'Brezilya'da piyasaların reform ümitleri suya düştü'
Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Shearing, bu seçim sonucundan sonra Brezilya piyasalarında gerekli ekonomik reformların sağlanacağına yönelik ümitlerin suya düştüğünü açıkladı
Abone olİSTANBUL - Brezilya'da Dilma Rousseff'in yeniden devlet başkanlığına geldiği seçim sonuçlarına ülke piyasası olumsuz tepki verdi.
Mevcut Devlet Başkanı ve İşçi Partisi'nin adayı Dilma Rousseff, ülkesindeki seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 51,5'ini alarak tekrar bu göreve seçildi. Buna göre, 12 yıl önce iktidara gelen İşçi Partisi 2018'e kadar yönetimde kalacak.
Ancak Brezilya'da piyasalar bu seçim sonucuna olumlu tepki vermedi. Sonuçların açıklanmasının ardından Brezilya'da Bovespa Endeksi'nde sert satışlar yaşanırken, ülke para birimi realde de değer kayıpları görüldü. Bovespa Endeksi, dün 27 Mart'tan bu yana en düşük seviyeye inerken, realin dolar karşısındaki kayıpları ise yüzde 2,3'ü buldu.
Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Neil Shearing, bu seçim sonucundan sonra Brezilya piyasalarında gerekli ekonomik reformların sağlanacağına yönelik ümitlerin suya düştüğünü ifade etti.
Seçim sonuçlarının ardından Brezilya borsası ve para birimininde sert kayıplar görüldüğünü aktaran Shearing, bundan sonraki 4 yıllık sürede de ülkede aynı düşük seyrin yaşanacağı öngörüsünde bulundu.
Shearing, Brezilya ekonomisinde yapısal problemlerden kaynaklanan daralmalar yaşanabileceğini işaret ederek, bundan sonra Brezilya ekonomisini zor bir sürecin beklediğini söyledi.
"Ekonomik kırılganlıklar sürecek"
Shearing, ülkede gevşek para politikasının fiyatları artırdığını ve bu durumun ihracatı olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Brezilya'nın tüketim odaklı büyüme yolunu terk etmesi gerektiğini vurgulayan Shearing, ülkenin bunun yerine yatırımlarını ve tasarruf oranını artırması gerektiğini kaydetti.
Brezilya'da para politikası ve iş piyasasına yönelik reformların yapılması gerektiğini işaret eden Shearing, "Gerekli ekonomik reformların gerçekleşme ihtimali az. Rousseff, ekonomi politikasında değişikliğe gitmeyecek. Bu yeni dönemde Brezilya'nın mevcut ekonomik problemlerine yenileri de eklenebilir" diye konuştu.
Shearing, Brezilya'nın emtia fiyatlarındaki sert artışın etkilerini hala hissettiğini belirterek, bundan sonra özel sektördeki hızlı büyümenin problem haline gelebileceğini söyledi.
Ülkede kredi büyümesinin yavaşlaması gerektiğini savunan Shearing, "Brezilya'da bankaların kredi verme oranını artırması ciddi problemlere yol açabilir. Rousseff'in döneminde bu durum ülkede sert düşüşlere sebep olabilir. Ekonomik anlamda kırılganlıkların süreceği Brezilya'da reformlar olmadan sadece yüzde 2 civarında büyüme kaydedilebilecek" değerlendirmesinde bulundu.
Brezilya'da seçim sonuçlarının finansal piyasaları olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Shearing, ülkede enflasyonun yüksek gelmesinin faiz oranlarında artışa sebep olabileceğini ifade etti.