Alstom, GE'ye satılıyor

Fransa hükümeti Alstom'un pazarlığındaki mücadelesinden hisse payını artırmak şartıyla vazgeçtiğini açıkladı. Alstom yönetimi de GE'nin teklifini tavsiye etme kararı aldı

Abone ol

DIŞ HABERLER - Fransız Alstom şirketinin satışında Fransa hükümeti müdahil olmaktan vazgeçti. ABD'li General Electrics ile Alman Siemens ve Japon Mitsubishi ortaklığının ilgilendiği şirkette yüzde 20 hissesi bulunan Fransa devleti, yüzde 20 daha pay alacağını ve karşılığında pazarlıklara dahil olmayacağını açıkladı. Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg en büyük hisse sahibi Bouygues SA'dan bir pay satın alma kararı aldıklarını belirtti. Bir hükümet sözcüsü konuya ilişkin "Fransa'nın uluslararası imajı söz konusuydu. Ülkenin uluslararası şirketlerle akıllıca pazarlık ettiğini gösterdik. Diğer ülkeler gibi kalıcı çıkarlarımızın arkasında durduğumuzu gösterdik" diye konuştu.

Bu gelişmeler yaşanırken Alstom'un yönetim kurulundan da bir karar çıktı. Buna göre Yönetim Kurulu, 14.6 milyar euro teklif eden Siemens-Mitsubishi ortaklığının değil, 12.3 milyar euro teklif veren General Electric'in teklifini tavsiye etme kararı aldı. GE, bu tekifinde bin kişilik ilave istihdam sağlayacağını taahhüt etmişti.

Alstom Yönetim Kurulu Üyeleri, Fransa Devleti ile gerçekleştirilen verimli fikir alışverişleri sonucunda sadece Alstom ve hissedarlarının çıkarlarını koruyan değil, aynı zamanda Fransa Devleti’nin belirtmiş olduğu kaygılarla ilgili güvenceler sağlayan bir ticari teklife ulaşılması konusunda memnuniyetlerini ifade ettiler.

General Electric teklifi

General Electric'in Alstom'a sunduğu teklif şöyle:

- GE, 12.35 milyar euro özsermaye değeri ve 11.4 milyar euro işletme değerini temsil edilen sabit ve net fiyatla Termik Enerji, Yenilenebilir Enerji ve Grid Sektörleri ile kurumsal ve destek hizmetleri birimlerini devralacak. (Enerji İşlemi).

- Güncel teklif koşulları çerçevesinde, enerji işleminin tamamlanmasından sonra, Alstom ve GE, Grid ve Yenilenebilir Enerji alanlarında ortak girişimler kuracak.

- Grid sektöründe, her bir şirket, Alstom Grid ve GE Digital Energy’yi bir araya getiren küresel bir işkolunda yüzde 50 pay sahibi olacaktır. Yenilenebilir Enerji sektöründe her bir şirket, Alstom'un Deniz Tipi Rüzgar ve Hidroelektrik  işkollarında yüzde 50 pay sahibi olacak.

- Ek olarak, Alstom ve GE, yüzde 50/50 ortaklıkla bir Küresel Nükleer ve Fransız Buhar pazarına yönelik ortaklık kuracak olup bu  ortaklık, nükleer santraller için "Arabelle" buhar türbini üretim ve servisini aynı zamanda Fransa'daki uygulamalar için Alstom'un buhar türbini ekipman ve servisini gerçekleştirecektir. Ayrıca, Fransa Devleti imtiyazlı hisse sahibi olacak ve Fransa’daki güvenlik ve nükleer santral teknolojisiyle ilgili konularda veto ve diğer yönetim haklarına sahip olacak.

- Alstom'un enerjiyle ilgili  bu ortaklık yatırımı, bu şirketlerin borçsuz ve nakitsiz olduğu varsayıldığında yaklaşık 2.5 milyar euroyu temsil ediyor. Bu ortaklık koşulları standart yönetim ve likidite haklarının söz konusu olduğu normal hissedar anlaşmalarını içeriyor.

- Son olarak, GE, 2013 yılında yaklaşık 500 milyon dolar satış hacmine ve bin 200 çalışana sahip GE'nin sinyalizasyon birimindeki yüzde 100 payını Alstom'a satacağı ve şirketlerin GE'nin ABD dışındaki lokomotifleri için servis anlaşması, Ar-Ge, kaynak temini, üretim ve ticari destek dahil olmak üzere çok sayıda işbirliği anlaşmalarını imzalayacağı bir küresel ortaklık kurulmasını teklif ediyor.

Şimdi ne olacak?

GE işleminin tamamlanması için çalışma konseyi görüşmeleri ve birleşme kontrolü ve Fransa Yabancı Yatırım izni dahil mevzuatta öngörülen diğer onayların alınması gerekecek. AFEP-Medef kanunu doğrultusunda, işlemin nihai onayı hissedarlara sunulacak.

Bu teklifin onaylanması ve tamamlanması halinde, Alstom, tam sahibi olduğu ulaşım sektörü faaliyetlerine ve GE ile enerji ortaklıklarına yeniden odaklanacaktır. Alstom, bu işlemden elde ettiği geliri, ulaşım birimini güçlendirmek, enerji ortaklıklarına yatırım yapmak, borcunu ödemek ve hissedarlarına nakit iadesi yapmak üzere kullanacak.

Alstom Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Patrick Kron, "Alstom ve GE'nin birbirini çok iyi tamamlayan enerji işkollarının kombinasyonunu, müşterilerine dünya çapında en iyi hizmeti sunan ve uzun vadede insan ve teknolojiye yatırım yapan daha güçlü bir şirket yaratacaktır. Alstom, enerji ittifaklarıyla bu iddialı birleşmeyi gerçekleştirecektir. Büyük teknoloji portföyü ve dinamik bir pazarda dünya çapındaki varlığı ile güçlü bir lider olan Alstom Transport, GE'nin sinyalizasyon biriminin devralınması ve GE ile uzun vadeli demiryolu ittifakı sayesinde daha da güçlenecektir" dedi.

Fransa acele etmeli

GE'nin teklifinin tavsiye edilmesi henüz satışın onaylanmış olduğu anlamına gelmiyor. Ancak kulislerde Fransa hükümetinin bu alım için acele etmesi gerektiği konuşuluyor. Çünkü şu anda alstom hisselerinin toplam değeri 8 milyar 435 milyon euro civarında bulunuyor. Fransa hükümeti bu fiyattan alım yaparsa yüzde 20 hisse için 1 milyar 687 milyon euro ödeyecek. Ancak elini hızla tutmaz ve GE ya da Siemens-Mitsubishi ortaklığı Alstom'u alırsa Fransa hükümetinin ödeyeceği bedel yükselecek.

GE Alstom için 12.3 milyar euro, Siemens-Mitsubishi ortaklığı ise 14.6 milyar euro teklif etmişti.

GE'nin önerdiği bedel üzerinde anlaşma sağlanırsa yüzde 20 hisse için Fransa hükümeti 2.46 milyar euro, Siemens-Mitsubishi ortaklığının teklif ettiği bedel üzerinde anlaşma sağlanırsa Fransa hükümeti 2.92 milyar euro ödeyecek. 

AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı Pasaport harçlarına gelecek zam belli oldu Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı