2024’te en çok çocuklar kitap okudu

Kitap okuma oranlarımız düşündürüyor. 2024 TÜİK ve Yayıncılar Birliği verilerine göre, toplumun yalnızca %27’si kitap okudu. En az okuyan grup 65 yaş üzeri bireyler oldu. E-ticaret platformunda ise çocuk kitaplarının satışının yükselişi umut verdi.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Kitap okuma oranlarımız düşündürüyor. 2024 TÜİK ve Yayıncılar Birliği verilerine göre, toplumun yalnızca %27’si kitap okudu. En az okuyan grup 65 yaş üzeri bireyler oldu. E-ticaret platformunda ise çocuk kitaplarının satışının yükselişi umut verdi.

Türkiye İstatistik Ku­rumu (TÜİK), Kül­tür ve Turizm Ba­kanlığı, Yayıncılar Birliği verileri kitap okumaya olan ilgimizin seviyesini göste­ren çarpıcı istatistikler or­taya kondu. Verilere göre, 15 yaş ve üzeri nüfusta kitap okumayanların oranı yüzde 73 iken, kitap okuyanların oranı yalnızca yüzde 27'de kaldı.

Kitap okuma alışkanlığı­nı yaş gruplarına göre de­ğerlendirildiğinde, en çok kitap okuyan grubun yüzde 50,9 oranı ile 18-27 yaş ara­lığında olduğu görülüyor. Buna karşın, kitap okuma­ya en az vakit ayıran grup yüzde 14,1 oranı ile 65 yaş ve üzeri bireylerden oluşuyor.

En çok tercih edilen kitap türü; roman

Kitap türleri bazında ya­pılan analizlere göre, top­lumda en çok tercih edilen kitaplar %42 oranıyla ro­man, öykü ve şiir kategori­sinde yer alıyor. Edebiyatın bu çok yönlü türü, okuyu­cuların duygu ve hayal gü­cünü beslemesiyle öne çıkı­yor. Eğitim Kitapları yüzde 20 oranıyla daha çok öğren­ciler ve akademik çalışma­lara yönelik okuyucular ta­rafından tercih edildi. Kişi­sel Gelişim Kitapları yüzde 15, Tarih Kitapları yüzde 10 oranıyla ilgi gördü.

E- Ticaret verilerinde minikler önde

E- Ticaret platformu Hepsiburada’nın, 2024 yılı­nın en çok satan kitaplarını açıklayarak kitapseverlerin ilgisini çeken çarpıcı veri­ler sundu. Toplamda 10 mil­yon adetlik kitap satışının gerçekleştiği platformda, çocuk kitapları başta ol­mak üzere edebiyat, kişisel gelişim ve eğitim kategori­leri de okurların favorisiydi. 250 binden fazla farklı ki­tabın listelendiği Hepsibu­rada’da, Pierre Franckh ve Ahmet Ümit gibi sevilen ya­zarlar öne çıkarken, çocuk kategorisinde özellikle ‘Ge­nel Kültür Kitabım – Büyü­yorum’ dikkat çekti.

Platformun verilerine gö­re, çocuk kitapları kategori­sinde en fazla satılan eser, Çağrı Odabaşı’nın yazdı­ğı ‘Genel Kültür Kitabım – Büyüyorum’ oldu. Bu kita­bı ‘Büyük Sorular Kitabım’, ‘Sevginin Gücü’, ‘Konuştu­ran Sorular’ ve ‘Cumhuri­yet’in İlk Sabahı’ takip etti.

Çocuk kitaplarının yanı sıra, edebiyat ve kişisel geli­şim kategorileri de 2024’te dikkat çeken alanlar arasın­da yer aldı.

En çok satan yazar: Pierre Franckh

2024’te en çok satış ya­pan yazarlar listesinde zir­veyi Pierre Franckh aldı. Franckh’in ‘Rezonans Ka­nunu’ isimli eseri, hem yıl boyunca en çok aratılan hem de en fazla satılan kitap olarak kayıtlara geçti. Fran­ckh’i, Ahmet Ümit’in ‘Yır­tıcı Kuşlar Zamanı’ ve Matt Haig’in ‘Gece Yarısı Kütüp­hanesi’ isimli eserleri takip etti. Ayrıca, 2024’te en çok aranan yazar unvanı Şer­min Yaşar’a ait oldu.

Yırtıcı Kuşlar Zamanı’na, ilk günden binin üzerinde sipariş

2024 yılı, çıkış yapan ki­taplar açısından da hare­ketliydi. Ahmet Ümit’in ‘Yırtıcı Kuşlar’, Sally Ro­ney’in ‘Intermezzo’ ve Matt Haig’in ‘Hayat İmkansız’ eserleri, yılın en dikkat çe­ken çıkışlarından oldu. Özellikle ‘Yırtıcı Kuşlar Za­manı’, ön siparişe açıldığı ilk gün 1.000’den fazla satış yaparak büyük bir başarıya imza attı.

Gazeteci Özlem Gürses gözaltına alındı Özyeğin ve Accor ‘otel yöneticisi’ yetiştirecek Galatasaray, Osmanlı tarzı bir Türk eğitim kurumudur 2024’te en çok çocuklar kitap okudu IMF'den Ukrayna'ya 1,1 milyar dolarlık ödemeye onay