Çelik, yüzde 100 geri dönüştürülebiliyor
Dünya Çelik Derneği'nin yayınladığı rapora göre, bir ton çelik üretmek için kullanılan enerjinin, son 50 yılda yüzde 60 oranında azaldığı bildirildi.
Dünya Çelik Derneği (Worldsteel), çelik endüstrisinin çevresel sorumluğu ile ilgili bir rapor yayınladı. Yayınlanan rapora göre, çelik dünyanın en çok geri dönüştürülen malzemelerin başında yer alıyor. Çelik üretiminin yeşil ekonominin merkezinde olduğunun belirtildiği raporda, dünyanın en çok geri dönüştürülmüş malzemesi olan çeliğin yüzde 100 geri dönüştürülebildiği dile getirildi. Çelik endüstrisinin çevresel sorumluluktan ödün vermediğinin ve çelik üretiminin yeşil ekonominin merkezinde olduğunun vurgulayan raporda, çelik endüstrisinde kullanılan suyun yüzde 90’ının temizlenebildiği bilgisi yer alıyor.
Üretimde kullanılan enerji yüzde 60 azaldı
Bir ton çelik üretmek için kullanılan enerjinin, son 50 yılda yüzde 60 oranında azaldığını bildiren rapor, “Çelik endüstrisinde kullanılan suyun yaklaşık yüzde 90’ı temizlendi, soğutuldu ve kaynak haline getirildi. Kaybın çoğu buharlaşmadan kaynaklanıyor. Nehirlere ve diğer kaynaklara dökülen sular genellikle ayıklandığından daha temiz durumda. Çelik, dünyadaki en geri dönüştürülmüş malzeme. Yılda yaklaşık 600 mega ton geri dönüştürülüyor. 2016 yılında, çelik endüstrisi yan ürünlerinin geri kazanımı ve kullanımı, dünya çapında malzeme verimliliğini yüzde 97,6›ya çıkardı. Çelik; güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerjinin sağlanmasında kullanılan ana malzemedir” denildi.