'Musul'un düşmesinden o sorumlu'

Irak meclis komisyonu Musul'un IŞİD'in eline düşmesinden eski başbakan Maliki ve üst düzey yetkilileri sorumlu tuttu.

Abone ol

Irak parlamentosunda geçen yıldan bu yana IŞİD militanlarının elinde bulunan Musul kentinin düşüşünü inceleyen komisyon eski başbakan Nuri el Maliki ve onlarca üst düzey yetkilinin yargılanmasıçağrısında bulundu.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi ayrıca Musul'un ardından IŞİD militanlarının eline bu yıl Mayıs ayında geçen Ramadi'de, çatışmadan kaçan ve kentin düşmesine neden olan komutanları yargılanmaları için askeri mahkemeye gönderdi.

Askerleri yargılama kararı Abadi'nin geçen hafta başlattığı yönetim reformlarını izliyor. Hükümet aynı zamanda bu kararla ülkenin üçte birinin IŞİD militanlarının eline geçmesinin sorumlularını aramaya yönelik başlıca adımlardan birini atmış oldu.

Abadi son olarak dün aldığı bir kararla 11 bakanlığı da kapattı. Üç başbakan yardımcılığı, ve dört bakanlık kapatılırken, dört bakanlık da diğerleriyle birleştirildi.

Washington'un 20 milyar dolar masraf ederek eğittiği bir milyon askerden oluşan Irak ordusu düşük moral ve ikmal hatlarının çalışmasına engel oluşturan yolsuzluklar nedeniyle görevini yerine getiremiyor. Ayrıca ülkedeki Sünni azınlık, ordunun Şii'lerin çıkarlarını savunduğuna yönelik derin şüpheler taşıyor.

IŞİD geçen yıl Haziran ayında ülkenin ikinci büyükkenti Musul'u ele geçirerek ABD'nin 2003 ile 2011 yılları arasındaki Irak işgali sırasında kurulan sistemin çalışmadığını göstermiş oldu.

İşgalin ardından Bağdat yönetimi, başkent Bağdat'ı korumak ve kaybettiği toprakları ele geçirmek için çoğu İran tarafından finanse edilen Şii milisler ile işbirliği yapmak zorunda kaldı.

Komisyon raporunda, hâlâ güçlü bir siyasetçi olan eski başbakan Maliki'nin, atadığı yolsuzluğa bulaşmış komutanlar nedeniyle Musul'a yönelik tehditler hakkında yeterince bilgilendirilmediği ve Maliki'nin komutanlardan hesap sormadığı belirtildi.

Reuters tarafından görülen raporda, kentin düşüşünden ayrıca Musul Valisi Atheel el Nujaifi, eski savunma bakanı Sadun el Dulaimi ve eski askeri kuvvetler komutanı Babakir Zebari ile Ninova vilayetinin askeri işlerinden sorumlu Korgeneral Mehdi el Garravi sorumlu tutuldu.

Musul'un kaybedilmesinden bu yana kentin nasıl kaybedildiği veya kimin askerlere çekilme emri verdiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı. Eski başbakan Maliki kentin düşüşünden yabancı ülkeleri, askeri yetkilileri ve rakip siyasetçileri suçlamıştı.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur