'İnkar yasası'nı bugün oylayacaklar
Fransa Meclis'i, Ermeni iddialarının inkarının suç sayan yasa teklifini bugün senato genel kurulunda oylanacak. Ülkedeki bir grup aydın ise teklifin senatoda reddi için imza topluyor.
Abone ol PARİS - Fransa meclisinden kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifi bugün senato genel kurulunda oylanacak.Fransa'daki bir grup aydın, ise 'inkar yasası' teklifinin senatoda reddedilmesi için imza kampanyası başlattı.
Fransa'daki Türk dernekleri, sabah saatlerinden itibaren senato binası önünde toplanarak, yasa teklifinin reddedilmesini talep edecek. Ermenilerin de yine senato önünde bir gösteri yapması bekleniyor.
Senato genel kurulunda, yasa teklifinin oylamasından önce kanunlar komisyonunu, teklifin "incelenmeye alınmaması" öngören değişiklik önergesi oylanacak. Değişiklik önergesi kabul edilirse, teklif oylanmadan genel kurul gündeminden düşecek.
Gecen yıl 4 Mayıs'ta yine konu ile ilgili başka bir yasa tasarısı, kanunlar komisyonunun verdiği değişiklik önergesinini kabulüyle, genel kurulda oylanmadan gündemden düşürülmüştü.
Kanunlar Komisyonunun, Meclis'te kabul edilen yasa teklifinin karşısında geçen hafta aldığı kesin tavır, yasa teklifinin senato genel kurulunda da reddedilme şansını artırıyor.
Önemli hukukçu senatörlerden oluşan Kanunlar Komisyonu'nun "anayasaya aykırı olduğu"gerekçesiyle Çarşamba günü kabul ettiği değişiklik önergesinin, yasa teklifine karşı çıkanların sayısını da artırması bekleniyor.
Hayır diyecekler
Senatoda az sayıda sandalyeye sahip, "radikal sol", "yeşil grup ve "yeni merkez gruba" üye senatörler daha önce, yasa teklifine 'hayır"diyeceklerini açıklamıştı.
Senatoda çoğunluğa sahip Sosyalist Parti'ye üye senatörler ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği'ne üye senatörler, yasa teklifini reddedilmesi konusunda ikiye bölünmüş durumda.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist lider Francois Hollande, üç ay sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ermeni seçmenlerin oylarını alabilmek için yasa teklifinin kabul edilmesini istiyor. Ancak, Meclis gruplarına tamamen hakim olan Sarkozy ve Hollande, senatodaki gruplarına aynı rahatlıkta hakim değil.
İktidar partisi ve Sosyalist senatörlerin önemli bir kısmı, "anayasaya aykırı" olduğu gerekçesiyle yasa teklifine karşı.
Aydınlar yasa teklifinin reddi için imza topluyor
Öte yandan Fransa'daki bir grup aydın, 'inkar yasası' teklifinin senatoda reddedilmesi için imza kampanyası başlattı.
Kampanyada, yasa teklifinin "seçim amaçlı ve oy kaygısıyla hazırlanması" eleştirildi ve "tarihi parlamentoların yazamayacağı" vurgulandı
İmza kampanyasında, "demokratik toplumlarda, tarihi, yürütme yazamaz" denildi ve "bu konudaki girişimin kesinlikle demokratik olmadığı" vurgulandı.
İmza kampanyasına ilk katılanlar arasında araştırmacı, tarihçi akademisyen şu isimler bulunuyor: Emmanuel Terray, Bernard Dréano, Jean Bellanger, Gilles Lemaire, Pascal Boniface, Gus Massiah, Etienne Balibar, François Gèze, Gilles Manceron, Louis Joinet, Alain Morice, Jean-Pierre Thorn.
Yasa teklifi "tehlikeli ve gereksiz"
Fransız Senatosu'ndaki Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu (RDSE), bugün düzenlediği basın toplantısında, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifini "tehlikeli ve gereksiz" olarak niteledi.
Grup Başkanı Jacques Mezard ve grup üyesi eski bakanlardan Jean Michel Baylet, bugün senatoda ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Fransız senatörler, yasa teklifine grup olarak karşı olduklarını belirterek, "hayır"oyu vereceklerini açıkladı.
Yasa teklifinin, "Fransız anayasasına aykırı olduğunu" ifade eden Mezard, "Bu yasa teklifi, cumhuriyetimiz için kötü bir görüntü veriyor. Bu teklif bizim kurumlarımıza ve anayasaya aykırı,ifade özgürlüğüne aykırı. Parlamentolar tarih yazamaz."dedi.
Yasa teklifinin seçim amaçlı hazırlandığın ifade eden Mezard, bunun aksini savunanlar ve diğer bahaneleri ortaya koyanların "iki yüzlü" davrandıklarını ifade etti.
4 Mayıs'ta senatonun buna benzer bir teklifi incelemeye almadığını kaydeden Mezard, "Altı ayda ne değişti ki? Bu seçim için hazırlanmış, oldukça gereksiz ve tehlikeli bi teklif" dedi.
Türkiye'nin AB ile ilişkilerine de zarar verecek
Mezard, Fransız parlamentosunun, daha önce parlamentoların tarih yazmaması gerektiğini savunan 2008 yılındaki raporuna atıfta bulundu ve ülkenin önde gelen tarihçilerinini ve anayasa uzmanlarının bu teklife karşı çıktıklarını söyledi.
Jean Michel Baylet ise, yasa teklifinin Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunmayacağını söyledi
Türkiye'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu ifade eden Baylet, "Bu teklif, dostumuz ve ittifakımız Türkiye'nin AB ile ilişkilerine de zarar verecek" dedi.
RDSE'nin senatoda 16 üyesi bulunuyor.