'Yunanistan uygun reformlar sunmalı'
Almanya Merkez Bankası, Yunanistan'ın, ülkenin iflasını önlemek için kreditörlerle olan görüşmelerde mevcut tutumunu değiştirmesi ve reform önerileri sunması gerektiğini açıkladı.
Abone olAlmanya Merkez Bankası (Bundesbank), Yunanistan'a ülkenin iflasını önlemek için uygun reform önerileri sunması ve kreditörlerle olan görüşmelerine ilişkin mevcut tutumunu değiştirmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bundesbank, mayıs ayına ilişkin yayımladığı aylık bülten raporunda, Almanya ekonomisi ve küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Raporda, Almanya ekonomisindeki büyümenin devam etmesinin beklendiği belirtilirken, özel tüketimin büyümede itici güç olmasının muhtemel olduğu ifade edildi. Almanya'da inşaat sektörünün bir miktar daha toparlanmasının beklendiği aktarılan raporda, sağlıklı bir büyümeye rağmen sanayi sektöründe daha durgun bir büyümenin beklendiği belirtildi. Raporda, Almanya’nın ithalatının 2015 yılının ilk çeyreğinde arttığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi: "Bu yılın ilk çeyreğinde Alman firmalarının yabancı işi 2014 yılının ikinci yarısında yaşanan ivmeyi devam ettiremedi. Bundesbank ekonomistleri bunun durgun küresel ekonomiden kaynaklandığına inanıyor. Çin'de reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) belirgin şekilde yavaşladı, Rusya ve Brezilya'da ise GSYH önceki çeyreğe oranla daraldı. ABD ekonomisindeki büyüme neredeyse durma noktasına gelirken, küresel ekonomik faaliyetlerdeki eğilim Alman işletmelerin ihracatını sekteye uğrattı.
"Yunanistan uygun reformlarla gelmeli"
Yunanistan ekonomisine ilişkin de değerlendirmelerin yer aldığı raporda, Yunanistan'ın ekonomik durumunun hala endişe verici olduğu ve güvenilir tahminlerin şu anda mümkün olmadığı ifade edildi. Yunanistan için sürdürülebilir reformlar ve tedbirler olmaksızın sürdürülebilir bir çözümün de söz konusu olmadığı vurgulanan raporda, haziran ayında sona erecek kurtarma programının mevcut şartlar altında devam ettirilemeyeceği aktarıldı. Raporda, Yunanistan’ın halihazırda sermaye piyasalarına erişiminin bulunmadığı belirtilirken, "Mevcut Yunan hükümeti ülkenin iflasını önlemek için uygun reform önerileriyle gelmeli, önceden kararlaştırılan tedbirlere bağlı kalmalı ve üstüne düşeni yapmalı" denildi.