Ahmedinejad'dan Rusya'ya göz dağı

Ahmedinejad, "Rusya cumhurbaşkanı olsaydım, medeniyet sahibi ve büyük İran halkıyla ilgili konularda görüş belirtir ve karar alırken daha dikkatli olurdum" dedi.

Abone ol

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Rusya'nın olası yeni yaptırım kararını desteklemesini eleştirerek, "Rus liderleri, İran halkının onları da tarihi düşmanlar listesine almasına izin vermemeli" dedi.

Ahmedinejad, yurt gezileri kapsamında gittiği Kirman eyaletinde, 5 artı 1 ülkelerinin İran'a yönelik yeni yaptırım karar taslağı üzerinde anlaşmalarına değindi.

Rusya'nın karar taslağına destek vermesini eleştiren Ahmedinejad, "İran ve Rusya iki komşu ülkedir ve doğal olarak birbirlerinin dostudur. İki komşu için durum bundan farklı olamaz. Ama söylemeli ki, dostça ilişkilerin de gerekleri var. Bunun ilki de karşılıklı saygıdır. Bu, en azından bizim dost ve komşudan beklentimizdir" diye konuştu.

Rusya Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev'in İran aleyhindeki olası yeni yaptırımlara ilişkin açıklamalarının İran halkı ve devleti için sorun olduğunu kaydeden Ahmedinejad, "Halk bilmek istiyor: Onlar dostumuz mu, yanımızda mı yer alıyor, bizimle mi, yoksa başka şeylerin peşinde mi" ifadesini kullandı.

Ahmedinejad, "Rusya cumhurbaşkanı olsaydım, medeniyet sahibi ve büyük İran halkıyla ilgili konularda görüş belirtir ve karar alırken daha dikkatli olurdum" dedi.

Rusya'nın, 30 yıldır İran'ın karşısında yer alanlarla birlikte olduğunu belirten Ahmedinejad, "Umarım onlar dikkatli olur ve durumlarını düzeltir. Çünkü Tahran Bildirisi (uranyum takasına ilişkin anlaşma) çok önemli bir fırsat" diye konuştu.

Rusya'nın baskılara boyun eğmesinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Ahmedinejad, kendilerinin de baskı altında olduğunu hesaba katarak, Rusya aleyhinde tutum sergilemelerinin söz konusu olamayacağını belirtti.

Rus liderleri ve yetkililerinin, bugünkü açıklamalarını dikkate almasını ve durumlarını düzeltmesini isteyen Ahmedinejad, "Rus liderleri, İran halkının onları da tarihi düşmanlar listesine almasına izin vermemeli" dedi.

 "Obama için tarihi fırsat"

Ahmedinejad, "Viyana Grubuyla uranyum takasını öngören Tahran bildirisinin ABD Başkanı Barack Obama için tarihi bir fırsat olduğunu" söyledi.

Ahmedinejad, yurt gezileri kapsamında gittiği Kirman eyaletinde "5 artı 1" ülkelerinin İran'a yönelik yeni yaptırım karar taslağı üzerinde anlaşmalarına değindi.

Uranyum takasına ilişkin İran'ın attığı olumlu adıma rağmen, ABD öncülüğünde yeni yaptırım kararı alınmak istenmesini eleştiren Ahmedinejad, "Sayın Obama bilmeli ki, bu bildiri onun değişim yaratması, halkların hukukuna saygı göstermesi, eski hükümetlerin insanlık dışı politikalarını kenara bırakması, tüm milletlerle adalet ve insaf esası üzerine işbirliği yapması için tarihi bir fırsattır" dedi.

"Dünyada ve ABD'deki bazı kimseler, Obama'nın İran halkının karşısında yer alması ve İran halkıyla dostluk yollarını ebedi olarak kapatması için çok ısrarlılar" şeklinde konuşan

Ahmedinejad, Obama'dan fırsatları iyi değerlendirmesini isteyerek, aksi halde İran halkının yeni bir fırsat daha vermeyeceğini söyledi.

"Tahran Bildirisi, Obama hükümeti için tarihi bir fırsattır" diyen İran Cumhurbaşkanı, "Gün, uyanış ve direniş günüdür. Obama, gelecekteki dünya siyasetinde insani ve dikkate değer bir etki bırakmak istiyorsa, İran halkının adaletin icrası için yarattığı bu büyük fırsattan istifade etsin" ifadelerini kullandı.

 "Türk halkına güveniyoruz"

Ahmedinejad, uranyum takasının Türkiye'de yapılması isteğine olumlu cevap verdiklerini belirterek, "Biz, Türkiye devleti ve halkına güveniyoruz" dedi.

Ahmedinejad, yurt gezileri kapsamında gittiği Kirman eyaletinde "5 artı 1" ülkelerinin İran'a yönelik yeni yaptırım karar taslağı üzerinde anlaşmaları ve Viyana Grubuyla uranyum takasını öngören Tahran bildirisi konularına değindi.

Türkiye, İran ve Brezilya'nın ortak girişimi sonucu imzalanan Tahran Bildirisinin "kabul edilmesi gereken bir değere dönüştüğünü" belirten Ahmedinejad, "Adalet, kanun ve karşılıklı saygıdan yana olan herkes, bu bildiriyi destekliyor" dedi.

"Bildiriye İsrail ve yandaşları birkaç ülkenin karşı çıktığını" belirten Ahmedinejad, iki-üç ülkenin ise bildiriyle ilgili iki taraflı açıklama yaptığını söyledi.

Tahran Bildirisinin ABD, bazı Avrupa ülkeleri ve Rusya için "açık bir gösterge" olduğunu kaydeden Ahmedinejad şunları söyledi:

"Bu bildiriyle hem onlar için, hem hükümetler için, hem de halklar için bahane kalmadı. Onlar adaletten, yasadan yana iseler, doğru söylüyor ve gerçekten işbirliği istiyorlarsa bildiriyi kabul etmeliler ve gerekenleri yapmalılar. Oyun ve bahane peşinde iseler, gelecekte her türlü uzlaşı için yolun kapanacağını bilsinler" ifadelerini kullandı.

Bazı ülkelerin geçmişteki işlerinden pişmanlık duymaları ve adalet doğrultusunda işleri ileri götürmek istemesi üzerine dost Türkiye ve Brezilya'nın müzakere için devreye girdiğini anlatan Ahmedinejad, Tahran Bildirisiyle de uzlaşma yönünde adım attıklarını söyledi.

Uranyum takasının Türkiye'de yapılması isteğine olumlu cevap verdiklerini kaydeden Ahmedinejad, "Biz, Türkiye devleti ve halkına güveniyoruz" dedi.

Ahmedinejad, adalet, saygı, kardeşlik, işbirliği ve tüm milletlerin sivil nükleer enerjiden yararlanması doğrultusunda uranyum takası anlaşmasının imzalandığını sözlerine ekledi.

Galatasaray deplasmanda bir puana razı oldu TCMB ile Umman Merkez Bankası mutabakata vardı Putin, NATO'ya meydan okudu: Dünyada benzeri yok Borsa günü yatay seyirle tamamladı Hazırlıklar tamamlandı! 'Dijital Telif Yasası' Meclis'e geliyor