8,6 ile sallandı, artçılar çok şiddetli

Endonezya'nın Aceh açıklarında gerçekleşen 8,6 büyüklüğündeki deprem sonrası tsunami uyarısı yapıldı.

Abone ol

CAKARTA - Endonezya, Açe eyaleti açıklarında meydana gelen depremin ardından tsunami uyarısında bulundu. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin büyüklüğünü 8,6 olarak açıkladı.  Bölgede 8,2 büyüklüğünde artçı deprem olduğu bildirildi. İlk deprem ardından tsunami gerçekleşmediği aktarılırken artçı sarsıntılar yüzünden tsunami uyarısı uzatıldı.


Eyalet başkenti Banda Açe'nin 495 kilometre uzaklığında meydana gelen ilk depremin, denizin 33 kilometre derinliğinde gerçekleştiği belirtildi. Tsunami Uyarı Merkezi, bu şiddette bir depremin bütün Hint Okyanusu kıyılarını etkileyebilecek büyüklükte tsunami dalgalarına yol açabileceğini açıkladı ancak sabah saatlerinde meydana gelen deprem ardından tsunami oluşmadı.

Sular 10 metre çekildi

Deprem bölgesinde deniz suyunun 10 metre çekildiği aktarılırken 8,2 büyüklüğündeki ikinci depremin merkez üssünün Banda Açe'nin 617 kilometre güneybatısında olduğu bildirildi. Depremin derinliğinin okyanusun 16 kilometre altında olduğu belirtildi. Güçlü artçı sarsıntılar yeni bir tsunami uyarısı verilmesine neden oldu. Sahil kesimlerinde yaşayan halk panik halinde şehri terk etti.

Halk yüksek kesimlere kaçıyor

Deprem Singapur, Tayland ve Hindistan'da da hissedildi. Açe'de yaşayanların, yüksek kesimlere doğru kaçtı, trafikte büyük kargaşa oluştu.  Tanıklar, Malezya'nın batı kıyılarındaki yüksek binaların yaklaşık bir dakika boyunca sallandığını ifade etti. Panikleyen halk 2004'teki felaketi tekrar yaşamamak için yüksek kesimlere kaçtı.

Tsunami artık gelmez

Açe'de yaşayanlardan Fatih Erkek Lisesi Müdürü Tamer Sertkan, kendilerinin 2 dakika kadar sallandığını, binalarının 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olmasına rağmen bazı ufak döküntüler yaşadığını ancak herhangi bir korku yaşamadıklarını söyledi. İlk depremin ardından artık tsunaminin gelmesini beklemediklerini söyleyen Sertkan, 2004 depremini hatırlatarak, tsunaminin yarım saat veya 40 dakika içinde geldiğini ancak şimdi iki saati aşmasına rağmen bir tsunami işaretinin bulunmadığını söyledi. Panik yaşandığını söyleyen Sertkan, dışarı çıkamadıklarını çünkü dışarıda yoğun bir trafik kaosu yaşandığını kaydetti.

Sri Lanka tahliye etti

Sri Lanka hükümeti ülkenin doğusundaki Trigomali ve Batticaloa bölgesinde bazı yerleşim bölgelerinde tedbiren tahliye kararı aldı. Sri Lanka devlet televizyonu canlı yayında gösterdiği tahliyelerde halkın kıyı bölgelerinden uzaklaştığı ve yüksek yerlere gittiği görüntülerine yer verildi. Sri Lankalı yetkililer, deniz kıyılarında yaşayan halka daha yüksek yerlere gitmeleri çağrısında bulundu. Bu arada, Maldivler'de tsunami uyarısıyla halkın evlerine ve yüksek binalara çekildiği, devlet dairelerinin hükümetin kararıyla kapatıldığı bildirildi.

Şu an için tehlike yok

Halk arasındaki tsunami paniği üzerine açıklama yapan Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, şu an için tsunami tehdidinin bulunmadığını belirtti. Devlet Başkanı Yudhoyono düzenlediği basın toplantısında, depremin paniğe yol açtığını, ancak can kaybı olmadığını söyledi. Yudhoyono, durumun kontrol altında olduğunu kaydetti. Bu arada, Hindistan tsunami uyarısını Orissa ve Kerala eyaletlerine genişletti. Öte yandan tsunami uyarısının yapıldığı Tayland'da, Puket havaalanının geçici olarak kapatıldığı bildirildi.


Yüzyılın en şiddetli depremleri

Yüzyılın başından beri meydana gelen 8 ve üzeri şiddetli depremler aşağıdaki gibi gerçekleşti. Yaklaşık 620 bin kişi hayatını kaybetti.

1906: EKVADOR - Kolombiya ve Ekvador kıyıları açıklarında 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami bin kadar kişinin ölümüne yol açtı.

1952: SSCB- Kamçatka Yarımadasında 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami Şili ve Peru'yu da etkiledi. Deprem 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı.

1957: ALASKA - Andreanof Adalarını vuran 8,6 büyüklüğündeki deprem önemli bir tsunami faciasına yol açtı.

1960: ŞİLİ - Şili'de 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından oluşan tsunami, Pasifik kıyısındaki ülkeleri de tehdit etti ve Hawaii'de 61, Japonya'da 130 kişinin ölümüne yol açtı.

1964: ALASKA - Prens William Boğazı yakınlarındaki 9,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami yüzden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

1965: ALASKA - 8,7 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami Aleoutiennes Adalarını etkiledi.

1976: ÇİN -  Yüzyılımızın en çok ölümle sonuçlanan depremi. 8,2 büyüklüğündeki deprem Çin'in doğu kıyılarını vurdu. Merkez üssü Tangsham kenti olan depremde yaklaşık 500 000 kişi hayatını kaybetti.

1985: MEKSİKA -  Mexico City ve çevresini vuran bu deprem, Richter ölçeğine göre 8,1 büyüklüğündeydi. Depremde kaç kişinin öldüğü tam olarak saptanamadı. 6000-12 000 kişinin ölmüş olabileceği düşünülen depremde yaralı sayısı 40 000'in üzerindeydi.

2004: ASYA - Endonezya'ya bağlı Sumatra adası açıklarında 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami 10 kadar komşu ülkeyi etkiledi, 270 bin kadar insan öldü ya da kayboldu.

2005: ENDONEZYA - Sumatra açıklarındaki Nias adası yakınlarında 8,6 büyüklüğündeki depremde 900 kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı.

2011: JAPONYA -  8,9 şiddetindeki deprem 11 Mart 2011'de oldu. Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen 9,0 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide 19 binden fazla insan hayatını kaybetmiş.

 

Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli AYM'den 5 partiye mali denetim ve suç duyurusu kararı Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek