Vergi ve kota uygulamaları yerli üretim kararını tetikledi
ABD’nin çeliğe uyguladığı vergi ve AB’nin getirdiği kota uygulamaları Türkiye’de demir- çelik sektörüne uzun vadede çok kıymetli ve çok önce alınması gereken bir kararın alınmasını sağladı.
Demir-çelik sektörüne ABD tarafından uygulanan vergi ve kota uygulamaları, uzun vadede Türkiye sanayisinin dışa bağımlılığını azaltarak güçlenmesini sağlayacak yerli üretim kararını tetikledi. ABD’nin çeliğe uyguladığı vergi ve AB’nin getirdiği kota uygulamaları Türkiye’de demir- çelik sektörüne uzun vadede çok kıymetli ve çok önce alınması gereken bir kararın alınmasını sağladı. Yeni dönemde ana metal alanında sürdürülebilir ve güvenli girdi tedariki Türkiye sanayisinin en önemli konularından biri oldu. Bu karar ile demir-çelik sektörü üretiminde ithalatla karşılanan paslanmaz çelik, vasıfl ı çelik, yapısal çelik ve dikişsiz boru gibi yüksek katma değerli ürünlerin Türkiye’de üretimine öncelik ve destek verilecek. Türkiye’de üretimi olmayan paslanmaz çelik, grafit elektrot, külçe, çinko, sünger demir, alaşımlı alüminyum gibi ürünlerde 2023’e kadar üretim kapasitesi oluşturulacak. Çelik tiplerinin yerli üretimi için stratejiler belirlenecek ve Türk sanayisinin dışa bağımlılığı azaltılarak güçlenmesi için çalışmalar hız kazanacak.
Türkiye paslanmaz çeliğe beş yılda 6 milyar dolar, sünger demir için 621 milyon dolar ödedi. Getirilen vergi ve kotalarla önlem olarak yeni dönemde öncelikle paslanmaz çelik ve sünger demir üretimi için strateji oluşturulacak. Yerli üretim ile yaklaşık 7 milyar dolarlık ithalatın önüne geçilmesi planlanıyor.