'İsrail gazının ihracı, Gazze saldırıları ile tehlikeye giriyor'

Atlantic Council Avrasya bölgesi uzmanlarından Koranyi, İsrail'in Gazze saldırısını, Türkiye ile enerji işbirliğinde gerileme yarattığını açıkladı

Abone ol

ANKARA  - İsrail'in doğalgazını satmak için seçenekleri ile en karlı rota olarak gösterilen Türkiye ile potansiyel enerji işbirliği üzerine tartışmalar, İsrail'in, Gazze'ye yönelik askeri operasyonu ile yeniden gündeme geldi. 

İsrail açıklarındaki Leviathan sahasında bulunan yaklaşık 620 milyar metreküp doğalgazın ihracı için henüz herhangi bir anlaşma yapılmadı. Enerji uzmanları, İsrail'in Türkiye ile potansiyel işbirliğini ve İsrail'in doğalgazın ihracı için seçeneklerini, Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirdi.  

Atlantic Council Avrasya bölgesi uzmanlarından David Koranyi, AA muhabirine, İsrail'in Gazze saldırısının Türkiye ile enerji işbirliğinde gerileme yarattığını belirterek, "İsrail üzerinden Türkiye'ye gelecek bir boru hattı için Kıbrıs'ın da onayı gerekecek ve bu onayın Kıbrıs müzakereleri tamamlanmadan gelmesi mümkün değil" dedi. 

Geçtiğimiz ay, doğalgazın Mısır'a satılması için İsrail ve British Gas firması arasında yapılan ön anlaşmanın son derece belirsiz olduğunu vurgulayan Koranyi, "Ayrıca İsrail'den doğalgaz alınması Mısır'da büyük bir muhalefetle karşı karşıya ve boru hatlarının güvenliği de ayrı risk taşıyan bir konu" ifadelerini kullandı. 

Belirli olan tek seçeneğin, büyük bir enerji ihtiyacı olan Ürdün'ün bu doğalgazdan alacak olması olduğunu savunan Koranyi, "İsrail'in önündeki diğer tüm seçenekler hem politik hem de ticari olarak sıkıntılı durumda" dedi. 

İsrail'in seçenekleri 

Oxford Enerji Enstitüsünden enerji danışmanı Anastasios Giamouridis, İsrail hükümetinin sahip olduğu doğalgazın yalnızca yüzde 40'ını ihraç etme kararını aldığını hatırlatarak, bu miktarın ihraç edilmesi için de Türkiye'nin diğer tüm bölge pazarlarından daha karlı olduğunu ifade etti. 

Türkiye'ye uzanacak bir boru hattının Mısır'daki boru hatlarından daha güvenli olacağını savunan Giamouridis, "Doğalgazı eğer Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) yerine özel firmalar alacaksa, gazın fiyatı da Türkiye iç pazarındaki fiyatlardan daha düşük seviyede olmak zorunda" dedi. 

Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi Gazprom'a dikkati çeken Giamouridis, Gazprom'un Türkiye pazarını kaybetmek istemeyeceğinin altını çizerek, "Gazprom özellikle Avrupa'da pazar payını kaybetmemek için gerekirse fiyat indirimlerine gidebileceğini gösterdi" ifadelerini kullandı.  

İsrail'in kendi topraklarında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisi kurabilmek için yeterince toprağa sahip olmadığını söyleyen Giamouridis, "İsrail bu gazı LNG olarak satmak istiyorsa, bu gazı Mısır'a veya Kıbrıs'a taşıyıp oralarda sıvılaştıracak ya da yüzer bir LNG tesisi kurmak zorunda kalacak" dedi. 

ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı Borsa günü yükselişle tamamladı Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası AB'den Rusya'ya kötü haber! Yeni yaptırımlar yolda Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu