AB, bankalarından krize karşı 'ön vergi' alacak

AB bankalarından krize karşı oluşturulacak ortak fon için vergi toplanması görüşülecek.

Abone ol

İSTANBUL- Avrupa Birliği (AB), gelecekte gerçekleşebilecek mali başarısızlıkların finans sisteminde sıkıntı yaratmasını engellemek için oluşturulacak ortak fon için bankacılık sektörüne yönelik ön vergi sistemi getirecek.

Michael Barnier'nin, AB maliye bakanlarının Brüksel'de bugün yapacakları toplantıda, yeni vergi sistemine yönelik önerilerini sunması bekleniyor.

Milyarlarca euroluk verginin toplanacağı bu planla, bankaları ileriki dönemde yaşayacakları sıkıntılarda finans sistemine zarar vermesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Barnier'nin bu planının en geç 2011’de uygulamaya konulacağı belirtiliyor.

Henüz taslak aşamasında olan yasa tasarısının kanunlaşması için hem AB hem de Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

Ancak uzmanlar, bu önerinin ABD ve diğer ülkeler tarafından takip edilmemesi durumunda, büyük tartışmalara yol açacağını belirtiyor. Brüksel’de gerçekleşecek toplantıda, verginin bankaların aktiflerine mi, pasiflerine mi yoksa kârlarına mı uygulanacağı konusunun ciddi şekilde tartışılması bekleniyor. Bu aşamada AB yetkililerinden vergi konusunda ciddi önerilerin gelmesi beklenmiyor.

Diğer yandan, bazı ülkeler bankacılık sistemine getirdikleri yeni vergilerle fon oluşturma konusunda şimdiden harekete geçti. İsveç’te, 'banka istikrarı' adını taşıyan bir fon, gelecek 15 yıl içinde, gayrisafi yurtiçi hâsılanın yüzde 2,5’ine denk gelecek bir finansman yaratması bekleniyor.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Çanakkale'deki deprem sonrası kritik uyarı Erdoğan-Esad görüşmesi Moskova'da mı olacak? Açıklama geldi Kamala Harris, gerekli delege sayısına ulaştı 16 ilde uyuşturucu operasyonu: 40 şüpheli tutuklandı