Mersin, Tarım Gıda Teknoparkı bekliyor
Mersin ekonomisinin lokomotifi tarım ve gıda sektörleri. Yaklaşık 3,7 milyon dekar arazide üretim yapılan Mersin bitkisel üretimde Türkiye ikincisi. Mersin, gayri safi milli hasılasının yüzde 20’sini tarımdan elde ediyor. En büyük 500 sanayi kuruluşu arasındaki 7 sanayi kuruluşundan 4’ünün gıda ve tarım firması olması da kent ekonomisinde tarım ve gıdanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2013 yılı verilerine göre ülkemizin en çok ihracat yapan bin firması arasında Mersin’den 11 firma bulunuyor. Bu firmaların 9’u tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteriyor.
Bu sayının artması, Tarım Gıda Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin kurulmasını daha anlamlı kılmaktadır. Bölgemizin tarım varlığının en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olmak amacıyla 2009 yılında Mersin Tarım-Gıda Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulması hedefl enmiş ve Mersin’i tarımda markalaştırmak adına ilk adımları atılmıştır. Baştan bu yana kurulması istenen Tarım Teknopark’ın, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu yanında yer alması önerilmiştir. Bu anlamda Alata, tarımsal üretimde tohumdan en son hasada, depolama aşamasına kadar geçecek süreç içerisinde araştırılması gereken unsurların tümünün bünyesinde araştırabilecek donanıma sahiptir.
Alata yanında kurulacak bir teknopark, kentte tarımsal teknolojinin gelişmesine daha güçlü bir katkı sağlayabilecektir. Bunun yanında mekan kadar teknik personel de önem taşıyor. Kurulması istenen Tarım Teknopark’ta girişimcilere destek verebilecek kalıcı ve kaliteli personel oluşturmasına önem verilmelidir.
Çukurova’nın tarım sektöründe potansiyelinin fazla olması, çiftçinin ve firmaların tarıma yönelik Ar-Ge faaliyetlerine yöneltilmesi Türkiye’nin tarım sektörü geleceği açısından da önemlidir.
Sadece tarım-gıda alanında ihtisaslaşmış bir teknopark özelliği taşıyacak olan Mersin Teknopark’ta nanoteknoloji, tarımsal modern biyoteknoloji, bilişim ve mobilişim teknolojileri, modern sera teknolojileri ve topraksız yetiştiricilik, gıda işleme, meyve- sebze muhafaza ve ambalaj teknolojileri, bitki koruma, teşhis ve mücadele yöntemleri, tarımsal mekanizasyon ve sulama teknolojileri ve tarımsal atıkların yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşümü konularında çalışmalar yapılacak.
Ürün girdisi maliyetlerinin azaltılması ve etkin pazarlamanın sağlanmasıyla çiftçinin karlılığının arttırılmasının yanı sıra tüketicinin de makul fiyatlara tarım ürünleri tüketmesini sağlamak amacıyla kurulması istenen Mersin Tarım –Gıda Teknoloji Geliştirme Bölgesi için güçlü lobi oluşturularak Alata’da kurulması çalışmaları hızlandırılmalıdır.