Almanya: Yunanistan Euro Bölgesi’nden çıkabilir

Almanya'nın Yunanistan'ın Euro bölgesinden ayrılmasına izin vermeye hazır olduğu iddia edildi

Abone ol

HİLAL SARI

DIŞ HABERLER - Almanya hükümeti artık Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasıyla başa çıkabileceğini belirtti. Alman Der Spiegel’in cumartesi günü yayınladığı bir haberine göre ismi verilmemiş olan hükümet kaynakları Almanya’nın Yunanistan’ın euro birliğinden çıkmasına hazır olduğunu belirtti. Haberde Şansölye Angela Merkel’in ve Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin 2012 krizinden bu yana yeterli reformları yaptıklarını ve muhtemel bir Yunanistan çıkışını yönetebileceklerine inandığı belirtiliyor. 

‘Bulaşma riski sınırlı’ 

Hükümet kaynaklarının Yunanistan’ın Euro Böglesi’nden çıkmasının bulaşıcı olup olmayacağına dair “Bulaşma riski sınırlı çünkü Portekiz ve İrlanda ekonomileri iyileşmiş olarak kabul ediliyor” diye konuştuğu belirtildi. Öte yandan Euro Bölgesi’nin kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) ‘verimli’ bir kurtarma mekanizması olduğu ifade edildi. Birçok büyük bankanın ise bankacılık birliği tarafından korunacağı ifade edildi. Henüz bir ülkenin Euro Bölgesi’nden çıkıp nasıl Avrupa Birliği üyesi olarak devam edebileceği net olmasa da, Der Spiegel’de yer alan haberde, üst düzey bir para birimi uzmanının “becerikli avukatların” bu işi çözebileceğini ifade ettiği belirtildi. 

Syriza seçilirse çıkış kaçınılmaz 

Habere göre 25 Ocak’ta gerçekleşecek erken seçimlerde Alexis Çipras liderliğindeki Radikal Sol İttifak’ın (Syriza) kazanması, Alman hükümeti için Yunanistan’ın para birimi birliğinden çıkışını kaçınılmaz hale getirecek. Anket sonuçları ise Syriza’yı Başbakan Antonis Samaras’ın muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'ninin önünde gösteriyor. Yeni Demokrasi Euro Bölgesi’nden kurtarma fonları alırken, ülkede hoş karşılanmayan bütçe kesintilerine gitmişti. Yunanistan’da kanun yapıcılar bir Cumhurbaşkanı seçemediği için erken seçime gidilmişti. 

Almanya Maliye Bakanı Schaeuble daha önce Yunanistan’ı ekonomik reform patikasından ayrılmama konusunda uyarmış, mevcut Başbakan’ın yerine gelecek herhangi bir hükümetin, aynı sözleri tutmakla yükümlü olduğunu söylemişti. Buna karşın Syriza, Yunanistan’a AB ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından dayatıldığını söylediği ekonomik kurtarma paketinin yeniden müzakere edilmesini istiyor.

‘Asgari ücret yeniden 750 euroya çıkacak’

Yunanistan’da, ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak’ın lideri Aleksis Çipras, 25 Ocak’ta yapılacak seçimlerden partisinin zaferle çıkacağını belirterek, Atina’da düzenlenen parti konferansında yaptığı konuşmada Syriza’nın programını açıkladı. Syriza’nın iktidar olması halinde hükümetin yapısında köklü değişikler yapma yoluna gideceğini belirten Çipras, bazı kurum ve kuruluşlar iptal edilerek, bakanlıkların sayısının 10’a indirileceğini açıkladı. Çipras, “Hükümette verimliliğin arttırılması ve kontrolün sağlanmasına yönelik yeniden yapılanma çerçevesinde bazı bakanlıkları birleştirerek hükümetin yapısını değiştiriyoruz. Yolsuzluk serası olarak faaliyet gösteren çok sayıda kurumu iptal ediyoruz” dedi. Bankalardaki yatırımların güvence altında olacağını, muhtaç olanlara elektrik, su ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz olarak sağlanacağını belirten Çipras, asgari ücretin yeniden 750 euroya çıkarılacağını, emeklilik maaşlarında da iyileştirme yapılacağını kaydetti. Öte yandan Eski Yunanistan başbakanlarından Yorgo Papandreu parti kurduğunu açıkladı.

Dışişleri'nden İsrail'e Mescid-i Aksa tepkisi Türkiye'nin Oscar adayı belli oldu Gelir İdaresi açıkladı: Yeni müdürlük 1 Eylül'de faaliyete başlıyor Borsa günü yükselişle tamamladı Narin Güran'ın babasından vatandaşlara çağrı: Lütfen ...