'Fed toplantısının önemi daha çok arttı'
Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Uluhan, Fed üyelerinin küresel ekonomideki yavaşlamalar nedeniyle mevcut politikalarında değişikliğe gidebileceğine yönelik birtakım sinyaller vermesi bugün başlayacak Fed toplantısının önemini daha çok ar
Abone olİSTANBUL- Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Ahmet Uluhan, piyasaların algısını genel olarak küresel ekonomiye çevirdiğini belirterek, "Küresel ekonomideki yavaşlama biliniyor ama Fed üyelerinin küresel ekonomideki yavaşlamalar nedeniyle mevcut politikalarında değişikliğe gidebileceğine yönelik birtakım sinyaller vermesi bugün başlayacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısının önemini daha çok artırdı" dedi.
Fed'in bugün başlayıp yarın sona erecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına odaklanan küresel piyasalar, aylık tahvil alım programının bu hafta alınacak kararla sona erdirilmesini bekliyor.
FOMC toplantısı öncesinde sorularını yanıtlayan Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Uluhan, bu hafta Fed toplantısından çıkan sonuçların, piyasanın bundan sonraki süreçte kırılma kararını oluşturacağını anlattı.
Piyasaların, "Fed faiz artırımından vazgeçer mi, öteler mi ya da yeni bir varlık alım politikası mı gündeme gelmeye başlar" hesaplamaları yaptığını anlatan Uluhan, bu durumun, biraz da Fed başkanlarının arka arkaya gelen açıklamalarıyla desteklendiğini ifade etti.
Uluhan, bunun taktiksel bir adım ya da Fed'deki farklı bakış açılarının yansımaları olabileceğine işaret ederek, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Genel beklentimiz, varlık alımlarının bu toplantıda sona erdirilmesi. Eğer Fed, 15 milyar dolarlık son dilimin 10 milyar dolarını sonlandırıp 5 milyar dolarını devam ettirirse piyasalar buradan 'varlık alımına dair önümüzdeki dönemlerde yeni adımlar atılabilir' sonucunu çıkartır. Fed henüz bu ihtimali arka plana atmamış demektir ve özellikle 2015 yılında beklenen faiz artırımının ötelenebileceği intibası ortaya çıkar."
"İpin ucu çarşamba akşamı çözülecek"
Ahmet Uluhan, Fed'in varlık alımını sonlandırmasının ise piyasaya, mevcut riskleri bilmelerine rağmen politikalarında değişiklik yapmayacakları mesajını vereceğini belirterek, bu mesajın da doları eskiden olduğu gibi yeniden güçlü konuma taşıyacağını dile getirdi.
Uluhan, böylece özellikle emtialarda ve borsalarda ciddi satışlar görülebileceğine dikkati çekerek, Fed kararlarının gelişmiş ekonomilere negatif etkilerinin hafta sonuna kadar sürebileceğini vurguladı.
Piyasaların genel olarak algısını küresel ekonomiye çevirdiğini belirten Uluhan, küresel ekonomideki yavaşlamanın bilindiğini ama Fed üyelerinin küresel ekonomideki yavaşlamalar nedeniyle mevcut politikalarında değişikliğe gidebileceğine yönelik birtakım sinyaller vermesinin Fed toplantılarının önemini daha çok artırdığını kaydetti.
Uluhan, "Benim kararım daha çok bu yönde... Burada daha geniş açıdan piyasayı etkileyebilecek farklı senaryo ne olabilir noktasında da eğer ki 'faizi öteledik' ya da 'küresel ekonominin yavaşlamasını bir süre daha izleyeceğiz ona göre sonraki adımlarımızın kararını vereceğiz' denirse bu da belirsizliğe neden olur" diye konuştu.
Bundan sonraki süreçte piyasaların, küresel büyümeye yönelik makro ekonomik verileri yakından takip etmeye devam edeceğini anımsatan Uluhan, "Fed politikaları, sürecin yönünü bu haftaki toplantı sonucunda daha net teyit edebilir ama iş belirsizlik safhasında da bırakılabilir. Bir nevi ipin ucu çarşamba akşamı çözülecek" dedi.
Toronto Dominion (TD) Securities ABD Stratejisti Gennadiy Ferley ise konuya ilişkin, "Son gelen düşük verilerin, Fed politikasında çok fazla etkisi olacağını düşünmüyorum" dedi.
Son iki ay aşağı yönlü revizeler nedeniyle iyileşme hızında yavaşlama görülmesine rağmen verilerin altındaki nüansın oldukça sağlam olduğuna işaret eden Ferley, Fed'in, 15 milyar dolarlık son dilimi de sonlandırarak varlık alımlarını tamamen bitirmesini beklediklerini ifade etti.
"Küresel ekonomik büyüme yeniden duraksama sinyalleri verse de ABD son 9 yılın en güçlü büyüme döneminde" diyen Ferley, piyasanın son gelecek ekonomik verilerde güçlü performans beklentisini sürdürmesine rağmen verilerdeki aşağı yönlü revizyonların ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde aşağı yönlü baskı oluşturabileceği yorumunu yaptı.