Soma, Katar ve Rusya'da büyük ihalelere girecek
Soma İnşaat CEO'su Özdemir, "Katar ve Soçi'de iki önemli işi almak için çalışıyoruz. Katar'daki hükümete ait 220 milyon dolarlık bir iş. İhaleyi alırsak iki yüksek yapı inşa edeceğiz" dedi.
İbrahim Ekinci
İSTANBUL - Soma Grubu, 40 yıllık bir şirket. 600 milyon lira ciroya giden şirketi Alp Gürkan kurmuş. Alp Bey, hâlâ yönetim kurulu başkanı olarak şirketin başında. Oğlu, Can Gürkan, başkanvekili, şirketin profesyonel yöneticisi, grup CEO'su. Soma Grubu, şu sıralar yeniden yapılanıyor. Başka sektörlere girişiyle birlikte holding oluyor.
Can Gürkan, holdingin CEO'su olarak görev yapacak. Grup bir aile şirketi "Ancak kurumsal yapıya çok dikkat ediyor, profesyoneller tarafından yönetiliyor. Can Bey de öyledir" dedi, Soma İnşaat Taahhüt AŞ CEO'su Mehmet Özdemir.
Soma Grubu'nda iki önemli gelişme var. Birincisi, madenciliğin yanı sıra metal madenciliğe de başlamış, Soma Metalik Madenler İşletmeleri AŞ'yi kurmuş. İkinci şirket Soma İnşaat Taahhüt AŞ. Böylece maden ve inşaat olarak yapılanmış. Holding bu üç şirketin çatısı olacak. Kömür madenciliği (enerji) sektöründe öncü bir firma.
Türkiye'nin toplam kömür üretimi yıllık 25 milyon ton. Bunun 6.5 milyon tonunu (Toplamın yüzde 25'i!) Soma Grubu çıkarıyor. Mehmet Özdemir, "2010 itibariyle metalik madenlerde ve inşaat tahhüt sektöründe büyüme hedefiyle yeni bir yapılanmaya girdik. Mersin'de bir krom madeni işletmeye alındı. Türkiye'de, yurtdışında metalik madenlerlerle ilgili iş geliştirme süreçleri devam ediyor. İnşaat şirketi 2010 sonunda kuruldu. Güçlü bir yapılanma ile ortaya çıktı. Arkasında Soma Grubu'nun güçlü finansal yapısı var" dedi.
Özdemir'in anlattığına göre Soma İnşaat, işin gayrimenkul geliştirme tarafında olmayacak, sadece inşaat işinde uzmanlaşacak.
Sinpaş'tan transfer edilerek inşaatın başına geçen Özdemir de sektörden transferler gerçekleştirmiş. "2011 yılında çok deneyimli arkadaşları transfer ettik. Maslak şantiyesi gibi iki şantiyeyi daha götürebilecek ekibim var. Bunlar finansal güçle oluyor. Holdingten aldığımız bütün desteği insana ve makineye yatırıyoruz.
Arnavutluk, Rusya ve Körfez ülkeleri, başta Katar olmak üzere iş geliştirme sürecinde olan bir grubuz. Temsilcilikler kurduk. Ortaklık ve satın almalar da yapabiliriz. Arnavutluk'ta almak istediğimiz şirketler var. Katar'da ortaklık ve işbirliği sürecine girdik. Rusya'da Soçi Kış Olimpiyatları'na yüklenici olarak girmek istiyoruz. Bir Rus şirketiyle birlikte... Bunu çalışıyoruz. Oradaki yapı belki bir kısım hisse almak veya adi ortaklık olacak" diye konuştu.
İkinci en yüksek binayı yapıyor
Soma İnşaat'ın ilk ve önemli işi Maslak'ta, "Türkiye'nin ve Avrupa'nın ikinci en yüksek binası" olan 57 katlı (Spine) bina... Şu anda kaba aşamasındaki ofis ve rezidans binası Tilega AŞ'nin yatırımı. Soma, inşaatını yapıyor. Özdemir, "İnşaatta böyle gideceğiz. Sektördeki açık gayrimenkul geliştirmede değil, tahhüttedir.
Yeniyiz ama 150 milyon dolarlık bir sözleşmeyle başladık. Sorumluluğumuzun farkındayız. C80 sınıfı yüksek dayanıklı betonu ilk uygulayan biziz. Avrupa'da bile henüz uygulanmadı. ABD ve Körfez'de çokça uygulanıyor. C80 satın alma maliyeti yüksek. Ancak dayanıklılık konusunda çok önemli farkı var" dedi.
Soma İnşaat, Katar ve Soçi'de iki büyük projede, iki büyük ortaklıkla ihale sürecinde. Katar'daki hükümete ait, 220 milyon dolarlık bir iş. Özdemir, "İhaleye hazırlanıyoruz. Biri 77, diğeri 55 katlı iki yüksek yapı. Yeterlilik aldık. Sunumlar ve mimari çalışma yapılıyor. Soçi'de olimpiyat köyü içinde Rus firmayla ortak ihale içindeyiz. Nihai fiyatımızı vermedik. Toplamda 600 milyon dolarlık birinci etabın 180 milyon dolarlık bir ihalesi. Katar'da, gerçekçi olursak çok fazla paylaşım olmayacak, İngiliz ve ABD'li firmalar paylaşmış görünüyor. Türk firmaların Rusya'da bilinirliği daha fazla. Katar'ı iş için seviyoruz ama önümüzdeki dönemde global inşaat sektörüne Çin, Hindistan başka olmak üzere Asya Pasifik ve Latin Amerika öncülük edecek. Orta ve uzun vadede hedeflediğimiz coğrafyalar bunlar" dedi.
Soma, özellikle metalik madenler için Arnavutluk dahil, Balkanlar'a bakmaya başlayınca, inşaat açığı da farkedilmiş. Soma İnşaat da aynı paralelde inşaat işlerine bakar olmuş. Özdemir, "Bölgenin inşaat yatırımlarına ihtiyacı olduğunu gördük. Arnavutluk - AB'de serbest dolaşım hakkına sahip. AB'ye girecektir. AB yatırıları olacak. Biz daha çok enerji ve endütriyel tesis yatırımını hedef koyduk. Ofisimizi kurduk" dedi.
Özellikle İzmir'e bakıyor
Soma İnşaat, içerde de özel sektör ihalelerini takip ediyor. Özdemir, İzmir ve istanbul'da çok potansiyel gördüklerini, katma değeri ve farklılıkları göstererek, bu konularda öne çıkmak istediklerini söyledi. "Maslak projesi ile neler yapabileceğimizi göstermeye başladığımızı düşünüyorum. Bu itibar yayılacaktır.
Genelde endüstri yapılarındaki firmalar inşat teknolojilerini bilmezler. Dolayısıyla nitelikli endüstri yapılarında gelimemiz daha hızlı olacak. Maslak'taki işimiz ‘yüksek yapı.' Yüksek yapıda firma sayısı çok azdır. Bizde bu konuda uzmanlaşacağız. İzmir'e çok önem veriyoruz. Yapılaşmada biraz geride. Ama 2020 Expo vizyonuyla tekrar atağa kalkması gereken bir yer" diye konuştu.
Hedefi ilk 3'e girmek
Soma İnşaat'ın ‘parasal' hedefleri yok. Özdemir, "Bizim hedeflerimi sıralama... 2015'te Türkiye'nin ilk 20 müteahhidi arasında, 2017'de ilk 7 arasına girmek, 2020'de ilk 3'te olmak istiyoruz. 2011 sonu itibariyle ihale departmanımızın başını kaşıyacak vakti olmayacak" dedi. Özdemir, sektörün sorunlarıyla ilgili olarak da şu konulara dikkat çekti: "Türk şirketleri riskli bölgelere kolay giriyor.
2023'te dış tahhüt 100 milyar dolar. Bu hedefle riskli bölgelere gitmeme lüksümüz yok. Bunu yaparken siyasi riski, terörü, sosyal riskleri kapsayan bir sigorta sistemi gerekiyor. Libya'da 25 milyar dolarlık iş kayettik. 18 milyar dolarlık imzalanmış iş var. Firmalar makinelerini bırakıp geldi. Bu işleri zararla kapatanların arkasında sigorta olmadığını görürürsünüz. Riski bölgelere gidelim ama sigortalı gidelim."