200 bin ağaçlık bal ormanı kuruluyor

Ankara Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Ilgaz Orman İşletme Müdürlüğü, Ilgaz ilçesinin Kıyısın köyünde, 442 hektar büyüklüğünde bal ormanı kurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ankara Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Ilgaz Orman İşletme Müdürlüğü, Ilgaz ilçesinin Kıyısın köyünde, 442 hektar büyüklüğünde bal ormanını kurdu. Açılışı 13 Aralık'ta yapılacak bal ormanında, 110 bin akasya, 50 bin karaçam, 20 bin mahlep, 10 bin badem, 10 bin ıhlamur ve 500 ceviz fidanı bulunuyor.
 
Ilgaz Orman İşletme Müdürü Mustafa Güven,  bal ormanı kurdukları 442 hektar büyüklüğündeki arazinin, çalışmalar başlamadan önce bozuk vasıflı bir saha olduğunu, üzerinde ekonomik değeri olmayan ardıç, karaçalı ve yer yer çam ağaçlarının bulunduğunu anlattı. Bu sahada, 2011 yılında, makinalı toprak işleme yapıldığını ve arazinin dikenli telle çevrildiğini anlatan Güven, sahaya 110 bin akasya, 50 bin karaçam, 20 bin mahlep, 10 bin badem, 10 bin ıhlamur ve 500 ceviz fidanı diktiklerini söyledi.
Ilgaz ilçesine bağlık Kıyısın köyünün yakınında kurulan bal ormanının açılışının, 13 Aralık'ta yapılacağını belirten Güven, daha önceden de ciddi bir arıcılık faaliyeti olan köyde, kurulan bal ormanı ile bu potansiyelin artırıldığını vurguladı.
Bal ormanının şu ana kadar kurulan en büyük bal ormanı olduğuna dikkati çeken Güven, 2013 yılında, ORKÖY Programı kapsamında, Kıyısın köyünde yaşayanlara 10 bin liraya kadar arıcılık kredisi verileceğini de aktardı.
Kıyısın köyünde yaşayanların, projeye ilk başta karşı çıktıklarını, ancak daha sonra ikna olduklarını hatırlatan Güven, köylülerin bal ormanı ile ek gelir kapısı oluştuğu için şu anda çok memnun olduklarını dile getirdi.
Güven, ''Vatandaşlarımıza arı veriyoruz, bal ormanı kuruyoruz. Bundan sonra bal üretmek köylülerimize kalmış'' dedi.
 
Köylüye vişne fidanı desteği
 
Buna ek olarak Hüyük köyünde, 25 hektarlık bir ağaçlandırma sahaları bulunduğunu ve bu sahaya geçtiğimiz sonbaharda 5 bin mahlep fidanı diktiklerini anımsatan Güven, 2013 yılı sonbaharında Tarım İlçe Müdürlüğü ile ortak olarak bu fidanlara vişne aşısı yapacaklarını kaydetti.
Türkiye genelinde, vişne hasadının, normal olarak Haziran sonuna kadar yapılabildiğini aktaran Güven, bahse konu sahada ise yüksek rakımdan dolayı Ağustos ayı sonuna kadar vişne hasadının yapılabileceğine dikkati çekti. Güven, böylece ürünün daha yüksek bir bedel ile satılabileceğini de söyledi.