Almanya'dan krize karşı şok karar

Almanya Finansal Denetleme Kurumu, Euro Bölgesi borçları ve bazı finansal kuruluşların hisselerinin çıplak açığa satışını yasaklandığını açıkladı.

Abone ol

BERLİN- Almanya, spekülatif hareketleri engellemek için Euro Bölgesi borçları ve bazı büyük finansal kuruluşların hisselerinin çıplak açığa satışını yasakladı.

Almanya Finansal Denetleme Kurumu'ndan (BaFin) yapılan açıklamada, dün gece yarısından geçerli olmak üzere gelecek yıl 31 Martta kadar, euro Bölgesi borçları ve bazı finansal kuruluşların hisselerinin çıplak açığa satışının yasaklandığı belirtildi.

Kuruluş, kararın, Euro Bölgesi borçları da dahil olmak üzere kredi borcu takas sözleşmelerine de uygulanacağını bildirdi.

Açıklamada, kararla, Avrupa'nın içinde bulunduğu ısrarlı borç krizi sırasında finansal istikrarın desteklenmesinin amaçlandığı kaydedildi.

BaFin, Euro Bölgesi ülkelerinin tahvillerindeki "olağan dışı oynaklığın" ve birçok ülkedeki kredi borcu takas sözleşmelerindeki alış-satış farkının genişlemesinin açığa satışın yasaklanmasının gerekçesini oluşturduğuna dikkat çekti.

Bazı ekonomistler, Almanya'nın çıplak açığa satışı yasaklama kararının, politika yapıcıların, bankalarının Yunanistan'a verdiği borçlar konusundaki derin endişelerini yansıttığını düşünüyor. 

Finansal kuruluşların hisselerinin çıplak açığa satış yasağı, Aereal Bank, Commerzbank, Deutsche Bank ve Deutsche Postbank da dahil olmak üzere birçok bankaya uygulanacak. Ayrıca, sigorta şirketi Allianz SE, resürans şirketleri Hannover Re ve Munich Re, Generali Deutschland Holding, MLP ve Deutsche Boerse'yı da kapsayacak.

Çıplak açığa satışta, yatırımcıların hisse senedi ve tahvil gibi enstrümanlarda baştan o kağıdı borçlanmasına gerek olmuyor ve kağıdı o günün fiyatından satıyorlar. Eğer fiyat öngördükleri gibi düşerse, vadesi geldiğinde yatırımcıya daha düşük fiyattan satışı gerçekleştiriyorlar. Bu durumda hiçbir maddi yükümlülük altına girmeden, sadece bir kağıdın değerinin ileride daha da düşeceği varsayımından yola çıkarak para kazanabiliyorlar.

"Önlemler, AB genelinde uygulanırsa daha etkili olur"

İngiltere'nin tepkisine rağmen piyasalarda spekülasyonu önlemek için çıplak açığa satışı yasaklayan Almanya'ya Brüksel'den destek geldi.

İç pazardan sorumlu AB Komisyonu Üyesi Michel Barnier, "Şu anda mali piyasalar oynak ve belirsiz. Almanya ve Avusturya'nın çıplak açığa satışın bundaki rolüyle ilgili endişelerini bütünüyle anlıyorum. Bu önlemler AB düzeyinde daha etkili olur" dedi.

AB maliye bakanlarının cuma günkü toplantılarında AB genelinde çıplak açığa satış yasağını tartışmalarını isteyen Barnier, bu konuda AB genelinde ve küresel düzeyde ortak hareket edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avro Bölgesi'nde Yunanistan başta olmak üzere borç krizindeki ülkelerin tahvillerinde son aylarda hızla yükselen faizlerin spekülatörlerin çıplak açığa satışlarından kaynaklandığını savunarak yasağı genişletmek isterken küresel sermayenin merkezleri Londra ve New York'un zarar görmesini istemeyen İngiltere ve ABD buna şiddetle karşı çıkıyor.

AB içinde açığa satışın bazı türlerine yasak uygulayan Fransa, tahvil piyasasını kapsam dışında tutarken Avusturya ve Belçika'nın Almanya örneğini izlemesi bekleniyor.

Spekülatörlerin tercih ettiği çıplak açığa satış, mali piyasalarda sahip olunmayan ve kiralanmayan varlıkların (hisse senedi, tahvil, bono, emtia) daha düşük fiyattan yerine koyarak kar elde etme beklentisiyle açığa satılması anlamına geliyor.

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır