'Kiev yönetimi suç işledi'
Rusya Devlet Başkanı Putin, “Kiev yönetimi, ülkenin doğusundaki olayları bastırmak için silah kullanarak suç işlemiştir" dedi
Abone olMOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel olarak yaptığı "Direkt Hat" programında halkın karşısına çıktı, mesaj, mail ve canlı bağlantılarla gelen soruları cevapladı.
Yaklaşık dört saat süren toplantıda ilk soru Sivastopol'den alındı.
Putin, Ukrayna’nın güney ve doğusundaki olaylara ilişkin soruya karşılık, o bölgelerde iddia edildiği gibi Rus askerlerinin bulunmadığını söyledi. Putin, “Bunlar yalan. Ukrayna’nın doğusunda hiçbir Rus askeri birliği yok. Ne özel birlik ne de askeri eğiticiler var. Onların hepsi o yerli halk” diye konuştu.
Ukrayna'daki krizin çözümünün Rusya ya da ABD’den değil Ukrayna’nın içinden gelmesi gerektiğini savunan Putin, "Asıl konu, Kiev’in Rusça konuşan bölgeler için garanti vermesi. Krize çözüm bulunabileceği konusunda ümitliyim. Umarım Ukrayna’nın doğusunda askeri güç kullanmak zorunda kalmayız” dedi.
'Mevcut iktidar anlaşmaya sadık kalmadığı için sorun yaşandı'
Kiev'de silah zoruyla yönetimin değiştiğini ileri süren Putin, meşru kabul etmedikleri mevcut iktidarın, 21 Şubat'ta imzalanan anlaşmaya sadık kalmadığı için bugünkü sorunların yaşandığını ileri sürdü.
Ukrayna'nın doğusundaki olaylarda Kiev hükümetinin halkına silah doğrultuğunu iddia eden Putin, “Kiev yönetimi, ülkenin doğusundaki olayları bastırmak için silah kullanarak suç işlemiştir. Halkla diyalog kurmak yerine daha fazla güç kullanmaya başladılar ve olayı halka karşı tank kullanmaya kadar götürdüler" değerlendirmesinde bulundu.
Cenevre'de yapılan dörtlü Ukrayna görüşmesinin göstermelik olmaması, bir sonuç çıkması gerektiğini ifade eden Putin, “Biz komşu ve kardeş ülke Ukrayna topraklarını ilhak etme düşüncesinde değiliz ancak Ukrayna halkıyla yönetimi de Kırım halkının kendi seçimini yapma hakkına sahip olduğuna saygı göstermelidir” dedi.
Kırım'da Rus askerleri vardı
Rusya'nın hiçbir zaman Kırım'ı ilhak etmeyi planlamadığını ileri süren Putin, "Rusya, Kırım'a yönelik bir askeri oprerasyon düzenlemedi ve Kırım'ı ilhak etmek için bir plan yapmadı. Rusya askerleri Kırım'da serbest şekilde referandum yapılması ve halka karşı silah kullanılmaması için Kırım'daki öz savunma birliklerine destek oldu" diye konuştu.
Kırım’da ve Sivastopol’de yaşayanların özgür iradeleriyle Rusya'ya katılma kararı aldıklarını savunan Putin "Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasıyla ilgili karar alması kısmen NATO'nun Ukrayna'ya genişletilmesi tehdidiyle ilgiliydi. NATO'nun, sınırlarımıza yaklaşmasına karşılık vererek önlemler aldık" ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Sovyetler Birliği döneminde siyasi baskılara maruz kalan Kırım Tatarları ve Kırım'ın diğer halklarının haklarının iade edilmesine dair kararname imzalayacağını bildirdi.