ABD'de mortgage başvuruları geriledi, 30 yıllık faiz sabit kaldı

ABD'de mortgage başvuruları gerilerken, 30 yıllık kredi faiz oranları şubat ayından bu yana en düşük seviyesinde kalmaya devam etti.

Haber Merkezi | Abone ol

ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, 26 Temmuz haftasında mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 3,9 düşüşle 201,2 puana indi. 

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaştığı haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 1,5 düşüşle 132,8 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 7,2 düşüşle 570,7 puana geriledi.

Söz konusu haftada, 30 yıllık mortgage faiz oranı değişmeyerek yüzde 6,82 seviyesinde kaldı.

MBA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Joel Kan, "Alıcılar, Fed'in kısa vadeli faiz oranlarını düşürmeye başlamasıyla birlikte mortgage faiz oranlarının düşeceğine dair işaretler bekliyor olabilir. Devam eden zorluklar nedeniyle satın alma hacmi de bir miktar düştü." dedi.

Toplam başvurular içinde mortgage finansmanının payı yüzde 39,7'den 38,2'ye doğru düşüş gösterdi.

15 yıllık faizinde oran 6 baz puan artışla yüzde 6,27 olurken, 5 yıllık ARM kredi faizi 3 puan arttı ve yüzde 6,22 seviyesine geldi. 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 2 puan azalarak yüzde 7,07 oldu.

Sevil Üstekin hayatını kaybetti İşte İstanbul'daki barajların doluluk oranı Bodrum'un su sorunu çözülecek mi? 1 milyar TL'lik ödenek MHP lideri Bahçeli Malazgirt mesajında CHP'ye yüklendi Bakırköy'de tır İETT otobüsünün üstüne devrildi, altı kişi yaralandı