'Kırılganlık devam ediyor'

Moody's'in Küresel Ülke Risk Grubu Başkanı Wilson, ülkelerin kredi görünümü 2014 yılında durağan olmasına rağmen, paylaşılan bir dizi kırılganlık farklı bölgelerde ve derecelerde devam ettiğini açıkladı

Abone ol

LONDRA  - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, kademeli olarak devam eden küresel iyileşmenin, ülkelerin kredi kalitesini desteklemeye devam edeceğini bildirdi. 

Moody's, "Küresel Görünüm" raporunda, kademeli olarak devam eden küresel iyileşmenin, ülkelerin kredi kalitesini desteklemeyi sürdüreceğini belirterek, ilerleyen dönemde ortaya çıkabilecek riskleri ele aldı. 

Moody's'in Küresel Ülke Risk Grubu Başkanı Alastair  Wilson, toplamda ülkelerin kredi görünümlerinin 2014 yılında durağan olmasına rağmen, paylaşılan bir dizi kırılganlığın farklı bölgelerde ve derecelerde devam ettiğini hatırlatarak, "En öncelikli olanı ABD'nin olası faiz artışından dolayı güven şoklarının oluşması" ifadesini kullandı. 

Çin ve Avro Bölgesi'ndeki ekonomik büyümenin yavaşlamasına da değinen Wilson, "Pozitif taraftaysa, kriz öncesinden daha düşük seviyede olsa da küresel ekonomik büyümenin 2015 yılında istikrarlı bir şekilde devam etmesi olası" değerlendirmesini yaptı. 

Raporda, ABD'nin para politikasındaki normalleşmenin, ülkelerin kredi profillerinde destekleyici olacağı belirtilirken, ABD'deki ekonomik büyümenin, pozitif ekonomik ortam yaratarak, küresel ticarete de olumu yönde katkıda bulunacağı vurgulandı. 

ABD'nin para politikasının normalleşmesinin, Euro Bölgesi ve gelişmekte olan piyasalar gibi borcu olan ve güvene dayalı sermaye akışlarına bağımlı alanlarda bir takım riskler oluşturabileceğine işaret edilen raporda, "Moody's 2015 yılında Avro Bölgesi'nde enflasyonun pozitif bölgede seyretmesini, düşük reel büyümeyle birlikte deflasyon riskinin ülke kredi profilleri üzerinde ağırlığını göstermeye devam etmesini beklemektedir" denildi. 

Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosundaki genişlemenin, ülkelerin kredi profilleri için destekleyici olduğunu belirten Moody's, bunun büyüme ve enflasyon alanlarında olumlu etkisinin sınırlı olduğunun altını çizdi. 

Raporda, şunlar kaydedildi: 

"Euro Bölgesi'ndeki büyüme, iç talepteki zayıflama ve dış talebe ve küresel ticarete olan bağımlılık nedeniyle küresel büyüme ile ilişkili olacaktır. Moody's, Çin'deki ekonomik büyümenin küresel büyümenin itici gücü olmasını beklemektedir. Çin'in 2015 yılında yüzde 6,5 ila yüzde 7,5 arasında bir büyüme kaydetmesi beklenmektedir." 

Çin'deki ekonomik büyümenin zayıflamasının, küresel ekonomik görünüm üstünde de etkili olabileceğini belirten Moody's, Çin'in Afrika ülkelerindeki en büyük doğrudan yabancı yatırımcılardan olması sebebiyle, emtia fiyatlarında da düşüş görülebileceğine işaret etti. 

Moody's raporunda, jeopolitik risklere de değinerek, Rusya ve Ukrayna geriliminin ve Orta Doğu'daki krizin, bu gelişmelerden etkilenen komşu ülkelerde yatırımcı güvenine tehdit oluşturabileceğini bildirdi. 

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Bakan Güler duyurdu: Kuzey Irak'ta kilit kapandı! Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı