'Norveç, Türkiye'de enerji yatırımlarını artırabilir'

Oslo'daki BI İşletme Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Noreng, Norveç'in Türkiye'de enerji yatırımı yapabileceğini açıkladı

Abone ol

ANKARA  - Oslo'daki BI İşletme Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve enerji uzmanı profesör Oeystein Noreng, "Norveç, yenilenebilirin her alanından petrol, doğal gaz üretimi ve iletimine her konuda Türkiye'ye yatırım yapabilir" dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Norveç'e gidiyor. Yıldız, Oslo'da Norveçli bazı enerji şirketlerinin üst düzey temsilcileriyle görüşecek.  

Dünyanın en büyük hidroelektrik üreticilerinden Norveç, enerji üretiminin neredeyse tamamını hidroelektrik santrallerinden sağlıyor. Yıldız'ın ziyaretinde, yenilenebilir enerji alanında Avrupa'nın en büyüğü Norveç'in milli elektrik şirketi Statkraft'ın, Türkiye'de 1 milyar doları aşan HES yatırımlarının artırılmasının görüşülmesi bekleniyor.  

Avrupa'nın en büyük petrol gaz üreticisi, dünyanın Rusya'dan sonra en büyük ikinci gaz ihracatçısı Norveç'in milli şirketi Statoil'in, yakından ilgilendiği Hazar kaynakları, Akdeniz ve Karadeniz'de doğal gaz ve petrol arama faaliyetleri de temaslarda gündeme gelebilir. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın ziyaretiyle ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Noreng, Norveç ile Türkiye arasında mevcut enerji işbirliğinin bu ziyaretle çok geniş alana yayılabileceğini söyledi. 

Norveçli firmaların hidroelektrik, güneş, rüzgar enerjisi üzerine olduğu kadar, petrol ve doğal gaz üretimi konusunda da derin bilgi ve teknolojilerinin olduğunu belirten Noreng, "Norveç ayrıca, yüksek gerilimli elektrik iletimi ile petrol ve doğal gaz iletiminde de deneyime sahip" dedi. 

Noreng, dolayısıyla Türkiye ile işbirliğinin geniş kapsamlı yatırım ve bilgi transferiyle ileri seviyeye taşınabileceğini aktardı ve "Norveç, yenilenebilirin her alanından petrol, doğal gaz üretimi ve iletimine her konuda Türkiye'ye yatırım yapabilir" diye konuştu. 

Statkraft'ın Türkiye'de 3 HES projesi bulunuyor. Adana'daki Çakıt HES, 2010'da devreye alınırken, Siirt'teki Çetin HES ve Çorum'daki Kargı-Kızılırmak HES inşası devam ediyor. Projeler tamamlandığında Statkraft, Türkiye'de toplam 639 MW kapasiteye ve yaklaşık 2 TWh toplam yıllık üretime sahip olacak. 

Kasım 2013'te Ankara'da düzenlenen "Türkiye-Norveç İşbirliği Forumu - Yenilenebilir Enerji 2013"te, iki ülke arasında enerji sektöründe işbirliğini artırmayı öngören mutabakat zaptı imzalanmıştı. 

Türkiye’nin dev şirketi Dardanel'den flaş karar! KAP'a bildirildi Rusya'dan Batı'ya yönelik gıda yaptırımlarına devam kararı Türkiye teknik resesyona mı girdi? Cevdet Yılmaz cevapladı Taksi ve okul servislerine kamera zorunluluğu SPK'dan 10 şirketin sermaye artırımı talebine onay çıktı