiya televizyonu, göstericilerin daha önce saldırı girişiminde bulunduğu Kahire'nin iç kesiminde bulunan bakanlık binasının korunması görevini, artık polis yerine Mısır askerlerinin yerine getirdiğini duyurdu.

Müslüman Kardeşler'in 34 üyesi cezaevinden kaçtı

Mısır'daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, liderlik kadrosundan 7 kişi dahil toplam 34 üyelerinin cezaevinden kaçtığını bildirdi.

Örgüt yetkililerinden Muhammed Usame Reuters'a yaptığı açıklamada, mahkumların akrabalarının, Vadi El Natrun'daki cezaevine baskın yaparak binlerce mahpusun kaçmasını sağladıklarını söyledi.

Muhammed Usame, Kahire'nin 120 kilometre kuzey batısındaki cezaevi baskınında ölen-yaralanan olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in gitmesi talebiyle yapılan gösterilerin devam ettiği ülkedeki kargaşa ortamında, en az dört cezaevine sabaha karşı silahlı kişilerce saldırı düzenlendiği ve aralarında yüzlerce İslamcı militanın da bulunduğu binlerce mahpusun kaçırıldığı belirtiliyor.

Bu arada, polisin ortalıktan kaybolduğu sokaklarda kundakçılık ve yağmanın sabaha kadar devam ettiği belirtiliyor. Polisin neden ortalıkta görülmediği ise bilinmiyor.

Mısır'da dün Kahire-İskenderiye yolundaki El Kantur el Hayriye bölgesinde bulunan cezaevlerinden 3 binin üzerinde mahkumun kaçtığı bildirildi. Bazı televizyonlar kaçan mahkumlara ateş edildiğini ve cezaevinin önünde bazı mahkumların öldürüldüğünü iddia ediyor.

Bu cezaevlerinde tutuklu bulunan 10 kadar Türkten ise haber alınamıyor. Şu ana kadar Türk mahkumların durumuyla ilgili medyada da herhangi bir haber yer almadı.

İki uçak daha gönderilecek

Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığının koordinasyonuyla THY tarafından Mısır'a iki uçak daha gönderileceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Mısır'daki vatandaşların yoğun talepleri üzerine", Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda bugün THY tarafından Mısır'a gönderilmesi kararlaştırılan uçak sayısının beşe yükseltildiği belirtildi.

Açıklamada, gönderilen uçaklardan birinin Kahire'ye, ikisinin İskenderiye'ye vardığı, vatandaşların uçaklara intikal işlemlerinin devam ettiği kaydedildi.

İki ilave uçağın ise bugün saat 16.00 ve 16.30'da İstanbul'dan Kahire'ye hareket etmesi planlanıyor.

Kahire Büyükelçiliği yetkililerinin de, Türk vatandaşlarının yurda dönüş işlemlerine yardımcı olmak üzere Kahire Havaalanında bulundukları belirtildi.

Bakırköy'de TIR İETT otobüsünün üstüne devrildi, yaralılar var AJet'ten ucuz uçak bileti satışı İstanbul için uyarılar art arda geldi: Sağanak ne kadar sürecek? 'Parası biten sanatçılara ücretsiz ders' teklifi Ahmet Mümtaz Taylan'a dolandırıcı şoku!