Türkiye İhracatçılar Meclisi, 2017'yi atılım yılı ilan etti
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın yıl sonunda 155 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini belirterek, dünyadaki tüm olumsuz atmosfere rağmen 2017'nin Türk ihracatçısı için atılım yılı olması için çalışacaklarını söyledi.
Abone olDünya ticaretinin toparlanma eğilimine girmesi, petrol ve emtia fiyatlarındaki artış, Rusya ve Irak başta olmak üzere bazı komşu ülkeler ile ilişkilerin yeniden toparlanma sürecine girmesi ve petrol ihraç eden ülkelerin gelirlerindeki yükseliş nedeniyle hedeflerini artıran Türkiye İhracatçılar Meclisi, 2017 yılını atılım yılı ilan etti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2016 yılında küresel büyümede son 15 yılın en düşük seviyesinin görülmesi ve dünya ticaretinde yaşanan daralmanın gelişmekte olan birçok ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini belirterek, petrol ve emtia fiyatlarının gerilemesiyle birlikte 2016'da dünya ticaretinin dolar bazında yüzde 2,6 gerileyerek 16 trilyon bandına indiğini kaydetti. ABD'nin yüzde 3,2, Çin'in yüzde 7,7, İngiltere'nin yüzde 12,4 ve Rusya'nın yüzde 17,5 oranında ihracat kaybı yaşadığı 2016 senesinde Türkiye'nin ise yalnızca binde 9 ihracat kaybı yaşayarak dünyanın pek çok ülkesinden çok daha iyi bir performans sergilediğini vurgulayan Büyükekşi, "Böylelikle, ülkemiz, 2016 sonunda ihracatının dünya ticaretinden aldığı payı 0.89 seviyesinde çıkararak yeni bir rekora imza attı" dedi. 2016 yılında Türkiye'nin toplam ihracatında değer bazında yaşanan kaybın temel nedenlerini, ihracat fiyatlarındaki gerileme, çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılar, dolardaki yükselişin etkisiyle parite kaynaklı kayıplar olarak sıralayan Mehmet Büyükekşi, "Söz konusu etkilerden kaynaklı ihracat kaybımızın yaklaşık 8,5 milyar dolar olduğunu tahmin ediyoruz. Dolayısıyla, elimizde olmayan sebeplerden ötürü ihracatımız 2016 yılında yüzde 5,5 oranında artacakken, malesef binde 9 gerileyerek 142,6 milyar dolar oldu" şeklinde konuştu.
İhracatın yılsonunda 155 milyar dolara çıkması hedefleniyor
"2016 yılında içeride ve dışarıda yaşanan olumsuz gelişmelerin ardından, 2017 yılında dünya ticaretinin toparlanma eğilimine girmesiyle biz de hedeflerimizi arttırdık ve 2017 yılını atılım yılı ilan ettik" diyen Büyükekşi, petrol ve emtia fiyatlarındaki artış, Rusya ve Irak başta olmak üzere bazı komşu ülkeler ile ilişkilerin yeniden toparlanma sürecine girmesi ve petrol ihraç eden ülkelerin gelirlerindeki yükselişin, bunda etkili olduğunu vurguladı. DTÖ tarafından açıklanan verilere göre petrol ihraç eden ülkelerin ticaret gelirlerinin 2017 Ocak ayında yüzde 30'un üstünde artış gösterdiğini anlatan Büyükekşi, yine aynı dönemde küresel ticarette de yüzde 10'luk artış kaydedildiğini söyledi. Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü: "2017 yılı hedeflerimiz ile örtüşen bu gelişmelerin pozitif etkisinin yanı sıra hükümetimizin ihracatçılarımıza sağladığı destek ve teşvikler ile birlikte bu sene ihracatımızda hızlı bir artış yakalayacağımızı öngörüyoruz. 2017'nin ilk 2 ayında şahit olduğumuz ihracat artışı da bu beklentilerimizi doğrular nitelikte. 3,1 milyon kişiye istihdam sağlayan 67 bin ihracatçı firmamızın temsilcisi olarak ihracatımızın yılsonunda OVP hedefi olan 153,3 milyar doları aşarak 155 milyar dolar seviyesine çıkacağımıza inanıyoruz. İhracatımızda yaklaşık yüzde 9'luk artış anlamına gelen bu hedefi gerçekleştirmek için pazar çeşitlendirmesi başta olmak üzere ülkemizin marka imajını ve tanıtımını artıran faaliyetlere öncelik sağlıyoruz. Ticaret diplomasinin imkânlarından sonuna kadar yararlanarak, ihracatçılarımızın serbest hareket edemedikleri pazarlara girmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. 2016 yılında 30 ülkeye düzenlediğimiz ticaret heyeti sayısını bu sene 48'e çıkaracağız. Bu ülkeler ekseriyetle Afrika, Güney Amerika ve Uzak Doğu gibi ticaret potansiyelimizi yansıtamadığımız kıta ve bölgelerdeki ülkeleri kapsayacak."
Demir ve demir dışı metaller sektörü en önemli sektörlerin başında geliyor
Demir ve demir dışı metaller sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mehmet Büyükekşi, sektörün Türkiye ekonomisinin ve dış ticaretinin gücünü ve sağlamlığını gösteren en önemli sektörlerin başında geldiğini belirtti. "Ülkemiz demir ve bakır başta olmak üzere, nikel, alüminyum, kurşun, çinko ve kalay gibi metal rezervleri açısından dünya ortalamasının üstünde yer alıyor" diyen Büyükekşi, söz konusu metal ve madenlerin, pratik kullanılabilirlik açısından dünyada çok büyük ve geniş bir tüketim alanına sahip olduğunu anlattı. Büyükekşi, "Bir insanın gündelik hayatını metallerden bağımsız devam ettirebileceğini düşünebilir misiniz? Sofralarımızda kullandığımız çatal-bıçak, elektrikli cihazlarımızda kullanılan manyetik devreler ve teller, evlerimizin inşasında kullanılan birçok malzeme, yazı yazdığımız kalem ve yağmurdan korunmak için kullandığımız şemsiyelerin hepsi metallerden üretiliyor. Biz de söz konusu metallerin ham ve işlenmiş hallerini, birçok farklı ürün halinde dünyanın 200'den fazla ülke ve bölgesine ihraç ediyoruz" dedi. Sektörel verilerden bahseden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sektörümüzün 2016 yılı içerisinde ülkemizin toplam ihracatından yüzde 4,5'luk pay aldığını görüyoruz. Sektörümüzün ihracatı 2016'da bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,5 azalarak 6 milyar dolar seviyesine inse de, demir ve demir dışı metaller ihracatımızdaki en önemli kalemlerden biri olma özelliğini koruyor. Sektörün ihracatındaki gerilemede büyük ölçüde demir ve demir dışı metallerin fiyatlarında görülen keskin düşüşlerin etkili olduğunu eklememiz gerekiyor."
2016'da demir ve demir dışı metaller ihracatının yarısının Avrupa Birliği ülkelerine yapılırken, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine de yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Büyükekşi, Asya ülkelerine yönelik ihracatta da yaklaşık yüzde 12'lik bir artışın dikkat çektiğini bildirdi. Büyükekşi, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine ihracatta ise yüzde 27 oranında bir azalma yaşandığını dile getirdi. Büyükekşi, ülkeler bazında ihracatta ise, 800 milyon dolarla Almanya başı çekerken, bu ülkeyi 375 milyon dolarla İtalya, 292 milyon dolarla Fransa, 290 milyon dolarla İngiltere ve 250 milyon dolarla Irak'ın izlediğini belirtti. Söz konusu ülkeler içerisinde İngiltere'ye olan ihracatta 2015 yılına kıyasla artış gözlenirken, diğer ülkelerde ise azalış gerçekleştiğini ifade eden Büyükekşi, "En fazla düşüş yaşanan Irak'a olan ihracatımız yaklaşık yüzde 19 azalırken, bu düşüşü yine bölgeye olan genel ihracatımızı düşüren nedenler ile açıklamak mümkün. Diğer taraftan, 2016'da sektörümüzün, 2015'te hiç ihracat yapılmayan 4 ülkeye ilk kez ihracat gerçekleştirdiğini de ifade etmek isterim. Bilhassa Afrika'daki ekonomik olarak az gelişmiş Mali, Kongo, Zambiya ve Madagaskar gibi ülkelere ihracatımızı ortalama iki katına çıkarmayı başardık" diye konuştu.
7 hedef ülkede imaj kampanyası başlattık
Demir ve demir dışı metaller ile diğer tüm sektörlerin ve bağlı oldukları birliklerin yoğun çabaları ile ihracatı arttırmak için yoğun mücadele gösterdiklerini vurgulayan Büyükekşi, ‘Türkiye'ye gel, sen de kendi hikâyeni keşfet!' sloganıyla başlattıkları imaj kampanyası hakkında da bilgi verdi.
