400 milyar dolar ek kaynak istedi

IMF Başkanı Lagarde, Fonun kaynaklarının en az 400 milyar dolar artırılmasını hedefliyor.

Abone ol

FRANKFURT - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, zor durumdaki ülkelere daha fazla kaynak sağlayabilmek için Fonun kredi kapasitesinin en az 400 milyar dolar artırılmasını beklediklerini söyledi.

Almanya'da yayımlanan Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yer alan habere göre, Lagarde, gazetecilere yaptığı açıklamada, IMF'nin krizle mücadele eden ülkelere daha fazla destek verebilmesi için kredi kapasitesini 400 milyar dolardan fazla artırmayı umduklarını vurgulayarak, "400 milyar dolar ya da daha fazla. Bu sınırsız anlamına gelir" dedi.

Lagarde, bu hafta kritik bir miktara ulaşacaklarını tahmin ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Gücümüzün yettiğini yapmaya kararlıyız. Konuyu bir kaç hafta ucu açık bırakmaya hazırım. Bazı ülkelerin parlamentolarından onay almak için daha fazla zamana ihtiyaçları olabilir." Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi de bu sabah IMF'ye mali temellerini güçlendirmek üzere 60 milyar dolar ek kaynak sağlayacaklarını belirterek, G-20 ülkelerine en kısa zamanda bu konuda harekete geçme çağrısında bulunmuştu. Japonya, IMF'nin kaynaklarını artırma çağrısına Avrupa dışında cevap veren ilk ülke oldu.

Daha önce Euro Bölgesi ülkeleri, IMF'ye karşılıklı kredilerle 150 milyar euro aktarmayı taahhüt etmişti. IMF, 19 Ocak'ta, ağırlaşan Euro Bölgesi borç krizine karşı küresel ekonomiyi korumak için kredi kaynaklarını 500 milyar dolar artırmayı, 100 milyar dolar tutarında da koruma tamponu oluşturmayı planladığını açıklamıştı. Fonun üye ülkelerden ek kaynak talep edeceği belirtilmişti. Ancak geçen hafta IMF Başkanı Lagarde, Fonun artırılması gereken kaynak ihtiyacının yılbaşında öngördükleri kadar yüksek olmadığını ifade etmişti. IMF'nin şu anda 385 milyar dolar kredi kapasitesi bulunuyor. Fona en fazla kaynak sağlayan ABD ise yeni bir karşılıklı kredi oluşturmak niyetleri olmadığını kaydetmişti.

(AA)
 

IMF
RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur Hava ve enerjide yüzde 60 tasarrufla yılda 714 ton emisyon azaltacak İnşaat malzemesi endeksinde düşüş