Almanya komisyon kuracak

Almanya'da hükümet, Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının serbest dolaşımıyla ilgili komisyon kuracak

Abone ol

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde serbest dolaşım hakkını elde etmesiyle ilgili komisyon kurulması kararı aldı.

Almanya hükümet sözcü yardımcısı Georg Streiter, Merkel'in, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ile telefonda görüştüğünü ve gelecek hafta çarşamba günü yapılacak bakanlar kurulu toplantısında konuyla ilgili müsteşarlar komisyonu kurulması kararı alındığını bildirdi. Streiter, komisyonun konuyla ilgili tedbirlerle yakından ilgileneceğini belirtti.

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, söz konusu iki ülke vatandaşlarının AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkını elde etmesine ilişkin, 'Sadece sosyal yardım, çocuk parası ve sağlık sigortası için Almanya'ya gelenler ülkelerine geri gönderilmeli. Tekrar olmaması için ülkeye gelenlerin parmak izlerinin alınması düşünülmeli' demişti.

Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet ise Brok'un önerisini eleştirdi. Laschet, daha açık görüşlü bir Avrupa'dan yana taraf olduklarını söyledi. Laschet, parmak izi alınması önerisine ilişkin, 'Bu tarz öneriler açık görüşe sahip olan Avrupa'ya uygun değil' ifadesini kullandı.

Duisburg ve Dortmund gibi şehirlerde sorun yaşandığını ancak bunun serbest dolaşımla ilgili olmadığını belirten Laschet, sorunların önceden de var olduğunu hatırlattı. Laschet, Romanya ve Bulgaristan'dan gelen kişilerin Almanya'ya turist vizesiyle geldiklerine işaret etti.

Yeni yıl itibarıyla işlerlik kazanan uygulamayla Almanya'ya, Romanya ve Bulgaristan'dan bu yıl yaklaşık 180 bin kişinin geleceği tahmin ediliyor. Bu konuda koalisyon ortakları Hristiyan Sosyal Birlik Parti (CSU) ile Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) farklı değerlendirmeler yapılıyor. CSU'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Bulgaristan ve Romanya'dan Almanya'ya çok fazla göç geleceği ifade edilerek, yoksulluk nedenli göçlere karşı sert bir politika izlenmesi istenmişti.

Galatasaray'da 'acil' toplantı kararı! İstifalar gelebilir RTÜK'ten Tele1, Flash Haber, Kafa Radyo'ya yaptırım kararı Haluk Levent'in Narin Güran paylaşımı ses getirdi Almanya'da istihdam alarm veriyor Bakan Şimşek'ten vergi rekortmenleri üzerinden mesaj