AB'den İran'a petrol ambargosu

Tahran'a yeni yaptırım kararlarına göre; AB ülkelerinin İran'la yeni petrol anlaşması yapılması yasaklanırken, merkez bankasının Avrupa'daki malvarlıkları dondurulacak.

Abone ol
BRÜKSEL - AB ülkeleri, nükleer programı ile ilgili uzlaşmazlığı sebebiyle İran'a kademeli bir petrol ambargosu ile nükleer programının finansmanının engellenmesi amacıyla Merkez Bankasına yaptırımlar uygulanması konusunda anlaşmaya vardı.
Diplomatik bir kaynak, Brüksel'deki AB ülkeleri büyükelçiler toplantısında İran'a petrol ambargosu uygulanması konusunda ilk anlaşmasına varıldığını belirterek, bu kararın AB ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı sırasında gün içinde resmen yürürlüğe gireceğini kaydetti.
İran'ın Avrupa'daki malvarlıkları dondurulacak
AB'nin İran'a nükler programıyla ilgili uzlaşmazlığı sebebiyle uygulamaya karar verdiği ağır ve kademeli petrol ambargosu, Avrupa ülkeleri için Tahran ile petrol sektöründe yeni anlaşma yapmalarını yasaklıyor. Petrol ambargosunun geçiş aşaması, 1 Temmuz'dan sonra hiçbir yeni anlaşmanın yapılmamasını öngörürken, AB, nükleer programını finanse etmesine engel olmak için İran merkez bankasının Avrupa'daki malvarlıklarını donduracak ve işlemlere kısmi yasaklama getirecek.
Petrol ambargosuyla ilgili görüşmelerdeki zorluklar, İran petrolüne çok bağımlı Yunanistan'ın, köprüleri atmadan önce bir yıl mühlet verilmesi talebinden vazgeçmesinden sonra aşıldı.
Karar, Avrupa ülkelerinin petrol ihtiyacının İran yerine özellikle Körfez ülkelerindeki petrol üreticisi ülkelerden karşılanmasını öngörüyor.
İran, petrolünün yüzde 20'sini AB ülkelerine satıyor.
1 Temmuz'a kadar ithalat devam edecek
AB ülkeleri İran'a uygulanacak ambargolar üzerinde anlaşmaya varılırken, anlaşmaya göre İran'dan ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı için yeni sözleşmeler yasaklanırken, yürürlükteki sözleşmeler uyarınca 1 Temmuz'a kadar ithalata izin verilecek.
AB İran'dan petrokimya ürünleri ithalatını da yasaklarken, bu ülkeye enerji sektöründe kullanılmak üzere ekipman ve teknoloji transferini durdurdu.
Yaptırımla kapsamında AB'li petrokimya şirketleri İran'da yatırım yapamayacak ve ortaklıklar kuramayacak.
Tahran yönetiminin endişe veren nükleer programı nedeniyle başvurulan ilave yaptırımlar çerçevesinde İran Merkez Bankası'nın AB'deki aktifleri, meşru ticareti ve borç ödemelerini engellemeyecek şekilde kısmen dondurulacak.
Yaptırımlarla ayrıca Merkez bankası ve İranlı diğer kamu kuruluşlarına AB'de altın ve diğer kıymetli maden ticareti yasağı getiriliyor.
AB resmi gazetesinde yarım yayımlanarak yürürlüğe girecek yaptırımlar çerçevesinde, nükleer faaliyetlerde rol oynayan 3 yetkili ve 8 kuruluş kara listeye dahil edildi.
2010 yılı verilerine göre İran'ın AB'ye ihracatı 14,5 milyar euro ve AB'den ithalatı 11,3 milyar euro düzeyinde bulunuyor. İran'ın AB'ye satışlarının yüzde 90'ını petrol ve yan ürünleri oluşturuyor.
Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı