Almanya'dan iki kötü veri

Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya'nın ihracatı haziranda hız keserken sanayi üretimi de artış beklentilerine karşılık yüzde 1.4 daraldı.

Abone ol

Almanya'nın ihracatı haziranda mayısa göre yüzde 1 azalırken, ülkenin ihracatı aylık bazda ocak ayından bu yana ilk kez geriledi. 

Almanya'nın ihracatı haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1 azaldı. 

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, Almanya haziranda 105,9 milyar euroluk ihracat, 81,9 milyar euroluk da ithalat gerçekleştirdi.  

Ülkenin haziran ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı önceki aya oranla yüzde 1, ithalatı ise yüzde 0,5 azalış gösterdi. Yıllık bazda ele alındığında ise Almanya'nın ihracatı haziranda yüzde 13,7, ithalatı da yüzde 6,4 yükseldi.  

Almanya'nın haziran ayı ihracatı yüzde 0,5'lik azalış beklentisini karşılamazken, ihracat aylık bazda ocak ayından bu yana ilk kez düşüş gösterdi. 

Almanya, söz konusu dönemde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 61,5 milyar euro değerinde mal gönderirken, bu ülkelerden 53,7 milyar euroluk mal aldı. Geçen yılın haziran ayına kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 12,2, bu ülkelerden ithalat da yüzde 5,1 artış gösterdi. 

Euro Bölgesi ülkelerine ise haziranda 22,6 milyar euroluk ihracat yapılırken, bu ülkelerden 16,8 milyar euroluk mal satın alındı.  

Almanya, söz konusu dönemde AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) ise 44,5 milyar euroluk ihracat gerçekleştirdi. Almanya'nın bu ülkelerden ithalatı da 28,2 milyar euro olarak belirlendi. 

2014 yılı haziran ayına kıyasla Almanya'nın AB dışındaki ülkelere ihracatı yüzde 15,8, bu ülkelerden ithalatı ise yüzde 8,9 arttı.   

Öte yandan, Almanya'nın haziranda mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası ise 22 milyar euro seviyesinde gerçekleşti.

Sanayi üretiminde daralma

Almanya'da sanayi üretimi haziranda artış beklentilerine karşılık yüzde 1.4 daralma kaydetti. Reuters anketine katılan analistler, sanayi üretiminin
Haziran'da yüzde 0.3 artmasını bekliyorlardı.
              
Daha önce Mayıs ayı için yatay olarak açıklanan sanayi üretimi, yüzde 0.2 artışa yukarı yönlü revizde edildi.

Ahmet Mümtaz Taylan'a dolandırıcı şoku! Narin Güran bulundu mu? Görüntüleme cihazları getirildi Yazar Cengiz Aytmatov'un kardeşi hayatını kaybetti Öğrencilere verilen ulaşım desteği devam edecek mi? Tarifsiz acı! Aynı gün hem annesini hem ablasını kaybetti