Büyükekşi, "Son dönemde yabancı basında ülkemiz ve ekonomimiz hakkında yapılan tarafl ı ve olumsuz haberlerle yürütülen karalama kampanyasını bertaraf etmek üzere Ekonomi Bakanlığı, TİM ve TOBB olarak ortak bir imaj kampanyası başlattık. 7 hedef ülkede yürütülecek bu kampanyada farklı bir metot izleyerek ile kendi reklamımızı yapmak yerine ülkemizde iş yapan yabancıların, Türkiye'de yatırımı olan dev firmaların yöneticilerinin Türkiye hakkındaki görüşlerine yer vereceğiz" dedi. Büyükekşi, "Türkiye'ye gel, sen de kendi hikâyeni keşfet!" – "Come to Turkey, Discover your own story!" sloganıyla Türkiye İmaj Kampanyası olarak adlandırılan bu etkinliğin lansmanını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla geçtiğimiz günlerde yaptıklarını anımsattı. TİM ile özdeşleşen Türkiye İnovasyon Haftası, İnovaLİG, İnovaTİM, Tim Akademi, TİM-TEB Girişim Evleri ve diğer pek çok etkinliğe yenilerini eklemeye devam ettiklerini de ileten Mehmet Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde yüksek katma değerli üretimin ve bilincin yaygınlaştırılması amacıyla 2016 yılında ilk kez gerçekleştirdiğimiz İNOSUİT-İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi, Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçı Firması Araştırması, Türkiye İhracat Zirvesi, Türkiye Tasarım Haftası ve 10 İl 10 Ülke etkinliklerimizi her yıl gelenekselleştirmeye kararlıyız. Yine bu sene hayata geçirdiğimiz Türk İhraç Ürünleri Marka Algı Araştırması projemizin hazırlıkları halihazırda devam ediyor. Bir diğer önemli konu olan Türk Ticaret Merkezleri'nde artık açılış aşamasına ulaştık. Geçtiğimiz ay İran ve Dubai TTM'lerinin ön açılışını yaptık, önümüzdeki günlerde de resmi açılışını yapmayı planlıyoruz. Şu anda bu TTM'lerimiz faaliyetlerini sürdüyor. Ayrıca önümüzdeki aylarda ABD'deki iki TTM'mizi de açacağız, New York ve Chicago'da son aşamaya gelindi."
EN FAZLA İHRACATI İSTANBUL YAPTI
2016 yılında yaklaşık 3,4 milyar dolarla sektörde en fazla ihracat gerçekleştiren ilin İstanbul olduğunu açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul'u, 560 milyon dolarla Kocaeli, 345 milyon dolar ile Ankara, 290 milyon dolar ile Bursa, 230 milyon dolar ile Denizli ve 220 milyon dolar ile Kayseri ve 200 milyon ile İzmir'in takip ettiğini iletti. Büyükekşi, Türkiye'nin dört bir köşesindeki 77 ilin bu sektörde ihracat yaparak ülke ekonomisine önemli katkıda bulunduğunu dile getirirken; İstanbul'un ihracatının yüzde 3,6 oranında düşerken, onu takip eden 6 ilin ihracatında da ortalama yüzde 6 oranında azalış kaydedildiğini söyledi. Büyükekşi, "Siirt ise, yaklaşık 14 milyon dolarla sektörel bazda ihracatını yaklaşık 40 katına çıkararak yüzümüzü güldürürken yine doğu illerimizden Van da ihracatını iki katından fazlasına çıkararak sektöre büyük katkı sağladı. Aynı şekilde, Niğde ve Ordu illerimizin de ihracat değerlerini 3 katına çıkarmaları bizleri memnun eden gelişmeler arasında yer aldı" dedi.
2017 YILI İÇİN 300 BİN İSTİHDAM HEDEFİ KOYDUK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğini desteklediklerini de ileten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatçılar olarak 2017 yılı için 300 bin istihdam hedefi koyduk" dedi. TİM olarak öncelikle, firmaların bilgi alabileceği ve bu seferberliğe katkılarını duyurabileceği bir istihdam portalı açtıklarını ifade eden Büyükekşi, Çalışma Bakanının katkılarıyla da, ihracatçılara istihdam destekleri konusunda danışmanlık yapması için görevlendirilen İŞKUR uzmanları ile hem yüz yüze hem de telefon ve e- posta aracılığıyla danışmanlık hizmeti vermeye başladıklarını söyledi. Büyükekşi sözlerini şöyle sonlandırdı: "Sonuç itibarıyla, küresel ticaretin dünya ekonomisi üzerindeki önemini bilen TİM ailesi ve tüm birliklerimiz olarak bizler, ülkemizi dünya ticaretinde daha iyi yerlere getirmek adına var gücüyle çalışıyor, ihracatçılarımızı uluslararası alanda temsil etmek için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. 2017 yılı hepimiz için güzel başladı. Milletimizin de desteği ile umuyorum ki ülkemizi daha güzel günler bekliyor."