ABD'de otomotiv satışları zirve yaptı

ABD'de resesyondan bu yana otomotiv satışları geçen yılın tamamında yüzde 11'den fazla yükseldi.

Abone ol

DETROİT - ABD'de geçen yıl aralık ayında otomotiv satışları resesyondan bu yana ilk kez artarak, 16 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD'de tüketici talebinin önemli göstergelerinden biri olan otomotiv satışları geçen yılın tamamında yüzde 11'den fazla yükselerek, 11,6 milyonu buldu. ABD'de otomotiv satışları geçen yıl aralıkta 2009 yılının aynı ayına göre ise yüzde 11 artarken, otomotiv şirketleri toparlanmanın bu yıl hız kazanacağını tahmin ediyorlar.

ABD'li otomotiv üreticisi General Motors'un (GM) satışları aralık ayında önceki yıl aynı döneme göre yüzde 7,5 arttı. Satışları aynı dönemde yüzde 6,7 artan Ford ise geçen yıl ABD otomotiv piyasasında Japon otomotiv şirketi Toyota'yı geçerek GM'den sonra ikinciliğe yerleşti.

Önceki yıl ve geçen yıl milyonlarca aracını güvenlik sorunları yüzünden geri çağırmak zorunda kalan Toyota'nın aralık ayındaki satışları ise yüzde 6 geriledi. 2009 yılının sonundan itibaren 10 milyondan fazla aracını gaz pedalının sıkışması dahil farklı sorunlar yüzünden geri çağıran Toyota'nın geçen yıl ABD'deki satışları 1,76 milyon oldu.

Geçen yıl aralık ayında önceki yılın aralık ayına göre ABD'li Chrysler'ın satışları yüzde 26, Japon Nissan'ın yüzde 28 ve Honda'nın yüzde 21, Güney Koreli Hyundai'nin yüzde 33, Kia'nın da yüzde 45 artış gösterdi. Hyundai ve Kia'nın ABD otomotiv piyasasında geçen yıl yüzde 7,7 olan payını bu yıl yüzde 8,4'e yükseltmesi bekleniyor.

GM satışlarını 2.2 milyona çıkardı

Geçen yıl ABD'li otomotiv şirketleri için iyi bir yıl oldu.

GM, geçen yıl önceki yıla göre satışlarını yüzde 6,3 artırarak 2,2 milyona çıkardı ve ABD'de en fazla araç satan otomotiv şirketi konumunu sürdürdü. GM Başkan Yardımcısı Don Johnson, "2010 yılındaki satışlarımız GM'nin yeni iş modelinin etkisini yansıtıyor" dedi.

Ford'un satışları da yüzde 15 yükselişle 1,9 milyonu buldu. Ford'un satışlarının artmasında "F" serisi pikaplarına talebin güçlü olması etkili oldu. Ford'un "F" serisi pikap satışları aralık ayında yüzde 14 yükseldi. Chrysler da 2010 yılında 1,1 milyon araç satarak, satışlarını önceki yıla göre yüzde 17 artırdı.

Hyundai geçen yıl satışlarını yüzde 24 artırarak 538 bin araç, Nissan yüzde 18 artırarak 909 bin araç ve Honda yüzde 7,6 artırarak 1,2 milyon araç sattı.

ABD'de 2005 yılında otomotiv satışları 17,4 milyon ile zirve yaparken, küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında bu rakam 10,6 milyona gerilemişti.

Ford ve GM dahil önemli otomotiv şirketleri bu yıl 13 milyon araç satılmasını bekliyorlar. Ford, ABD dışında küresel otomotiv satışlarının bu yıl 75 ve 85 milyon arasında olmasını bekliyor. 2010 yılında bu rakam 72 milyonu buldu. 

Sevil Üstekin hayatını kaybetti İşte İstanbul'daki barajların doluluk oranı Türkiye'deki siyasi parti sayısı belli oldu Almanların sonbahardaki gözdesi Antalya! Bodrum'un su sorunu çözülecek mi? 1 milyar TL'lik ödenek