TÜSİAD “şeffaf” yönetimde örnek
TÜSİAD’ın dün 45’inci Genel Kurul Toplantısı yapıldı.
TÜSİAD “şeffaf” yönetimde, kuruluşundan bu yana örnek bir sivil toplum kuruluşudur.
Her yıl genel kurul toplantısında üyelerine, faaliyetler ve gelir gider konusunda açık bilgi verilir.
Bu çok önemlidir. Çünkü maalesef bizde “üyeliği zorunlu kuruluşlar”, vakıflar, Sivil Toplum Kuruluşları, şeffaflık konusunda çok başarısız örnekler teşkil ediyorlar.
Örneğin odalarımızın, birliklerinin gelir gider hesabı açık değildir. Örneğin büyük bağış toplayan Diyanet İşleri Başkanlığının gelir gider hesabı şeffaf değildir. İstanbul Trafik Vakfı, Lösemili Çocuklar Vakfı gibi vakıfların gelir gider hesapları açıklanmıyor.
TÜSİAD‘ın üye sayısı 597’ye yükseldi. Bu 597 üyenin 302’si işveren statüsünde. İşveren statüsünde olanların 127’si üretim,175’i hizmet sektöründe. Üyelerin 295’i ise profesyonel yönetici.
TÜSİAD’ın genel kurulda üyelere dağıtılan bilgi notunda 2015 yılında üye giriş aidatının 30 bin TL, yıllık üyelik aidatının 30 bin TL olacağı belirtiliyor.
2014 yılında TÜSİAD’a 51 yeni üye kabul edilmiş. Üye giriş ödentileri geliri 1.2 milyon TL, yıllık üye aidatları 15.5 milyon TL olmuş.
2014 yılında TÜSİAD’ın toplam faaliyet geliri 18.7 milyon TL. Faaliyet giderleri ise 19.2 milyon TL.
Faaliyet giderlerinin 5.3 milyon TL'si personel gideri.
Danışmanlara 500 bin TL, basım-yayıma 500 bin TL ödenmiş.
Ankara’daki , Washington’daki, Bürüksel, Berlin, Paris ve Pekin’deki temsilciliklerin yükü 4.5 milyon TL.
TÜSİAD’ın İstanbul’daki genel sekreterliğinde 40 çalışan var. Ankara ve Brüksel’deki temsilciliklerde 5’er, diğer temsilciliklerde 2’şer çalışan ile birlikte temsilciliklerde çalışanların sayıları 18’e ulaşmış.
Hesaplarda şeffaflık, kuruluşlara güveni artırıyor. Özellikle kuruluş üyeleri ceplerinden çıkan paranın nereye gittiğini açıklıkla görebiliyor.